NewEnergy - Radauti - Suceava
NewEnergy - Radauti - Suceava
NewEnergy - Radauti - Suceava
 
joi, 28 aug 2008 - Anul XIII, nr. 202 (3883)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5922 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Construcţiile s-au scumpit cu 30% în acest an

Majorarea preţurilor la ciment şi oţel-beton, cu 30%, respectiv 140%-180% şi dublarea costurilor cu manopera au condus la creşterea preţurilor construcţiilor cu circa 30%, în acest an, a declarat, ieri, directorul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii, Adriana Iftime.

"Preţurile la oţel-beton şi ciment nu sunt controlate de nimeni. Avem monopol şi îşi fac de cap cum vor ei", a apreciat Iftime.

Ea susţine că evoluţia preţurilor la cimet şi oţel-beton ar putea conduce, printre altele, la falimentul unor firme de construcţii şi abandonarea unor proiecte. Totodată, numărul de procese între beneficiari şi constructori va creşte, dacă părţile nu vor renegocia contractele.

"Acolo unde există o relaţie corectă între beneficiar şi constructor, normal este să se reactualizeze preţurile", a spus Iftime.

Ea a adăugat că în prezent costurile de construcţie sunt de minim 800 de euro/ metru pătrat.

Vânzările de oţel-beton, care reprezintă în general între 40% şi 60% din volumul total al unei construcţii, vor urca în acest an cu 10-12%, la circa 1,45 milioane tone, de la 1,31 milioane de tone în 2007, potrivit datelor anunţate, la sfârşitul lunii februarie, de Asociaţia Română a Distribuitorilor de Metal.

Preţul mediu la producător al oţelului-beton a fost de 460 - 470 euro pe tonă în 2007, ajungând în luna februarie la 490 euro pe tonă, au declarat atunci reprezentanţii asociaţiei.

Holcim (România), parte a grupului elveţian Holcim şi unul dintre principalii producători, a majorat cu 10-12% preţul cimentului, de la începutul anului. Markus Wirth, directorul general al companiei, a declarat săptămâna trecută că preţul de vânzare al producătorilor nu este acelaşi cu cel practicat în piaţă, în contextul în care unii dealerii exploatează zonele unde cererea este mai ridicată, prin preţuri mai mari.

Piaţa cimentului, dominată de trei dintre cei mai mari producători la nivel mondial, respectiv HeidelbergCement (Germania), Lafarge (Franţa) şi Holcim ar putea creşte în acest an, în volum, cu 20%, la circa 12 milioane de tone, din care importurile vor reprezenta între 300.000 de tone şi 500.000 de tone.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Construcţiile s-au scumpit cu 30% în acest an.
 Vizualizări articol: 346 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Construcţiile s-au scumpit cu 30% în acest an0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei