Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 nov 2008 - Anul XIII, nr. 264 (3945)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din 2009,

Poliţele RCA vor fi emise şi în format electronic, cu un discount de maxim 25%

Poliţele auto obligatorii RCA vor putea fi emise, începând cu 1 ianuarie 2009, în sistem electronic, iar companiile autorizate pe acest segment de piaţă vor putea aplica un discount de cel mult 25% din prima standard de asigurare, a anunţat, ieri, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Consiliul CSA a decis, în această săptămână, să modifice normele privind poliţele de răspundere civilă auto (RCA) obligatorii, în urma întâlnirilor repetate cu reprezentanţii societăţilor de asigurare şi "având în vedere contextul economic actual".

Astfel, autoritatea de reglementare a hotărât că, începând cu anul 2009, poliţele RCA pot fi emise şi în sistem electronic, iar de la 1 ianuarie 2010, contractele de asigurare aferente acestor poliţe vor fi emise numai în acest sistem.

 

Sistemul bonus-malus

De asemenea, Consiliul CSA a decis introducerea sistemului bonus-malus în tarifarea asigurărilor RCA începând cu 1 ianuarie 2010, criteriile de aplicare a acestui sistem urmând să fie stabilite ulterior de către instituţie.

Prin intermediul sistemului bonus-malus, prima de asigurare poate fi redusă (bonus) dacă în anul anterior clientul nu a avut daune, sau poate fi mărită (malus) dacă asiguratul are daune.

 

Sancţiune pentru asiguratori

Consiliul CSA a mai hotărât introducerea sancţiunii exprese de retragere a autorizaţiei de practicare a RCA pentru asigurători, respectiv de retragere a autorizaţiei de funcţionare pentru intermediari, dacă aceştia nu respectă dispoziţiile din normele referitoare la modul de stabilire a tarifelor RCA, aplicarea reducerilor, comisionul maxim de contractare a asigurărilor, precum şi notificarea tarifelor şi a limitelor de despăgubire.

"Măsurile luate vor conduce la diminuarea semnificativă a erorilor de completare a poliţelor RCA şi implicit la creşterea acurateţei bazei de date CEDAM, la o mai mare disciplină în activitatea de subscriere a riscurilor de RCA, precum şi la diminuarea costurilor de achiziţie a asigurătorilor, cu efecte pozitive atât în ceea ce priveşte asigurătorii, cât mai ales asiguraţii", se arată într-un comunicat al CSA.

Consiliul instituţiei a mai hotărât că societăţile pot aplica tarifelor RCA un discount maxim de 25%, cu excepţia reducerilor acordate pensionarilor şi persoanelor cu deficienţe locomotorii.

 

Alte noi reglementări

CSA a mai decis că societăţile de asigurare pot acorda comisioane pentru contractarea asigurării RCA de maxim 15% din valoarea primelor de asigurare încasate.

De asemenea, asigurătorii vor putea modifica limitele de despăgubire şi tarifele de primă notificate CSA după minimum trei luni de la ultima modificare.

"Asigurătorii îşi vor stabili tarifele ca şi pînă acum, respectiv pe baze actuariale, astfel încât să garanteze permanent îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din asigurările RCA încheiate, constituirea rezervelor tehnice, plata contribuţiilor legale, precum şi acoperirea cheltuielilor de achiziţie şi de administrare", se menţionează în comunicat.

 

Piaţa asigurărilor auto

Cu o pondere de peste două treimi din piaţa asigurărilor generale, poliţele auto au adus companiilor de profil venituri din subscrieri de 4,12 miliarde de lei (1,23 miliarde de euro) în 2007, în creştere cu 33% în lei faţă anul precedent, potrivit datelor Comisiei de de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Comparativ cu 2006, ponderea poliţelor auto în structura veniturilor din asigurări generale a avansat cu aproximativ cinci puncte procentuale, la 71,9%.

În structura veniturilor din asigurări generale, ponderea poliţele RCA a coborât cu 0,6 puncte procentuale, la 26,2%, totalizând 1,5 miliarde de lei.

Dimensiunea parcului auto naţional depăşeşte patru milioane de unităţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţele RCA vor fi emise şi în format electronic, cu un discount de maxim 25%.
 Vizualizări articol: 626 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poliţele RCA vor fi emise şi în format electronic, cu un discount de maxim 25%0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei