Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 iul 2008 - Anul XIII, nr. 153 (3834)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ANPC vrea să elaboreze un proiect de lege pentru protecţia celor care folosesc servicii bancare

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vrea să elaboreze un proiect de lege cu măsuri de protecţie a celor care folosesc serviciile financiar-bancare, după ce în urma unor controale la instituţii bancare au fost găsite nereguli în relaţia client-bancă, mai multe bănci fiind amendate.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), secretarul de stat Dan Vlaicu, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că în ultimele luni specialiştii Autorităţii şi inspectori ai Inspectoratului Teritorial pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti - Ilfov au verificat 20 de instituţii bancare.

În urma acestor controale, 14 bănci au fost sancţionate pentru încălcarea drepturilor consumatorilor, valoarea amenzilor fiind de 150.000 de lei.

Preşedintele ANPC a precizat că au fost amendate Banca Românească, BCR, ABN AMRO Bank, Volksbank, Credit Europe Bank, Unicredit Tiriac Bank, Piraeus Bank, Raiffesen Bank, BRD-Groupe Societe Generale SA, CEC SA, Bancpost SA, OTP Bank România SA, Libra Bank, Carpatica.

Dintre acestea, BCR, ABN AMRO Bank, Unicredit Tiriac Bank, CEC SA şi Bancpost au contestat în instanţă procesele verbale de sancţionare, a precizat Vlaicu.

 

Abateri în relaţia client-bancă

Controlul inspectorilor ANPC a evidenţiat mai multe abateri în relaţia client-bancă, cum ar fi comisioane introduse pe parcursul derulării contractului care nu erau menţionate la momentul încheierii acestuia (comision de administrare cont, comision de depunere), tarife disproporţionate (perceperea tarifului pentru eliberarea unei adrese/adeverinţe necesare consumatorului în cazul în care acesta efectua o rambursare anticipată, prin refinanţare externă), modificarea unilaterală a dobânzilor şi comisioanelor fără notificare.

Neafişarea comisioanelor bancare pentru operaţii curente, deficienţe în funcţionarea cardurilor bancare, nerespectarea ofertelor publicitare, comportament abuziv al angajaţilor băncilor (limbaj grosolan, refuzul de a prelua reclamaţii) sunt alte nereguli depistate de inspectorii ANPC.

Echipa de control a insistat, de asemenea, şi pe stabilirea existenţei clauzelor abuzive în contracte, a precizat Vlaicu.

 

693 de reclamaţii privind serviciile financiar-bancare.

Potrivit lui Vlaicu, de la începutul anului au fost înregistrate, la nivelul întregii ţări, 693 de reclamaţii privind serviciile financiar-bancare.

Reclamaţiile făceau referire şi la rambursări anticipate neoperate în cont, tranzacţii bancare eronate, lichidări de conturi neoperate, înregistrarea consumatorilor la Biroul de Credit pentru datorii pe care aceştia de fapt nu le aveau şi fără a fi notificaţi, calcul greşit la lichidarea conturilor, consumatorii fiind obligaţi să plătească de mai multe ori aceleaşi comisioane şi penalităţi pentru rate deja achitate, informarea incorectă şi incompletă a consumatorilor cu privire la condiţiile de creditare, înainte de semnarea contractului de credit.

Analiza începută de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a dus la concluzia că este nevoie de reglementări suplimentare a relaţiei client-bancă. De aceea, reprezentanţii ANPC s-au întâlnit cu cei ai Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

 

Asigurarea protecţie pentru clienţii băncilor

Secretarul de stat Dan Vlaicu a anunţat că, în scopul asigurării protecţie pentru clienţii băncilor, ANPC va iniţia o lege cu măsuri de protecţie a consumatorilor de servicii financiare, privind stabilirea unor comisioane nemodificabile ca valoare, fixe sau procent, pe toată durata derulării unui contract de credit, aceste comisioane putându-se modifica doar în sensul diminuării sau eliminării lor.

O altă măsură ar fi stabilirea unei formule clare şi transparente de calcul a dobânzii variabile. Astfel, dobânda fiecărei bănci, pentru fiecare produs de credit, va fi formată din dobânda de bază a acelei bănci, pentru acel produs, plus o marjă de profit şi risc, aceasta din urmă fiind nemodificabilă.

În proiect va fi prevăzut şi că pentru modificarea dobânzii de bază, banca are obligaţia de a notifica clientul prin intermediul extrasului de cont sau printr-o anexă la extras. Extrasul poate fi transmis clientului prin poştă sau poate fi păstrat în bancă, la dispoziţia acestuia, conform opţiunii împrumutatului la data semnării contractului. Clientul are opţiunea să accepte plata comisionului şi să deruleze în continuare creditul în noile condiţii de cost, să ramburseze integral creditul sau să transfere creditul la altă bancă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ANPC vrea să elaboreze un proiect de lege pentru protecţia celor care folosesc servicii bancare.
 Vizualizări articol: 305 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ANPC vrea să elaboreze un proiect de lege pentru protecţia celor care folosesc servicii bancare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei