Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 mai 2019 - Anul XXIV, nr. 114 (7115)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Armonii liturgice

Expoziţia de pictură a artistului Konstantyn Ungureanu Box, vernisată joi la Galeria de Artă ”Ion Irimescu” Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Galeria de Artă ”Ion Irimescu” Suceava a avut loc joi, 16 mai, vernisajul expoziţieide pictură semnată de artistul Konstantyn Ungureanu Box, în prezenţa unui public numeros. Arta lui Konstantyn Ungureanu Box, după cum a spus criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc, constituie o expresie pură şi o intuiţie cu totul distinctă de concept şi de judecată, iar pictorul contează pe un privitor cu ochiul format, avizat asupra mult încercatei sensibilităţi contemporane. „Konstantynare un talent excepţional, plin de fantezie, mistic, cu o personalitate pregnantă, care nu trece neobservată, neadmirată, constituind un caz fericit în esenţă deoarece el îmbină într-un mod unic munca de artist cu cea de profesor… ceea ce nu este decât o încântare”, a spus criticul de artă sucevean.

 

În lumină...

Pictorul, profesorul, scriitorul, omul Konstantyn Ungureanu Box este fiinţa aceea luminoasă, „îndrăgostită” de forme, de chipuri, pe care le plăsmuieşte cu mult talent. Se consideră un autodidact, un om care a avut modele (profesorul Adrian Bocancea, artiştii Mircea Hrişcă, Ileana Bardă, Ion Carp Fluerici etc.), un om liber, care a creat ceea ce a simţit, fiind atras mai mult de arta monumentală, dar şi de pictura bisericească neobizantină, punând mereu în prim plan trinitatea. Iubeşte culoarea, dar şi cuvintele. Le amestecă, le armonizează, le însufleţeşte şi apoi le oferă cu generozitate  publicului. A îmbrăţişat stilul eclectic. Îi place să cânte la mandolină, motiv pentru care şi-a delectat publicul prezent la vernisaj cu trei fragmente muzicale pe care le-a învăţat în copilărie. A citit şi câteva versuri pe care le-a scris recent şi care îi sunt adresate artistului plastic humorean Radu Bercea.

 

În lucrările realizate de Konstantyn Ungureanu Box, „şi îngerul prăbuşit are demnitatea sa”

La eveniment a fost prezent Lucian Strochi, poet, prozator, dramaturg, critic literar şi de artă plastică, membru al Uniunii Scriitorilor din România, care a apreciat că în lucrările realizate de Konstantyn Ungureanu Box, „şi îngerul prăbuşit are demnitatea sa”, „crucea apare în lucrările sale asemeni lui Dali”, se observă „cultul pentru familie”, „bucuria comunicării”, „voluptate”, „trudă”, „cădere”, „artistul lucrează cu engrame”, cu „simboluri complicate”, „cu imaginarul”, picturile lui emană „rezonanţe muzicale”, „muzica fiind cea mai pură dintre arte”. În opinia criticului literar şi de artă plastică Lucian Strochi (născut la Petroşani, dar care locuieşte de mulţi ani la Piatra Neamţ), Konstantyn Ungureanu Box este un emiţător puternic, care aşteaptă receptorii care să-i preia „mesajul artistic”.

 

„Artistul are un desen nervos, incisiv, de o spontaneitate care înfruntă elaborările meticuloase”

Pictorul Konstantyn Ungureanu Box ştie că încă de la distanţă tabloul trebuie să facă o impresie de şoc atât prin dispunerea, cât şi prin structurarea suprafeţelor de culoare, după cum a apreciat Delia Ioana Leizeriuc. „Expoziţia de faţă constituie încă o dovadă deplină a înaltei sale calităţi artistice. Ea emană forţă plastică şi ritmicitate, o dispunere interesantă a elementelor, care par pe alocuri întâmplătoare, dar cu toate acestea creează o structură de o frumuseţe uimitoare. Konstantyn Ungureanu Box abordează o manieră de exprimare impulsivă, masivă, pe suprafeţe mari şi amplu feţuite, unde totul este într-o frământată mişcare spre o prefacere sau refacere sufletească, pictura sa dobândeşte într-un mod interesant un aspect de o oarecare distincţie. Acesta îşi are paleta sa şi mânuieşte abil pensula, cu gesturi largi, într-o gamă de culori restrânsă”, apreciază criticul de artă sucevean. Artistul are un desen nervos, incisiv, de o spontaneitate care înfruntă elaborările meticuloase, ce inevitabil exprimă starea unui spirit în continuă alertă în faţa realităţii. Compoziţiile sale nu dovedesc numai o fermitate absolută, pătrunse de un sentiment arhitectural aparte, ci au înmagazinată o forţă ritmică cuceritoare. Ele au un simţ al echilibrului şi unitate, vitalitate şi organizare, fiind lipsite de acea pornire serioasă a academismului. Şi asta place publicului. Unora. Nu tuturor. Pentru că nici un mare artist nu poate să fie pe placul tuturor. Curatorul expoziţiei a fost George Moscal. Despre Konstantyn Ungureanu Box şi câteva dintre cărţile sale a vorbit şi prof. Ion Prelipcean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia de pictură a artistului Konstantyn Ungureanu Box, vernisată joi la Galeria de Artă ”Ion Irimescu” Suceava.
 Vizualizări articol: 2271 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziţia de pictură a artistului Konstantyn Ungureanu Box, vernisată joi la Galeria de Artă ”Ion Irimescu” Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei