Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 nov 2007 - Anul XII, nr. 278 (3650)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Afaceri necurate

Finanţişti suceveni condamnaţi pentru returnări ilegale de TVA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 1,5 miliarde de lei vechi, sumă la care se adaugă dobânzile, penalităţile şi majorările de întârziere

Alţi patru finanţişti au fost condamnaţi de instanţele sucevene într-un dosar instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi care priveşte rambursări ilegale de TVA de peste 1,5 miliarde de lei vechi.

Decizia a fost luată de Curtea de Apel Suceava, care a menţinut condamnarea pronunţată de Tribunalul Suceava şi pentru un al cincilea lucrător de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice.

Potrivit hotărârii judecătoreşti, Lucea Herghelegiu, de 57 de ani, fost consilier financiar la DGFP Suceava, Ştefania Crăcea, de 51 de ani şi Mirela Carmen Lăzărean, de 38 de ani, foste consiliere la aceeaşi instituţie, precum şi Gheorghe Bosânceanu, de 58 de ani, fost referent la Finanţele sucevene, au fost condamnaţi la câte un an de închisoare cu suspendare.

 

Iniţial, achitaţi

Iniţial, cei patru fuseseră achitaţi de judecători, dar procurorii DNA Suceava au fost nemulţumiţi şi au declarat apel împotriva acestei sentinţe. Magistraţii care au judecat apelul au înlăturat dispoziţiile de achitare şi i-au condamnat pe cei patru foşti lucrători la DGFP Suceava, obligându-i şi la plata diferitor sume de bani către bugetul de stat.

În cazul unui alt fost lucrător de la Finanţe, Marius Chmilevschi, de 35 de ani, angajat în perioada comiterii faptelor în funcţia de inspector, Curtea de Apel Suceava a hotărât să menţină pedeapsa pronunţată iniţial de instanţă, de 3 ani cu suspendare, astfel încât toţi funcţionarii publici implicaţi în scandalul returnărilor ilegale de TVA au primit condamnări.

Împotriva Ştefaniei Valasciuc, cea de-a şasea persoană din Direcţia de Finanţe Suceava, de fapt cea care a condus întreaga caracatiţă, procesul a fost stins ca urmare a decesului.

 

O întreagă reţea

Modul în care statul a fost prejudiciat de lucrătorii de la Finanţe, în complicitate cu alte persoane, contabili sau administratori de firme, se baza pe falsuri gândite şi promovate de Ştefania Valaşciuc.

În calitate de fostă şefă a Biroului TVA al DGFP Suceava în perioada 1995-1999 şi al Biroului Contabilitate şi Evidenţa Plătitorilor de TVA, aceasta a cunoscut amănuntele privind rambursarea TVA-ului.

În plus, ea avea acces la baza de date a Registrului Comerţului şi putea identifica astfel agenţii economici plătitori de TVA fără activitate pe o anumită perioadă, astfel încât lua legătura cu reprezentanţii acelor societăţi pe care un terţ le cumpăra apoi.

 

Operaţiunea TVA

Operaţiunile de cumpărare a respectivelor societăţi revenea în sarcina lui Daniel Diaconiţa, fiul Ştefaniei Valaşciuc. Cu un buletin pe numele Tiberiu Irimiciuc, găsit în anul 2000, Diaconiţa îl trimitea pe Liviu Valentin Lăcătuş la notariate, unde se întocmeau acte adiţionale prin care Irimiciuc devenea acţionar majoritar.

În acest moment intra în acţiune Liliana Mazureac, absolventă a Liceului Economic, devenită între timp un fel de contabil. Aceasta întocmea documentaţia necesară returnărilor de TVA, încheind în fals facturi fiscale, balanţe de verificare şi deconturi. Aceste acte erau înaintate inspectorilor sau consilierilor de la DGFP.

În baza unei înţelegeri prealabile cu Ştefania Valaşciuc, cei 5 angajaţi de la DGFP Suceava, care aveau atribuţii de control asupra activităţii firmelor ce beneficiau de rambursările de TVA, întocmeau procesele verbale prin care banii erau viraţi în conturile respectivelor societăţi de unde erau ridicaţi de beneficiari.

 

Acte ilegale

Dacă în cazurile societăţilor pe care le deţineau lucrurile erau simple, au existat şi situaţii în care sumele echivalente plăţii TVA-ului ajungeau în conturile unor firme cu administratori reali, iar ulterior erau transferate în alte conturi de unde oamenii „sistemului” îi ridicau.

Prin intermediul SC LORION PROD COM SRL Suceava, firmă administrată de Dan Dumitru Maxim şi Liviu Tiberiu Lupu, s-au returnat 236 milioane de lei vechi, iar prin SC CRISELEN SRL Pojorâta suma de 554 milioane de lei vechi. Pentru a pierde urmele firmelor pentru care se întocmeau acte fictive, Lăcătuş avea sarcina de a le vinde ulterior în alte judeţe.

Ca o curiozitate, în două cazuri de returnări de TVA, cererile au fost întocmite chiar de doi inspectori, respectiv Marius Chmilevschi şi Gheorghe Bosânceanu.

 

Împărţeala

Din suma totală de 1,5 miliarde de lei vechi, aproape jumătate au fost încasaţi de Ştefania Valaşciuc, restul împărţindu-se între celelalte persoane.

În momentul trimiterii în judecată, gruparea avea de achitat peste 2,1 miliarde de lei vechi, ceea ce însemna TVA-ul rambursat, dobânzile, penalităţile şi majorările de întârziere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Finanţişti suceveni condamnaţi pentru returnări ilegale de TVA.
 Vizualizări articol: 1124 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Finanţişti suceveni condamnaţi pentru returnări ilegale de TVA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Reţete de post Pifteluţe din soia Ai nevoie de: 200 g soia granule, 400 ml apă, 2 morcovi, 2 cepe, 4 căţei cu usturoi, 2 linguri cu oţet, 2 linguri cu făină, o legătură de pătrunjel, ulei, cimbru, sare, piper. Cum procedezi: Înmoaie soia în apa... Citeşte