Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au aplicat amenzi de 56.000 de lei după ce au verificat unităţi de procesare a laptelui, cărnii, abatoare, depozite frigorifice şi unităţi de îmbutelierea apei minerale şi depozite alimentare de origine nonanimală.
Inspectorii din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor - Serviciul de Igiena şi Sănătate Publică Veterinară au desfăşurat, în perioada 8-18 iulie, controale în 17 unităţi de procesare a laptelui, cărnii, abatoare şi depozite frigorifice, din municipiul Bucureşti şi din judeţele Prahova, Călăraşi, Dâmboviţa pentru a verifica în ce măsură sunt respectate normele şi cerinţele privind igiena alimentelor.
Principalele deficienţe constatate de către inspectori au fost spaţiile de depozitare supraaglomerate, depozitarea necorespunzătoare a materiei prime, ustensile de lucru neigienizate, accesul necontrolat în camera destinată produselor neconforme şi absenţa registrului de control, în total aplicându-se 13 sancţiuni contravenţionale în valoare de 46.000 de lei.
În aceeaşi perioadă inspectorii au mai efectuat zece controale în unităţi de îmbuteliere a apei minerale şi depozite alimentare de origine nonanimală, din judeţele Covasna şi Hunedoara.
Controalele au vizat modul în care se respectă cerinţele generale şi specifice de igienă în unităţile de procesare şi depozitare a produselor alimentare de origine non-animală, precum şi verificarea asigurării trasabilităţii produselor alimentare.
Depozitarea în acelaşi spaţiu a produsului finit cu produsele neconforme, nerespectarea temperaturilor şi igienei în spaţiile de depozitare, pereţi cu zone exfoliate şi cu urme de infiltraţii, lipsa chiuvetelor în sala de producţie şi absenţa plaselor de protecţie împotriva insectelor, de la nivelul ferestrelor, fiind principalele nereguli constatate, pentru care s-au aplicat patru sancţiuni contravenţionale în valoare de 10.000 de lei.