Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 iul 2008 - Anul XIII, nr. 172 (3853)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fonduri de sute de milioane de euro destinate Bulgariei, blocate în urma raportului CE

Comisia Europeană a blocat fonduri destinate Bulgariei în valoare de sute de milioane de euro şi a retras acreditarea a două agenţii guvernamentale însărcinate cu gestionarea fondurilor, a declarat un purtător de cuvânt citat de Reuters.

Raportul privind gestionarea fondurilor UE de către cel mai sărac stat membru al blocului comunitar arată că lupta împotriva corupţiei la nivel înalt şi a crimei organizate nu a dat rezultate, iar Comisia Europeană a trebuit să acţioneze pentru a proteja banii contribuabililor.

"În consecinţă, Comisia a luat decizia oficializării suspendării ajutorului de preaderare şi retragerii acreditărilor a două agenţii guvernamentale însărcinate cu gestionarea fondurilor de preaderare", a declarat Johannes Laitenberger, purtătorul de cuvânt al Executivului comunitar.

Cele două rapoarte referitoare la situaţia din Bulgaria conţin cele mai dure critici formulate vreodată de Uniunea Europeană la adresa unui stat membru, afirmă oficiali comunitari.

 

556 de milioane de euro, pierduţi definitiv în noiembrie

Analiştii cred că Executivul UE încearcă să ofere un exemplu altor state candidate din zona balcanică, asigurându-i şi pe cetăţenii nemulţumiţi de extinderea Uniunii spre est.

"Reforma justiţiei şi a cadrului de aplicare a legii este necesară, iar acţiunile de combatere a corupţiei la nivel înalt şi criminalităţii organizate nu produc rezultate", subliniază CE.

Spre deosebire de România, criticată într-un raport separat pe tema reformei justiţiei, Bulgaria a fost sancţionată financiar.

Executivul UE a adoptat totuşi, în ultimul moment, o poziţie mai moderată faţă de proiectele de raport, fără a mai menţiona o ameninţare referitoare la amânarea aderării Bulgariei la zona euro şi la spaţiul Schengen.

Laitenberger nu a precizat valoarea totală a fondurilor suspendate, dar un alt purtător de cuvânt, Mark Gray, a vorbit de aproximativ 486 milioane euro, fonduri PHARE, ISPA şi SAPARD.

În cazul fondurilor PHARE, dacă nu vor fi aplicate măsuri reformiste concrete şi acreditările nu vor fi obţinute până în noiembrie, vor fi pierdute definitiv 556 de milioane de euro.

Raportul evocă eforturile depuse de premierul Serghei Stanişev, în special prin înfiinţarea Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională. Cu toate acestea, opoziţia din Bulgaria a cerut Parlamentului să supună dezbaterii o moţiune de cenzură la adresa Executivului. Votul are şanse mici de reuşită în condiţiile în care coaliţia guvernamentală beneficiază de o majoritate largă în Parlament. "Guvernul a provocat daune materiale şi morale Bulgariei şi cetăţenilor din cauza pierderii fondurilor comunitare", se arată în textul moţiunii de cenzură.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fonduri de sute de milioane de euro destinate Bulgariei, blocate în urma raportului CE.
 Vizualizări articol: 284 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fonduri de sute de milioane de euro destinate Bulgariei, blocate în urma raportului CE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei