Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 aug 2008 - Anul XIII, nr. 185 (3866)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

195 milioane de euro, costul reconstrucţiei după inundaţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Costurile pentru reconstrucţia obiectivelor distruse în urma inundaţiilor de la sfârşitul lunii iulie se ridică la aproape 195 milioane de euro, respectiv 682,84 milioane de lei. Evaluarea a fost făcută de Prefectura judeţului Suceava şi cuprinde sumele de bani necesare pentru refacerea infrastructurii afectate, dar şi pentru lucrări de îmbunătăţiri funciare.

Prefectul Alexandru Băişanu a arătat că, în urma inundaţiilor din luna iulie, au fost afectate diguri pe o lungime de 26,7 kilometri, apărări de maluri pe 45 de kilometri şi trei baraje.

În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, au fost afectaţi 12,58 kilometri de drumuri naţionale, 200,7 kilometri de drumuri judeţene, 846,69 kilometri de drumuri comunale, 17 kilometri de străzi, 12 poduri pe drumuri naţionale, 325 de poduri şi podeţe ale CFR, 22 de poduri pe drumuri judeţene şi 189 de poduri pe drumuri comunale, trei podeţe pe drumuri naţionale, 27 de podeţe pe drumuri judeţene şi 614 podeţe pe drumuri comunale, precum şi 58 de traversări pietonale.

Alexandru Băişanu a mai adăugat că au mai fost afectate conducta magistrală de gaze naturale spre Rădăuţi, în zona podului de la Ţibeni, reţele de alimentare cu apă pe o lungime de 1,8 kilometri, reţele de canalizare pe o lungime de 850 de metri, 11.482 de fântâni, uzina de apă de la Măneuţi ce deserveşte municipiul Rădăuţi, 234,8 kilometri de reţele electrice, iar pagubele produse companiilor de telefonie se ridică la peste 300 de mii de euro.

De asemenea, inundaţiile au afectat 18.867 de hectare de terenuri, din care 14.313 hectare culturi agricole.

Direcţia Silvică Suceava a avut pagube la drumuri forestiere – 1.184,5 kilometri, şi au fost afectate 643 de poduri şi podeţe, 84,17 hectare de plantaţii şi pepiniere. Apele au distrus  1,3 milioane de puieţi, 13.600 de metri cubi de material lemnos, înregistrându-se şi o cantitate de 9.600 mc de doborâturi şi rupturi, precum şi distrugerea a nouă baraje de corectare torenţi.

La toate acestea se mai adaugă 26 de şcoli afectate şi trei grădiniţe şi cămine, precum şi două biserici afectate, dintre care una distrusă în comuna Ulma.

Alexandru Băişanu a precizat că cele mai mari pagube au fost înregistrate la infrastructura rutieră şi feroviară.

„Toate aceste raportări pe care le-am centralizat vor fi reverificate de comisia judeţeană pentru situaţii de urgenţă pentru a vedea dacă cifrele comunicate sunt reale”, a precizat Băişanu.

 

194 de case trebuie reconstruite

În ceea ce priveşte pagubele înregistrate în rândul populaţiei, Alexandru Băişanu a precizat că în urma inundaţiilor au fost afectate 2.351 de case. Dintre acestea, 194 vor trebui reconstruite, 59 trebuie consolidate, iar alte 2.098 urmează să fie reparate.

Prefectul judeţului a explicat că din cele 194 de case care trebuie reconstruite, 42 au fost distruse în totalitate, 119 sunt locuinţele care vor fi demolate deoarece structura de rezistenţă este grav avariată, iar alte 33 de case vor fi mutate din actualele locaţii pe motiv că în eventualitatea unor noi inundaţii riscă să fie distruse.

„Începând cu data de 12 august, în judeţul Suceava vor ajunge ajutoarele acordate de Guvern pentru reconstrucţia caselor, constând în oţel, beton, cărămizi, cherestea, nisip şi alte materiale de construcţie", a precizat prefectul.

 

300 de milioane, pagube la infrastructura judeţeană

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că valoarea pagubelor înregistrate de această instituţie la infrastructura proprie se ridică la peste 100 milioane de lei (1.000 de miliarde de lei vechi).

Flutur a mai adăugat că în urma centralizărilor primite de la primarii localităţilor afectate de inundaţii, valoarea pagubelor la nivel local este de peste 200 milioane de lei.

Şeful administraţiei judeţene a spus că instituţia pe care o conduce a pregătit deja proiectele de Hotărâre de Guvern pentru a le trimite Executivului în vederea obţinerii fondurilor pentru reabilitarea infrastructurii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 195 milioane de euro, costul reconstrucţiei după inundaţii.
 Vizualizări articol: 13461 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
195 milioane de euro, costul reconstrucţiei după inundaţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Diguri trimis de
( 9 aug 2008, 01:07:25
Oare nu se iesea mai ieftin daca se faceau diguri ? Ca sa nu mai navaleasca apele peste oameni

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei