Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 aug 2008 - Anul XIII, nr. 185 (3866)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


„Omul care n-a scris nimic”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Liderul pamfletelor mele preferate este „Omul care n-a scris nimic”, de Eugen Lovinescu, apărut în paginile gazetei „Epoca”, în 1919, peste nouă ani fiind republicat în volumul „Critice”.

Pornind de la paradoxul că Academia Română a primit în rândurile ei pe cineva lipsit de operă – Alexe Procopoviciu, profesor modest şi cumsecade din Cernăuţi – cu o ironie fină şi corozivă, Lovinescu face elogiul acestui înţelept, care-a găsit în sine forţa colosală de a se abţine de la scris: „A nu scrie nimic... ce mare merit... (...) meritul cel mai rar într-o ţară de intensă producţie literară...”

Gestul firesc al lui Lovinescu e să se încline în faţa impunătoarei instituţii care, aşa cum se cuvine pentru rangul înalt ce-l poartă, dovedeşte subtilităţi rafinate. „Pentru ce Academia ar recunoaşte numai meritul d-lui Iorga, muşcat de dintele zădărniciei de atâtea ori? D. Iorga poate fi criticat în atâtea sute de cărţi şi-n atâtea mii de articole! Era vremea ca Academia să se pună la adăpostul reputaţiei imaculate a unui bărbat, rămas fără prihană până la o vârstă la care scăpăm de obicei de ispitele frivolităţii scrisului.”

Dintotdeauna, acest diavol neadormit care e scrisul şi-a aruncat furnicăturile în populaţie, fiind greu de găsit cel cu floarea fecioriei literare imaculată. N-ar strica, poate, ca Uniunea Scriitorilor, într-o atitudine cu valoare de simbol, să premieze şi ea, măcar vreo zece ani la rând, nişte cetăţeni care se disting prin performanţa de a nu fi scris nimic.

Sper să nu mi-o luaţi în nume de rău, dar când văd grafomania – din librării sau de pe gardurile netului – îmi amintesc de „Omul care n-a scris nimic.” Dacă omul ăsta ar exista, mi-aş face din el un idol, pe care l-aş aplauda şi l-aş ovaţiona, până mi s-ar duce pielea de pe pălmi şi smalţul de pe coardele vocii.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Omul care n-a scris nimic”.
 Vizualizări articol: 1375 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Omul care n-a scris nimic”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   DAca trimis de
( 8 aug 2008, 14:39:45
Am inteles aluzia (stiti bancul?!)
2.   Libertatea de a-ti spune parerea trimis de
(10 aug 2008, 13:01:50
Este foarte interesant acest articol ,dar trebuie sa stiti ca 'incercarea moarte n-are"si "Din bube mucegaiuri si noroi ,iscat-am frumuseti si ganduri noi" am citat din memorie aceste versuri ale poetului Tudor Arghezi .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei