Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 iun 2008 - Anul XIII, nr. 134 (3815)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Alimentele şi combustibilii, principalii factori inflaţionişti din luna mai

Creşterea preţurilor de consum din mai ar putea să fie mai accelerată decât în aprilie, principalii determinanţi ai avansului fiind preţurile alimentelor şi cele ale combustibililor, potrivit mai multor analişti economici, ale căror prognoze privind inflaţia lunară sunt cuprinse între 0,4% şi 0,7%.

Economistul şef al BRD-Groupe Societe Generale, Florian Libocor, şi economistul ING, Vlad Muscalu, au declarat, ieri, agenţiei MEDIAFAX, că anticipează pentru mai o inflaţie de 0,7%, ceea ce va conduce la o rată anuală de 8,68%.

În acelaşi timp, economistul şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, se aşteaptă la o inflaţie lunară de 0,4%, astfel că rata anuală ajunge la 8,4%.

Analiştii intervievaţi sunt de părere că preţurile alimentelor şi combustibilii stau la baza creşterii preţurilor din luna mai.

"Principalii factori ai inflaţiei din luna mai ar trebui să fie alimentele şi combustibilii, dar şi deprecierea leului. Totuşi, avansul preţurilor alimentelor ar trebui să se decelereze. Credem că majorările preţurilor la combustibili ar putea avea efecte secundare asupra altor preţuri cuprinse în indicele preţurilor de consum", a afirmat Dumitru.

În luna aprilie, avansul preţurilor de consum a încetinit la 0,52%, comparativ cu 0,67% în luna anterioară, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns la 8,62%, nivel apropiat de maximul ultimilor doi ani, atins în martie, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

"Inflaţia va continua să crească şi în iunie, ceea ce este în linie cu predicţiile noastre, conform cărora nivelul maxim al inflaţiei, în termeni anuali, va fi atins în iulie şi se va situa la 9,2%. Scenariul conform căruia indicele preţurilor de consum va reveni pe o pantă descendentă în semestrul doi rămâne cel mai probabil. Ţinând seama de cele menţionate, ne aşteptăm ca BNR să crească la 10% dobânda de politică monetară în şedinţa din 26 iunie", a spus Libocor.

Banca Naţională a României a stabilit pentru acest an o ţintă de inflaţie de 3,8%, plus/minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5%, cu acelaşi interval de variaţie.

BNR a revizuit în uşoară creştere prognoza de inflaţie pentru 2008 de la 5,9% la 6%, dar a redus estimarea pentru anul viitor de la 3,9% la 3,5%.

INS va publica, mâine, datele privind inflaţia din luna mai.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alimentele şi combustibilii, principalii factori inflaţionişti din luna mai.
 Vizualizări articol: 413 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Alimentele şi combustibilii, principalii factori inflaţionişti din luna mai0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei