Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 iul 2008 - Anul XIII, nr. 153 (3834)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste 90% din românii care contractează credite nu ştiu ce înseamnă DAE

Peste 90% din românii care au contractat un credit nu ştiu ce înseamnă termenul DAE (dobândă anuală efectivă), deşi 70% dintre clienţii instituţiilor de credit susţin că au înţeles condiţiile prevăzute în contract şi comisioanele aplicate împrumutului, potrivit unui studiu GEA.

Doar 6,5% dintre cei care au obţinut un împrumut de la o instituţie financiară ştiu ce înseamnă DAE, în timp ce 34% explică greşit semnificaţia termenului, iar restul nu ştiu nimic despre acest indicator, relevă studiul "Creşterea creditului în România: Evoluţie şi perspective", realizat de Grupul de Economie Aplicată (GEA) la comanda Asociaţiei Societăţilor Financiare - ALB România.

Întrebaţi dacă au înţeles toate clauzele contractului şi comisioanele aferente împrumutului, 70% dintre participanţii la sondaj au răspuns că au înţeles tot, în timp ce restul spun că au întâlnit termeni financiari necunoscuţi, că nu au înţeles nimic sau că au avut nevoie de un consultant pentru a le explica.

"Este un semnal de alarmă pentru industria financiară şi autorităţi în egală măsură, care subliniază încă o dată necesitatea dezvoltării unei strategii de educaţie financiară la nivel naţional. ALB intenţionează să se implice în proiectarea şi implementarea unei asemenea strategii, prin crearea unui grup de lucru la care invităm să adere reprezentanţi ai întregii industrii şi ai instituţiilor publice cu responsabilităţi în acest domeniu", a afirmat, într-un comunicat, preşedintele Consiliului pentru Credit de Consum din cadrul ALB, Dragoş Marinescu.

Conform studiului, 70% dintre cei care au contractat un credit spun ca au citit întotdeauna contractele pe care le-au încheiat la primirea creditului, 15,5% au citit doar anumite paragrafe, în timp ce 14,5% nu au citit contractul pentru că se grăbeau sau li se părea inutil, întrucât oricum nu puteau modifica nimic.

Referitor la comportamentul de plată, 86,2% din respondenţi au declarat că nu au întârziat niciodată cu plata unei rate, în timp ce 6,4% au întârziat doar o dată şi doar 4% au înregistrat întârzieri de mai multe ori.

Majoritatea participanţilor la sondaj, respectiv 76%, nu ar putea să strângă de urgenţă 1.000 de lei fără să apeleze la un împrumut de la o instituţie financiară, în timp ce restul ar avea posibilitatea să facă rost de această sumă.

Referitor la valoarea ratei pe care şi-ar permite să o achite lunar, 46% din persoanele chestionate au spus că nu îşi pot permite nici o rată şi doar 8% ar putea plăti o rată de peste 350 de lei, în timp ce 6% ar putea achita sub 20 de lei lunar.

ALB are 33 de membri şi concentrează 93% din piaţa de leasing, evaluată la 4,94 miliarde euro anul trecut, şi o cotă semnificativă în cazul creditului de consum.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 90% din românii care contractează credite nu ştiu ce înseamnă DAE.
 Vizualizări articol: 439 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 90% din românii care contractează credite nu ştiu ce înseamnă DAE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei