Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 aug 2008 - Anul XIII, nr. 202 (3883)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


să vezi şi să nu crezi!

TOAMNA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Am în curte câteva tufe de flori popular denumite „crini de baltă”: au început să-şi iţească trompetele albe şi gingaşe. Frumoase în felul lor, triste prin semnificaţie: vestesc toamna.

Niciodată nu m-a bucurat sosirea acestui anotimp, altfel considerat mirific prin belşugul roadelor. ”Toamna ce trece, iarna ce vine, şi n-am palton!”...-  cântă Mărgineanu, un interpret care, dac-ar şti să păstreze măsura, s-ar număra printre puţinii merituoşi ce izbutesc să pună în valoare singura nouă creaţie folclorică viabilă, datorată contribuţiei mahalalei orăşeneşti. Fără perdea, licenţioasă chiar, dar sinceră, ironică, poznaşă prin cultivarea hazului de necaz.

Paltonul ca paltonul, dar ce ne-om face cu factura la gaze, cu gigacaloria care se umflă ca-n poveste (creşte într-un an cât alte preţuri în şapte!), cu înzăpezirile ce ne prind totdeauna nepregătiţi, cu posomorala nopţilor prea lungi, cu mâzga trotuarelor, cu trenurile înţepenite, cu ascuţirea reumatismelor la şuieratul rău prevestitor al viscolului subţire?

Doar pe copii îi mai poate bucura pogorârea iernii mioritice: or să se bată cu bulgări de nea şi or să inventeze derdeluşuri, convinşi că omătul s-aşterne doar pentru zbenguială şi clinchet de clopoţei. Vârstnicii, prinşi în competiţia murăturilor şi-n alinierea borcanelor, privesc mai degrabă cu teamă instalarea anotimpului alb, care, înainte de orice, înseamnă atac la portofele (ca să nu zic carduri) şi sumedenie de griji, peste vară, uitate.

Românii bejeniţi se-ntorc pentru două-trei săptămâni de pe meleagurile mai calde, unde fost-au fugăriţi de aceleaşi pricini ce i-au trimis spre alte zări şi pe vechii indieni: „Ţara în care nu găseşte cineva cinstire, bucurie sau rude, nici nu dobândeşte vreo învăţătură, trebuie părăsită” („Cānakya”).

Cinstirea pe care ne-o auto-acordăm e răs-ştiută: sunt la mare trecere imprecaţiile la adresa propriului popor şi a ţării strămoşilor, conduită vestejită încă de înţelepţii altor milenii. (Euripide: „Eu, unul, nu socotesc că judecă bine acela care, dispreţuind pământul său strămoşesc, laudă altă ţară şi-i plac obiceiurile ei”.)

Rubedeniile, rămase acasă să îngrijească de copiii altora, ţin loc de tată şi mamă cum pot, cât se pricep, cât le îngăduie firea şi punga. Aşteaptă întoarcerea bejeniţilor tot aşa cum, la 1907, era aşteptat vestitorul bucuriei, călare pe-un cal alb precum Făt-frumos. Cât despre învăţătură cum bine se vede, începe tot mai mult să fie legată de gard...

Constatând că numărul cititorilor pe internet ai acestei rubrici s-a înjumătăţit în august, înclin să cred că-i vorba de concedii în general, dar mai ales despre plecaţii departe, întorşi acum în vacanţe româneşti şi rămaşi fără computerul lăsat prin cele Spanii şi Italii. Este una dintre puţinele legături statornice şi stabile ce le păstrează cu ţara şi-i încurajator să vezi că, dincolo de grijile şi rigorile la care-i obligă noile realităţi, mai aspre şi, în acelaşi timp, mai generoase, rămân interesaţi de cele ce se petrec pe meleagurile unde s-au născut.

Oricât belşug, trudnic şi, uneori, iluzoriu, au descoperit în lumea largă, baştina lor rămâne România şi, în subconştient, confirmă observaţia lui Goethe (din „Faust”): „Noi ne gândim la ceea ce am părăsit; ceea ce eram obişnuiţi rămâne un paradis”. N-a fost pentru nici unul România chiar gură de rai, dar rămâne ţara lor, singurul loc în care şi tufa de iasomie, şi firul de pelin poartă-n mireasmă răsuflarea strămoşilor.

În ultima scrisoare pe care ne-a trimis-o din Canada (1958), bunicul Haralambie Iacoban, plecat din Comăneştii Bucovinei în 1912, relata că, împrumutând o placă de patefon cu cântecele Mariei Tănase, a plâns copilăreşte şi tot a ascultat-o până s-a zgâriat de tot – punându-l în dificultate pe „vecinul” român din Saskatchewan (sute de mile între ei!), care i-a cerut să facă ce-o şti, dar să-i găsească altă placă în loc. De unde?...

Dar, la urma urmei, om duce şi gerurile şi necazurile cotidiene; ceea ce mâhneşte şi îngrijorează cu adevărat este eterna iarnă a neînţelegerilor noastre. O deplângea, într-o scrisoare, şi Eminescu: „Înţeleg prin ierni schimbarea răutăcioasă a semenilor noştri (...) cunosc moravurile politice de la noi!”

Şi vin alegerile...

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului TOAMNA.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 16 voturi
TOAMNA5.0516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Un sincer bravo trimis de
(28 aug 2008, 15:42:55
daca m-ar lasa , cei de aici, as vota acest articol de cateva ori si cu nota 10.De cate ori va citesc d-le Iacoban , ma prinde o tristete si o bucurie in acelasi timp, ca aveti harul acesta de a impresiona si de scoate ce i mai bun din oamenii si tara asta.Multumesc.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei