Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 feb 2008 - Anul XIII, nr. 26 (3707)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

România amână data liberalizării serviciilor poştale

România ar putea fi nevoită, alături de alte zece state membre ale Uniunii Europene, să amâne data liberalizării concurenţei în domeniul serviciilor poştale până în decembrie 2012, cu doi ani mai mult faţă de termenul limită propus de Uniune pentru deschiderea totală a pieţei.

"Proiectul de directivă privind liberalizarea serviciilor poştale din Uniune prevede deschiderea totală a pieţei cel mai târziu la 31 decembrie 2010. Proiectul notează însă că unele state membre ar putea fi nevoite să amâne data liberalizării acestor servicii cu încă doi ani, respectiv Cipru, Slovacia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Republica Cehă şi România", se arată într-un comunicat al Parlamentului European (PE).

Instituţia confirmă că monopolurile rămase în serviciile poştale ar trebui să expire până în 2011 sau 2013, în cazul unora dintre statele membre, şi arată că, pentru a evita distorsiuni pe piaţă şi o competiţie ilegală, ţările Uniunii Europene care deja au liberalizat piaţa serviciilor poştale pot refuza, în perioada 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2012, ca monopoluri din alte state membre să opereze şi pe teritoriul lor.

Serviciul universal va fi garantat în continuare, inclusiv asigurarea a cel puţin unei colectări şi livrări o dată la cinci zile pentru fiecare cetăţean european. Va fi acordată importanţă în continuare menţinerii unor reţele poştale bine funcţionale, cu un număr suficient de puncte de acces în zonele rurale sau puţin populate, pentru a se satisface obligaţiile serviciului universal, se mai arată în comunicat.

Parlamentul European a votat, în luna iulie 2007, amânarea cu doi ani, până în 2011, a unui proiect de liberalizare completă a concurenţei în domeniul serviciilor poştale, pe o piaţă evaluată la 88 de miliarde de euro.

Membrii legislativului european au votat astfel în favoarea măsurii de desfiinţare, din 2011, a unui monopol deţinut de companiile naţionale în privinţa livrării scrisorilor cu o greutate de maxim 50 de grame, cu doi ani mai târziu decât a propus Comisia Europeană.

Parlamentul European a mai informat în vara anului trecut că România şi Bulgaria se vor putea alinia noilor condiţii până în decembrie 2012.

În sectorul poştal comunitar lucrează 5,2 milioane de persoane care livrează anual 135 de miliarde de colete pentru 490 de milioane de cetăţeni.

Potrivit Comisiei Europene, liberalizarea deplină a pieţei poştei va permite introducerea unor noi inovaţii în servicii, cum ar fi primirea unei scrisori prin e-mail, înainte de sosirea prin poştă a acesteia.

Preţurile pentru livrarea coletelor mai grele vor scădea la scurt timp după deschiderea pieţei, mai consideră reprezentanţii Comisiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România amână data liberalizării serviciilor poştale.
 Vizualizări articol: 399 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România amână data liberalizării serviciilor poştale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Legume gratinate 2 porţii - 50 minute 500g cartofi2 roşii1 vânătă mai mare sau 2 mai mici1 ceapă2 căţei de usturoi450g telemea2 linguri pastă de roşii2 linguri făină300ml supă de legume2 linguri cimbru proaspăt450ml iaurt4 linguri ulei2 ouăsare, piper ... Citeşte