Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 feb 2008 - Anul XIII, nr. 26 (3707)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Auditorii CE, îngrijoraţi de numărul mare de erori din cererile de plată ale agricultorilor

Vineri, 1 Februarie 2008 (20:35:48)

Reprezentanţii CE care au derulat, în perioada 28-31 ianuarie, o misiune de audit la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) sunt "îngrijoraţi" de numărul mare de erori din datele declarate de agricultori în cererile de subvenţii, potrivit directorului instituţiei.
  "Au fost îngrijoraţi de rata mare de eroare la declararea parcelelor. (...) Au semnalat touşi că sunt întârzieri la controale, care au la bază disfuncţionalităţile softului din anul 2007. Am finalizat controlul clasic pe teren, pe care trebuia să îl facem noi şi mai aşteptăm, în jurul datei de 15-20 februarie nişte rezultate de la teledetecţie (controlul prin teledetecţie presupune folosirea imaginilor din satelit - n.r.)", a declarat directorul general al APIA, Dan Gherghelaş.

Rata de eroare referitoare la supradeclarări ale parcelelor (fermierii declară suprafeţe mai mari decât cele reale) este de peste 15% în România, faţă de media UE de 2%, potrivit instituţiei.

Gherghelaş a adăugat că perioada în care a avut loc auditul a coincis cu intervalul în care APIA trebuia să transmită Comisiei Europene date preliminare privind suprafaţa pentru care vor fi acordate subvenţii.

"Au dorit să se asigure că transmitem şi determinăm în mod corect această suprafaţă şi aici au fost mulţumiţi. Au mai reevaluat stadiul operativităţii softului, iar aici au fost unele minusuri, în sensul nefuncţionalităţi în cazuri particulare de calcul al plăţilor. Au aplicat scenarii de test, pe situaţii particulare, cum ar fi de exemplu dacă moare un fermier. Nu au fost însă probleme majore la soft", a mai spus directorul general al APIA.

Agenţia a transmis, joi, Comisiei, datele preliminare privind suprafaţa eligibilă pentru plată, pentru care vor fi acordate subvenţii, respectiv 8,95 de milioane de hectare. Aceasta este mai mare decât suprafaţa de referinţă, de circa 8,7 milioane de hectare.

Fiecare stat membru declară o suprafaţă de referinţă, pentru care vor fi acordate subvenţii, iar în cazul în care terenurile eligibile pentru plată depăşesc această suprafaţă este aplicat un coeficent de reducere a plăţii pe hectar pentru toţii beneficiarii.

Deşi iniţial autorităţile anunţaseră începerea plăţilor la data de 1 decembrie, acestea vor fi distribuite din a doua jumătate a lunii februarie sau începutul lunii martie, potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii.

Plata directă pe suprafaţă se ridică la circa 50 de euro pe hectar, la care se adaugă alţi 30 de euro, plăţi complementare de la bugetul de stat.

Deficienţele din sistemul de gestionare a fondurilor UE destinate acestor subvenţii au adus România aproape de aplicarea clauzei de salvgardare. Instituţia care gestionează acest sistem, APIA, a primit mai multe termene limită pentru remedierea deficienţelor, pe care le-a îndeplinit, iar mecanismul de aplicare a cluazei a fost astfel stopat.

Aplicarea clauzei ar fi însemnat reducerea cu 25% a fondurilor destinate subvenţiilor agricole, care totalizează 440 de milioane euro, sumă aferentă anului agricol 2007.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Auditorii CE, îngrijoraţi de numărul mare de erori din cererile de plată ale agricultorilor.
 Vizualizări articol: 819 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Auditorii CE, îngrijoraţi de numărul mare de erori din cererile de plată ale agricultorilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   APIA trimis de
( 2 feb 2008, 20:18:26
Acum se vad rezultatele cum s-au facut angajarile la APIA,tot fermierul este cel pagubit,...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Legume gratinate 2 porţii - 50 minute 500g cartofi2 roşii1 vânătă mai mare sau 2 mai mici1 ceapă2 căţei de usturoi450g telemea2 linguri pastă de roşii2 linguri făină300ml supă de legume2 linguri cimbru proaspăt450ml iaurt4 linguri ulei2 ouăsare, piper ... Citeşte