Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 224 (6934)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Florin HAIDAMAC

Florin HAIDAMAC


Sumanul, opinca și carul cu boi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În viața pe meleagurile astea mă enervează multe. De la străzile denivelate și pline de gropi până la nesimțirea "participanților la trafic ". De la pretențiile nejustificate, că deh, unii cred că li se cuvine orice doar pentru că respiră, până la așa zisele opinii pe care le are majoritatea semianalfabetă și incultă. Opinii care aduc decizii care mai de care mai tâmpite și extrem de periculoase în unele cazuri. Că e vorba de nutriție, caz în care se îmbuibă până la obezitate morbidă. Că e vorba de vaccinare, caz în care mor copiii. Că e vorba de igienă, de traversarea străzii, de școală, de credință, de vot, de multe altele, cazuri în care prostia și lipsa de informare și educație au consecințe de la neplăcute până la dezastruoase. 

Mă mai enervează reclamele agresive la medicamente. Zi și noapte ni se repetă cât de bolnavi suntem și cum tot felul de pastile minune ne vindecă de orice. Doar dați năvală la farmacii, șuntând medicii, și cumpărați. Dați jumate de pensie pe porcării care, de multe ori, nu au vreun efect. Ba mai maschează anumite boli grave. Ce să mai spui? Au tupeul unii să declare că nu știu ce acadele sau nu știu ce sprayuri nazale sunt dispozitive medicale. Tomograful, rmn-ul, masa de operație, sondele, endoscopul, protezele ce mai sunt atunci, deștepților? Dispozitive extraterestre? 

Mă mai enervează și faptul că unii ocupă posturi mult prea mari pentru capacitățile lor intelectuale. Că toți cei care ne-au condus până acum au fost lipsiți de viziune, patriotism, interes și respect pentru poporul român. Popor care, cu toate defectele lui, nu merită să fie asuprit din nou. Opresiune în formă modernă, adaptată vremurilor cică europene. Ne-au adus la statutul de colonie. De masă de consum. Ne-au luat până și speranța. Ne-au transformat generațiile tinere în emigranți. La dat cărămizi la mână și la șters babe europene la cur. Ne-au luat ce am avut mereu mai prețios. Viitorul. Ghici ce urmează să sacrificăm pe altarul globalizării. Identitatea națională. Așa e atunci când minoritatea are mai multe drepturi ca majoritatea. Devii din patriot extremist. Deh, reguli europene.

Asistăm la destrămarea Uniunii Europene. Semnele sunt clare. Nu ai cum să amesteci mere cu struguri și să obții dulceață de căpșuni. Nu ai cum să faci Statele Unite ale Europei. Nu cu discrepanțele astea uriașe atât economice cât și de mentalitate. Tare m-aș bucura să se termine cu toată spoiala asta de așa zisă unitate în diversitate când de fapt totul se reduce la boieri și sărăntoci. Și atunci poate se vor întoarce acasă cei alungați. Să vedem ce conducători vor îndrăzni să-și mai bată joc de populația care i-a votat. Să vedem atunci dacă mai ține cu autostrăzile pe hârtie. Cu locurile de muncă pe hârtie. Cu spitalele pe hârtie. Cu locuințele pe hârtie. Cu viața civilizată pe care o tot promit, dar care de asemenea e  pe hârtie. Să vedem atunci dacă mai ține vrăjeala. Pe copii și pe bătrâni îi păcăliți ușor. Pe noi toți în mod sigur nu. Că vom putea reacționa. Și asta se va întâmpla atunci când vom privi în jur, nu în ecranele telefoanelor sau ale televizoarelor, care sunt doar instrumente de îndobitocire în masă.

Prefer oricând carul cu boi și mămăligă cu ceapă în loc de hamburgeri și cola. Prefer oricând sumanul și opinca în loc de poliesteri cu nu știu ce firmă la etichetă. Prefer oricând veșnicia de la sate în locul internetului de mare viteză. Prefer oricând pagina sublimă a istoriei românești de la Alba Iulia în loc de tratatul de la Maastricht. Prefer oricând să vorbesc limba română în locul romglezei sau al prescurtărilor cretinoide de pe net. Prefer oricând să înjur românește tot ce nu-mi convine decât să mă cenzurez din considerente europene pe care nu le înțeleg. Prefer oricând mirosul focului de câmpuri toamna, simplitatea și arhaismul vieții din România rurală decât răceala și regulile scolastice ale unei globalizări care ne-a adus doar pierderi.

Nu vă uitați istoria. Nu vă mai lepădați de țara asta așa cum a făcut Petru de Hristos. Nu mai lăsați hunii moderni, la gulere albe și serviete, să vă ia ce alții nu au reușit cu armate întregi. Că într-o bună zi nu va mai fi nicio palmă de pământ românesc unde să vi se îngroape ciolanele.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sumanul, opinca și carul cu boi.
 Vizualizări articol: 6765 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.58/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 12 voturi
Sumanul, opinca și carul cu boi4.6512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei