Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 ian 2023 - Anul XXVIII, nr. 7 (8231)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nicolae Romulus DARAMUS

Nicolae Romulus DĂRĂMUȘ


ECOLOGIA IUBIRII ȘI... VICEVERSA

Interesul este viața!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aflu că ”Un popor care nu știe să își apere drepturile sale, în zadar așteaptă sprijin de peste graniță”, rostirea fiindu-i atribuită lui Ion I.C. Brătianu.

Alegația, deși este cu sens  - la acea vreme -  conține o firească eroare... Nu poporul își apără drepturile, ci liderii o fac, întrucât acesta este rostul lor... Poporul este altceva decât populația unui teritoriu, la un anume moment sau interval istoric, de regulă, fiind vorba la ora actuală de o mulțime plurietnică.

Această populație, dacă nu este coezivă întru interesul comunitar, nu face nici alegerile și nici presiunile necesare privitoare la lideri.

Câtă vreme un teritoriu era locuit de un singur popor - realitate strict istorică - liderii, poporul și interesul erau una.

La ora actuală, când amestecul etniilor este în creștere, dincolo de amestecul limbilor vorbite, este amestecul ”limbilor” - al tradițiilor, religiilor, culturilor și... al ”mândriilor” - ceea ce generează interese și nu interes comun.

Interesul comun - dedicat adevărului, binelui și frumosului vieții - reclamă trezirea conștiinței comunitare, unde pe primul plan să fie viața, cu toate formele sale - de la om, la păstrăv, de la stejar la furnică și parameci - ”corola de minuni a lumii” însumând valoare și nicidecum preț.

Părăsirea religiilor în favoarea credinței într-un Dumnezeu aflat dincolo de legile fizice și cele omenești pare să fie condiția.

Doar atunci liderii aleși vor lupta pentru binele tuturor și nu doar pentru binele unei etnii, al unor buzunare sau al unei religii.

Această ”trezire” se face om cu om și om de la om, prin cuvânt - ”La început a fost cuvântul” - uneori prin experiențe grele generând ”mintea de pe urmă”, însă niciodată brusc și în masă.

Așadar, răbdare și rostire, rostire și răbdare...

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Interesul este viața!.
 Vizualizări articol: 765 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Interesul este viața!0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei