Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 mai 2008 - Anul XIII, nr. 108 (3789)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Viticultorii pot depune planul de restructurare a plantaţiilor până la 10 iunie, pentru fonduri UE

Viticultorii pot depune planurile de restructurare sau reconversie a plantaţiilor până la 10 iunie, la direcţiile agricole, pentru a obţine fonduri UE pentru măsuri precum reamplasarea plantaţiilor în zone mai prielnice sau schimbarea soiurilor cu unele mai performante.

Pentru obţinerea fondurilor în anul viticol 2008-2009 (anul vitivinicol pe piaţa europeană începe la 1 august şi se încheie la 31 iulie anul următor-n.r.) planurile pot fi depuse până la 10 iunie. Pentru campaniile viticole următoare, planurile pot fi depuse în perioada 1 martie-10 iunie a fiecărui an, se arată într-un ordin al ministrului Agriculturii, Dacian Cioloş.

Actul normativ stabileşte normele de acordare a fondurilor UE pentru reconversia/restructurarea plantaţiilor, până în anul de piaţă 2013-2014.

Acest tip de sprijin este aplicat la nivel comunitar şi a avut succes pe piaţa românească, viticultorii fiind interesaţi de accesarea fondurilor încă din primul an de aderare şi solicitând suplimentarea sumei alocate în domeniu.

Termenul de realizare a planurilor de reconversie/restructurare a plantaţiilor este cuprins între una şi cinci campanii viticole, în funcţie de tipul de măsuri care sunt aplicate.

Planul, care trebuie aplicat pentru o suprafaţă minimă de 0,50 de hectare, conţine măsurile care vor fi aplicate, o serie de documente justificative şi de prezentare a plantaţiei, precum şi un program de execuţie a lucrărilor.

Sprijinul financiar este acordat pentru fiecare măsură în parte, după finalizare. Pentru a obţine banii, viticultorii trebuie să depună o cerere până la data de 15 septembrie a anului în care a fost aprobat planul şi o serie de documente, iar la finalizarea măsurii să depună o declaraţie că au încheiat lucrarea, la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

"Sumele forfetare acordate ca sprijin financiar pentru fiecare măsură eligibilă din programele de restructurare/reconversie nu depăşesc 75% din valoarea costurilor eligibile pentru realizarea măsurilor prevăzute în devizul-cadru", se spune în ordin.

 

Finanţare.

Valoarea finanţării este cuprinsă între 1.500 de euro pe hectar pentru modificarea distanţei de plantare dintre rânduri, în vederea mecanizării şi 8.375 de euro pe hectar pentru proiectarea, defrişarea, pregătirea terenului, plantarea şi instalarea tutorilor.

Solicitanţii pot beneficia, pe lângă sprijinul pentru realizarea măsurilor, şi de o indemnizaţie pentru pierdere de venituri, dacă înlocuirea soiurilor este realizată pe acelaşi amplasament, cu defrişare, sau se trece de la cultură joasă la una semiînaltă sau înaltă, potrivit ordinului.

Pentru anul 2008-2009, fondurile UE alocate sectorului viticol se ridică la 42 milioane euro. Reprezentanţii producătorilor au propus ca prioritate la finanţare reconversia şi restructurarea plantaţiilor.

Până la finele anului 2015, România îşi propune să restructureze 12-15% din suprafaţa viticolă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Viticultorii pot depune planul de restructurare a plantaţiilor până la 10 iunie, pentru fonduri UE.
 Vizualizări articol: 850 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Viticultorii pot depune planul de restructurare a plantaţiilor până la 10 iunie, pentru fonduri UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei