Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 139 (8363)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   16 imagini |   ø fişiere video

”Amintirile unui târg”

„Fălticeniul de altădată”, expoziție-document la Colegiul „Nicu Gane”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Miercuri, 14 iunie, în holul de marmură al Colegiului Național „Nicu Gane” din Fălticeni a avut loc vernisajul expoziției de fotografie și explorare urbană „Fălticeniul de altădată - Amintiri din Fălticeni”. Evenimentul cuprinde o expoziție cu imagini din Fălticeniul anilor 1960 – 1980, imagini aparținând fotografului Marinel Dănilă, unul dintre cei mai pasionați colecționari de imagini cu orașul vechi, imagini autentice, „care reprezintă amintirile unui târg care s-a dezvoltat atât de bine din secolele trecute până când sistemul comunist s-a impus și a început să fie afectat arhitectural și acest oraș”, așa cum a subliniat directorul colegiului, prof. Codrin Bența.

Sunt fotografii-document pentru că scot în evidență un oraș asupra căruia încă nu își pusese amprenta arhitectura comunistă care a adus schimbări fundamentale, inclusiv în orașul de pe Șomuz, cu plecarea unei importante părți a populației orașului, în special evrei și greci, și venirea oamenilor din satele din jur odată cu începerea construcției Fabricii de pal și mobilă și a Filaturii de in și cânepă.

„Din Fălticeniul din alte timpuri au mai rămas doar spiritul, marasmul creativ pe care îl mai vedem în anumite circumstanțe, în anumite locuri. Amintirea a ceea ce a fost altădată este păstrată prin colecțiile unor persoane private, colecții care au fost împărtășite de la unul la altul fie pe rețele de socializare care au promovat imaginile vechi ale Fălticeniului, fie prin colecționari reali care merg la persoane care dețin astfel de imagini, dețin descrieri ale orașului vechi din surse jurnalistice sau au informații care pot să completeze povestea unor imagini. Acest lucru l-a făcut foarte bine și domnul Marinel Dănilă”, a spus prof. Codrin Bența, directorul Colegiului „Nicu Gane”.

 

243 de ani de existență urbană

Prezent la eveniment, profesorul Neculai Sturzu a mulțumit gazdelor și fotografului Marinel Dănilă pentru ideea inedită a organizării acestei expoziții, considerând că astfel de expoziții de istorie locală ar trebui să facă parte dintr-un sistem educațional.

„În 2024 se vor împlini 600 de ani de la atestarea documentară a localității Fălticeni. Anul acesta, pe 18 august, vor fi 243 de ani de existență urbană. Sunt momente care, sunt convins, vor fi punctate prin ședințe festive ale Consiliului Local, istoricii vor avea ce spune cu aceste prilejuri. Este necesar să așezăm plăci memoriale în locurile cu valoare istorică și culturală. Numai pe strada Ion Creangă sunt 18 astfel de locuri și case cu valoare culturală. Peste tot în Fălticeni sunt astfel de monumente, o parte sunt surprinse în fotografiile pe care le deține domnul Dănilă, le mai au și alții sau au mai rămas în Galeria Oamenilor de Seamă. Ele se regăsesc și în lucrările maestrului Gabrel Baban care a reușit să producă imagini foarte fidele și cu valoare estetică a unor case de pe Strada Mare și nu numai.

Expoziția pe care o vedem acum trebuie amplificată, să beneficieze de un spațiu mai mare, fotografiile să fie panotate, datate, etichetate. Ele vor spune mult celor care și-au petrecut copilăria și adolescența printre aceste clădiri și prin livezile din spatele lor astfel încât să avem conștiința că locuim într-un spațiu vechi, de pe timpul lui Alexandru cel Bun, când se vorbește despre Fălticeni”, a spus profesorul Neculai Sturzu.

 

„Un crâmpei din trecutul acestor locuri”

În cuvântul său, preotul Liviu Mihăilă a vorbit despre prima expoziție a istoriei localității prin fotografie vernisată de Marinel Dănilă în urmă cu patru ani, pe 15 iunie 2019, în Sinagoga Mare din Fălticeni, în cadrul Zilei Culturii Fălticenene.

„În urmă cu 4 ani, la Sinagoga din Fălticeni ați avut o astfel de expoziție, mult mai mare pentru că spațiul a fost unul generos. Sper ca toate aceste fotografii, alături de o parte din cele din colecția personală și din alte colecții să se regăsească într-un album, așa cum domnul Baban are un album superb cu imagini frumoase. Din păcate unele dintre clădirile importante nu mai sunt, dar amintirea lor trebuie păstrată prin acest album care trebuie realizat anul viitor, la aniversarea celor 600 de ani de existență a orașului și pentru care trebuie să găsim de pe acum finanțarea”, a fost propunerea preotului Liviu Mihăilă.

Și profesorul Constantin Bulboacă a vorbit despre importanța imaginilor în istoria unui oraș și veșnicia credinței românești, prin expoziția vernisată miercuri Marinel Dănilă aducând „încă un crâmpei din trecutul acestor locuri care nu trebuie uitate”.

 

Cultura a influențat arhitectura

Fotograful Marinel Dănilă a povestit despre miile de imagini pe care le deține cu orașul Fălticeni, fotografiile sale putând documenta viața sub comunism a urbei de pe Șomuz. Pe lângă latura documentară, o altă calitate majoră a fotografiilor sale este realizarea artistică.

„Despre Fălticeni se pot spune multe, atât de multe încât nici nu vă puteți imagina. Arhitectura în Fălticeni, până în anii '50, a fost influențată de mediul cultural. Industrial nu a fost niciodată dezvoltat chiar dacă, pentru o perioadă scurtă de timp, în perioada comunistă a avut industrie. Acum noi ne mândrim cu ceea ce a fost, iar clădirile pe care le vedeți în aceste imagini sunt clădiri pe care le-au construit înaintașii noștri pentru noi. Din neglijență, din neatenție, nu au mai fost păstrate sau conservate. În perioada anilor 1977 - 1990 buldozerele au dărâmat aproape toate clădirile monumentale sau altele mai mici. Toate clădirile însemnau ceva pentru oraș. Clădiri cum sunt cele din centru și cele de pe 2 Grăniceri pe care le vedeți aici, le veți găsi păstrate până astăzi în orașele din partea Imperiului Austro-Ungar. Le veți găsi în Rădăuți, în Cernăuți, în Câmpulung Moldovenesc, deci nu este o arhitectură specifică nouă. Este o arhitectură specifică zonei.

Mulți au spus: casele tip vagon sunt specifice Fălticeniului. Nu este adevărat, acest fel de case le găsim peste tot în țară unde au trăit evrei, dar le găsim și astăzi în Franța, Germania și multe alte orașe din diferite țări unde este un spațiu limitat pentru construcție și nu se poate construi decât pe un singur nivel”, a precizat fotograful Marinel Dănilă

Expoziția găzduită până în luna iulie de Colegiul „Nicu Gane” prezintă doar o infimă parte din colecția de fotografii realizate în urbea de pe Șomuz de Marinel Dănilă. Cunoscutul mânuitor al aparatului foto a promis că va reveni cu o nouă expoziție și cu noi povești din spatele imaginilor în tomna acestui an

La final, elevi ai colegiului i-au încântat pe cei prezenți cu un program artistic

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Fălticeniul de altădată”, expoziție-document la Colegiul „Nicu Gane”.
 Vizualizări articol: 732 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Fălticeniul de altădată”, expoziție-document la Colegiul „Nicu Gane”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei