Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 iul 2008 - Anul XIII, nr. 172 (3853)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Protecţia consumatorului

Amenzi mari la hipermarketuri

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au aplicat, în urma unor controale la hiper şi supermarketuri, peste 100 de amenzi în valoare de aproximativ 500.000 de lei şi au oprit de la vânzare aproximativ 1.400 de kilograme de alimente care erau improprii consumului.

Controalele ANPC în hiper şi supermarketuri, precum şi în marile lanţuri de magazine au urmărit modul în care se respectă prevederile legale privind protecţia consumatorilor referitoare la calitatea, etichetarea, depozitarea şi modul de comercializare a alimentelor, în special a celor perisabile din punct de vedere microbiologic.

 

Alimente improprii consumului

Astfel, în cursul lunii iulie, inspectorii ANPC au controlat 195 de operatori economici şi au verificat 146.600 de kilograme de alimente, din care peste 18.800 de kilograme nu îndeplineau prevederile actelor normative în vigoare.

În urma deficienţelor constatate, inspectorii au oprit definitiv de la vânzare aproximativ 1.400 de kilograme de alimente care erau improprii comercializării şi consumului uman. Totodată, 11.600 de kilograme de alimente au fost oprite temporar de la vânzare, până la remedierea neconformităţilor şi au fost aplicate 104 amenzi, în valoare de 446.500 de lei, pentru încălcarea reglementarilor privind protecţia consumatorilor.

Inspectorii ANPC au controlat lapte şi produse din lapte (43.800 de kilograme din care la 3.300 kilograme s-au constatat abateri de la prevederile legale), produse de cofetărie şi produse de patiserie (16.500 de kilograme din care la 1.900 de kilograme s-au constatat abateri), îngheţată (16.400 de kilograme din care la 1.500 de kilograme s-au constatat abateri), alimente congelate (68.700 de kilograme din care la 11.000 de kilograme s-au constatat abateri), preparate din carne (1.200 de kilograme din care la 1.100 de kilograme s-au constatat abateri).

 

Produse expirate sau neconforme

Aceştia au constatat că erau produse care nu se încadrau în cantitatea netă declarată, care erau comercializate după expirare, care nu respectau condiţiile de depozitare sau prevederile legale privind informarea consumatorilor.

Inspectorii au descoperit şi cazuri de publicitate înşelătoare prin modul de prezentare al produselor şi încălcarea prevederilor Legii nr.363/2007.

Astfel, la SC Real Hypermarket România Bucureşti se afla expus la vânzare produsul Almette Yogurt, având declarat "Preţ Special 4,09 lei", dar conform fişelor de recepţie verificate cu ocazia controlului s-a constatat că preţul anterior al produsului a fost de 3,99 lei, adică mai mic decât preţul special.

Kaufland România Satu Mare comercializa preparate din carne grupate în pachete de câte 4, 3 şi 2 batoane, care aveau aplicate banderole înscrise sub forma "4 la preţ de 3", sau "3 la preţ de 2", fără a fi expus la comercializare şi produsul individual, astfel încât, consumatorul să poată compara preţul şi oferta comerciantului. Din calculul efectuat nu se regăsea gratuitatea produsului oferit.

Real Hypermarket România Bucureşti (punct de lucru Vitan) avea expuse la vânzare pachete promoţionale cu produsele "salată de icre cu măsline", "salată de icre cu ceapă" şi "salată de icre hering cu ceapă", având aplicate banderole cu inscripţia "4 la preţ de 3", "plăteşti doar 3, primeşti 4". În urma calculului efectuat a rezultat că prin cumpărarea pachetelor promoţionale consumatorii plăteau mai mult decât dacă ar fi cumpărat produsele individuale, respectiv cu 0,72 lei, 0,12 lei şi 1,33 lei în plus pentru cele trei tipuri de produse.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Amenzi mari la hipermarketuri.
 Vizualizări articol: 478 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Amenzi mari la hipermarketuri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei