Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 mai 2022 - Anul XXVII, nr. 124 (8041)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

„Meandre artistice”, un vernisaj inedit sau un altfel de curs festiv de absolvire la final de liceu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni își desfășoară activitatea didactică, de două decenii, preotul Constantin-Bogdan Feștilă, profesor titular de limba și literatura română. Părintele profesor este cunoscut în județ pentru proiectele educative extrașcolare realizate pentru tinerii liceeni, pentru coordonarea Cercului de folclor „Veșnicia s-a născut la sat”, dar mai ales pentru activitatea din cadrul Centrului Cultural Catehetic „Sfântul Nicolae”, de la Colegiul Național „Nicu Gane”, primul centru de acest gen din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, la vremea înființării, în anul 2015. Fiecare generație de elevi poartă amprenta acestui model de dascăl, „împrumutând din duhul său”, cum ar spune profesorul.

 

O tradiție locală, evenimente de înaltă ținută coordonate de profesorul fălticenean

La finalul acestui an școlar, 2021-2022, promoția clasei de filologie de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, coordonată de părintele profesor diriginte Constantin-Bogdan Feștilă, a ales un mod unic de a-și lua rămas bun de la anii de liceu. Ideea de a realiza o activitate inedită, ieșită din tiparele clasice ale evenimentelor specifice absolvirii finalului de liceu, nu îi este străină profesorului Feștilă. Acesta genera cu câțiva ani în urmă, încă din 2014, în cadrul liceului unde activează, primul eveniment de amploare din zonă, denumit Ziua Absolventului, desfășurat anual până în perioada pandemiei, la care participau peste 300 de absolvenți, având invitați de prestigiu, foști absolvenți și șefi de promoție. La vremea aceea se realizau transmisiuni în direct, on-line, uneori peste ocean, cu foști elevi de excepție, care aduceau tinerilor absolvenți exemple de reușită în viață, în carieră, datorită finalizării cursurilor liceale la vestitul Colegiu. Respectivul eveniment a devenit atunci și o gală a educației, la care erau premiați și profesorii emeriți ai școlii.

 

Curs festiv „postomodernist”, cu un invitat pe măsură - artistul plastic Konstantyn Ungureanu Box

De data aceasta, cursul final de absolvire al clasei pe care o coordonează, promoția 2022,  s-a dovedit a fi o excepție de la regulă. Elevii, părinții și profesorii clasei au avut ocazia să fie invitați la o Expoziție de portrete grafice ale maestrului Konstantyn Ungureanu Box, fost profesor de educație artistică și plastică la această clasă. Expoziția a fost realizată în cadrul Centrului de Documentare și Informare al liceului, cu o desfășurare de două săptămâni, urmând ca Vernisajul acesteia să se realizeze, în mod atipic, la finalul perioadei de expunere a lucrărilor și nu în cadrul unei întâlniri la momentul deschiderii. Participanții la lecția deschisă, realizată de profesorul diriginte Feștilă, au avut ocazia să descopere tainele esteticii postmoderniste, ale nonconformismului atât de mult adoptat de tinerele generații. În partea de debut a activității, lumina reflectoarelor a scos în evidență activitatea artistului plastic Konstantyn Ungureanu Box, realizându-se pe parcurs un dialog viu între elevi, profesori și invitat. A urmat apoi o prezentare a expoziției de portrete ale profesorilor clasei, o descoperire a simbolurilor grafice ale desenelor, „metafore vii” și „schițe ale stărilor sufletești”. Elevii au avut bucuria de a urmări cu atenție modul în care maestrul profesor de desen realizează schițe în cărbune în timpul dialogului viu dintre acesta și diriginte. A urmat apoi o „licitație”, la fel de atipică, a celor peste 30 de lucrări artistice. Astfel, elevii au putut licita pentru fiecare portret al profesorului îndrăgit, valoarea schițelor fiind exprimată în „inimii”. În acest sens, s-au câștigat în cadrul licitației portrete valorând 5000 de „inimi”, 1000 sau chiar 1500. „Bătălia” pentru a avea un portret cu profesorul îndrăgit a fost, de fapt, un joc didactic propus de profesorul diriginte, pe care elevii, profesorii și părinții invitați l-au descoperit pe parcurs. Practic, profesorul Feștilă a „obținut” din partea fiecărui elev răspunsuri și argumente, pentru exprimarea recunoștinței fiecărui elev față de profesori, pentru exprimarea stărilor de spirit, a emoțiilor și a amintirilor din anii de liceu. Noii proprietari de lucrări de artă, elevii,  au intrat în jocul și în atmosfera ludică creată de părintele profesor și au dăruit portretele fiecărui profesor îndrăgit. Fiecare lucrare licitată era dăruită profesorului reprezentat în portret, urmând ca dascălii să preia cuvântul recunoștinței și al exprimării emoțiilor momentului.

A urmat apoi o incursiune teoretică asupra „mimetismului”, ca formă a artei grafice, dar și fotografice, motiv pentru care elevii au pregătit o expoziție de fotografie din cadrul tuturor evenimentelor școlare realizate pe parcursul celor patru ani de studiu. Prezentarea fotografică s-a dedublat într-un montaj media, un film de scurtă durată, care a captat atenția invitaților.

La finalul evenimentului a avut loc premierea performanțelor școlare ale elevilor clasei de filologie și anunțarea titlului de șef de promoție al clasei, acordat elevei Dumitrița Adam, cu media generală cea mai mare pe parcursul anilor de studiu. Ca o frumoasă și generoasă coincidență, eleva Dumitrița Adam realiza cu patru ani în urmă pe holurile Muzeului Apelor din Fălticeni prima sa expoziție în acuarelă. Acesta a avut ocazia ca în cadrul evenimentului propus de profesorul Feștilă să ofere, la rândul său, maestrului Konstanyn Ungureanu, un portret realizat în tehnica proprie.

 

Evenimentul cultural fălticenean, continuare a unui parteneriat școlar

Vernisajul expoziției, realizat în cadrul Centrului de Documentare și Informare al Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni, a reprezentat mai mult de cât un simplu curs festiv de absolvire. Acesta s-a construit ca un eveniment cultural local, la care au fost invitați nu doar elevi și profesori, ci și reprezentanți ai Primăriei municipiului Fălticeni, precum și parteneri ai diverselor proiecte educaționale desfășurate la clasa de filologie, coordonată de părintele profesor, pe parcursul celor patru ani. Unul dintre invitații de onoare ai evenimentului a fost Tiberiu Avram, care a semnat, la invitația profesorului Feștilă Constantin-Bogdan, în urmă cu patru ani, un parteneriat școlar de promovare a lecturii, proiect intitulat sugestiv „Între Prieteni, Oameni și Cărți”. Atunci, în 2018-2019, profesorul de limba română a reușit să aducă în cadrul unei lecții deschise de limba și literatura română prezența autorului, a personajului și a semnatarului Prefeței cărții „Copiii din tren coboară la prima”, idee inedită și greu realizabilă într-o oră obișnuită, pentru analiza și interpretarea unei opere literare la clasă. A urmat apoi o serie de alte evenimente, întâlniri cu scriitori, personaje și lansări de carte. Tot în perioada respectivă, dinainte de pandemie, profesorul Feștilă a adus în mijlocul elevilor, în cadrul orei de limba și literatura română, autorul și personajele romanului memorialistic „Aventuri pe șase roți”, a realizat harta traseului parcurs de copiii protagoniști ai romanului și a pus în scenă secvențe memorabile din opera autorului Tiberiu Avram.

 

„Sunteți în inima mea!”

Cursul festiv de absolvire al clasei de filologie, promoția 2022, coordonat de profesorul Constantin-Bogdan Feștilă nu s-a construit doar ca un eveniment local cultural, ci a reprezentat totodată și o lecție de dirigenție despre vocația omului. Profesorul a reamintit absolvenților demersul dialogului realizat cu patru ani în urmă, atunci când elevii se aflau în ipostaza de boboci, când aceștia au fost întrebați despre vocația fiecăruia, explicând totodată faptul că termenul „voco/vocare” înseamnă „chemare” (vocativ!) spre a împlini un rol printre oameni. Preotul profesor a dat un nou sens vocației fiecărui tânăr absolvent, subliniind faptul că aceasta se concretizează, dincolo de carieră și împlinire profesională, în Iubire: „În zadar devenim cei mai buni specialiști, cei mai buni doctori în diverse domenii, cei mai buni profesori, medici, preoți, avocați, orice... dacă nu cunoaștem adevărata vocație a omului, care este iubirea, nu ne vom înțelege sensul existenței noastre pământești! Fără iubire, nu suntem oameni. Astfel, dragi tineri, vocația voastră este îndrăgostirea, iubirea aproapelui. Iar anii de liceu au fost o astfel de lecție, de iubire, în care am învățat împreună să iubim cu adevărat! Să nu uitați că sunteți în inima mea!”. Expresia profesorului Feștilă: „Sunteți în inima mea!” s-a  regăsit nu doar în cuvintele sale, ci a fost gravată, în chip de „dar de suflet”, pe plachetele în formă de  inimi, dăruite fiecărui elev în parte, dar și pe mesajele de recunoștință ale elevilor, purtate pe mici pancarte: „Suntem în inima lui!”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Meandre artistice”, un vernisaj inedit sau un altfel de curs festiv de absolvire la final de liceu.
 Vizualizări articol: 1315 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Meandre artistice”, un vernisaj inedit sau un altfel de curs festiv de absolvire la final de liceu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei