Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 mai 2022 - Anul XXVII, nr. 124 (8041)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

In Memoriam

Clădirea "Centrului pentru Susținerea Tradițiilor Bucovinene" va purta numele maestrului George Sîrbu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Plecarea dintre noi a compozitorului, dirijorului și folcloristului George Sîrbu, vineri dimineață, la vârsta de 85 de ani, a lăsat în urmă multe regrete și păreri de rău.

Unul dintre cei care i-a fost prieten, colaborator și admirator, primarul Ion Lungu, a transmis un mesaj de condoleanțe, în care a reamintit câteva momente din viața maestrului, dar a venit și cu o propunere, care va fi supusă spre aprobare în Consiliul Local.

„Maestrul George Sîrbu a plecat la ceruri - este o zi tristă pentru orașul nostru.
Începând de vineri, 27 mai, lumea  culturală din orașul nostru este mai săracă, la fel și folclorul sucevean, bucovinean. Am avut un deosebit respect pentru maestrul George Sîrbu, pe care municipalitatea suceveană l-a răsplătit cu Titlu de Cetățean de Onoare al orașului, iar în anul 2018 i-a fost acordat titlu de Cetățean al Centenarului.
A fost un bun creștin, având o bună colaborare cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
Am organizat la Suceava în anul 2009, la cererea dumnealui, emisiunea Tezaur Folcloric cu regretata Marioara Murărescu.
Maestrul lasă în urma un Ansamblu apreciat - "Balada Bucovinei". M-a rugat de mai multe ori să mă implic în acest proiect când dumnealui nu va mai fi, lucru pe care îl voi face.
Ultima dată m-am întâlnit cu maestrul George Sîrbu la începutul lunii februarie, când l-am sărbătorit la împlinirea vârstei de 85 ani. L-am găsit atunci vioi, glumeț ca întotdeauna și plin de ospitalitate.
A fost o legendă vie a folclorului românesc, creând și orchestrând generații întregi de artiști de muzică populară.
Pentru toate acestea, în semn de respect din partea comunității sucevene, clădirea municipalității "Centrul pentru Susținerea Tradițiilor Bucovinene" de pe strada Universității, va purta numele lui GEORGE SÎRBU. Dumnezeu să-l așeze în lunea drepților!”, a spus primarul Ion Lungu.

Compozitorul, dirijorul și folcloristul George Sîrbu a activat ca dirijor al Orchestrei de muzică populară a Ansamblului folcloric „Ciprian Porumbescu“ Suceava între anii 1961 și 1979.

În perioada 1980-1989 a fost dirijor și director al Orchestrei de muzică populară „Plaiurile Bistriței“ Bacău, iar între anii 1983 și 1984 și în 1989 a lucrat cu Ansamblul folcloric „Ciocârlia“ București.

În 1990-1995 a fost numit dirijor, director și secretar muzical la Ansamblul folcloric „Ciprian Porumbescu“ Suceava. În 1990 a înființat Ansamblul „Balada“ din Suceava, cunoscut din anul 2002 sub titulatura de Ansamblul de copii și tineri „Balada Bucovinei“, care s-a remarcat cu numeroase realizări culturale: spectacole, albume audio, emisiuni de televiziune și de radio.

În 2002, dirijorul a înființat Fundația Culturală „George Sîrbu“ pentru promovarea, conservarea tradițiilor folclorice și religioase din Bucovina și Moldova.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Clădirea "Centrului pentru Susținerea Tradițiilor Bucovinene" va purta numele maestrului George Sîrbu.
 Vizualizări articol: 556 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Clădirea "Centrului pentru Susținerea Tradițiilor Bucovinene" va purta numele maestrului George Sîrbu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei