Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 mar 2023 - Anul XXVIII, nr. 49 (8273)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nicolae Romulus DARAMUS

Nicolae Romulus DĂRĂMUȘ


ECOLOGIA IUBIRII ȘI... VICEVERSA

Vițel tăiat și revoluție

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În diversele pagini și grupuri ”feisbuclucașe” sau pe stradă, întrebarea ”De ce nu iese lumea în stradă?” apare ca o ipotetică soluție a răului, în feluritele sale chipuri.
Deopotrivă, întrebarea invocată capătă și ea chipuri oarecum diferite, toate însă împletind ignoranța personajelor într-ale psihologiei și spiritualității omului cu lenea civică; ultima ilustrată de formulările: ”Unde sunt cei care organizau protestele?” și - culmea ridicolului! - ”De ce nu ieșim în stradă?”... Ca și cum cineva îl oprește pe revoltat să iasă în stradă și să organizeze...
Am spus-o, tot spus-o, scris-o și o fac iar:
Protestele (revoluțiile etc.) nu servesc la mare lucru... Ele, eventual, doar schimbă liderii, nu spiritualitatea și apucăturile masei din care aceştia se extrag... Și care masă este chiar cea care... protestează.
Cei din masa protestatară, fără îndoială, toți vor schimbare. Dar fiecare, înăuntrul schimbării, vede și vrea altceva.

Țin minte cum, în 22 decembrie 1989, în vreme ce eu, de la o tribună improvizată, vorbeam unei mulțimi dintr-o piață, am observat-o acolo, scandând ceva și țopăind fericită, pe asistenta de la cabinetul meu de „interne”...
După entuziasta cuvântare am coborât și am întrebat-o ce scanda?... Că prea era fericită... Și ea, sinceră, m-a trezit: ”Strigam, dom' doctor: <De-acu' pot să-mi tai vițelu'!, De-acu' pot să-mi tai vițelu!!>”.
Am înțeles-o pe loc: avea acasă gospodărie închegată... Vaci, oi, orătănii... Și, cum regimul nu permitea sacrificarea propriilor animale - ea trebuind fie să își sufoce vițeii nou-născuți, fie să îi crească spre a-i contracta cu statul - dintr-odată ea s-a văzut beneficiara directă a... revoluției.

Schimbarea spiritualității - implicit a apucăturilor - nu se face în masă, brusc, ci se face doar individual, om cu om și om de la om. Și se face foarte lent... În generații după generații... Binele, când va fi să fie, va fi cules de urmașii urmașilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vițel tăiat și revoluție.
 Vizualizări articol: 609 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vițel tăiat și revoluție0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei