Tribunalul Suceava a admis trei din cele patru propuneri de arestare preventivă formulate de procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Suceava, în cazul grupării de contrabandiști acuzate de afaceri de mari dimensiuni cu țigări de contrabandă.
Frații Ilie și Petru Boiciuc, din Ulma, și Petru Gorban, din Izvoarele Sucevei, au primit mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile, valabile până pe 14 iunie inclusiv, cu precizarea că inculpații au drept de contestație. În cazul lui Vasile Dănuț Sturza, judecătorii de la Tribunalul Suceava au decis că măsura controlului judiciar pentru următoarele 60 de zile este suficientă, și această decizie putând fi însă contestată.
Alți patru inculpați puși sub acuzare în acest dosar au fost plasați direct sub control judiciar de către procurorul de caz DIICOT.
26 de percheziții în județ. Ce s-a găsit la percheziții
Procurorii DIICOT Suceava și polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Suceava, alături de ofițeri BCCO de la Iași și Bacău, precum și polițiști de frontieră, sprijiniți de jandarmi de la Grupa Mobilă Bacău, dar și de la IJJ Suceava, au efectuat, în dimineața zilei de 15 mai, 26 de percheziții domiciliare în localități sucevene din zona de frontieră, plus una la Bacău, fiind căutați 17 suspecți.
După audieri maraton, miercuri noapte au fost emise opt ordonanțe de reținere, în timp ce patru dintre inculpați au fost prezentați, joi, în fața magistraților de la Tribunalul Suceava, cu propunere de arestare preventivă.
Printre altele, la percheziții au fost ridicate peste 10.000 de pachete de țigări de proveniență extracomunitară mărcile Marble și Ashima, 59 de telefoane mobile, 39 de cartele telefonice, patru autoturisme, peste 37.000 de lei și peste 1.000 de euro, cinci stații de emisie-recepție, două binocluri, șase laptopuri, plus înscrisuri și documente cu valoare probatorie.
Capturi impresionante făcute pe perioada monitorizării
Gruparea ar fi acționat timp de cel puțin cinci ani de zile pe zona de fâșie verde adiacentă comunei Ulma, iar numai în timpul activităților de monitorizare au fost realizate 32 de capturi care însumează confiscarea a 316.079 de pachete de țigări de contrabandă.
Din datele structurilor de combatere a crimei organizate rezultă că principalul om din grupare ar fi avut informații și de la un polițist de la Sectorul Poliției de Frontieră Brodina, acuzat că ar fi sprijinit grupul cu informații despre traseul patrulelor de poliție.
Cum acționa gruparea
Începând din iulie 2013 și până în iulie 2018, patru suceveni din Ulma și Izvoarele Sucevei, Ilie Boiciuc, Petru Gorban, Vasile Dănuț Sturza și Ilie Maximilian Ihnatiuc, ar fi constituit un grup infracțional organizat care a acționat în mod coordonat în scopul introducerii de țigarete pe teritoriul României, peste frontiera din Ucraina. Ulterior la grupare au aderat și alți suceveni din zona Ulma, Izvoarele Sucevei.
Membrii grupului contactau cetățeni ucraineni dispuși să livreze țigări, apoi, cu ajutorul autoturismelor de teren, se deplasau în zona de frontieră, de unde preluau țigaretele de proveniență extracomunitară, apoi le transportau și depozitau în incinta unor imobile prestabilite.
Contrabandă în familie
Ilie Boiciuc, în vârstă de 40 de ani, din satul Măgura, comuna Ulma, este considerat liderul de facto al grupării. Acesta i-ar fi implicat în afacere și pe soție, copil și pe frați.
Nicolae Boiciuc, fiul lui Ilie Boiciuc, este acuzat că avea rolul de a conduce autoturismele cu țigări din zona de frontieră către locurile de depozitare sau către cumpărători, dar și de a supraveghea zona pentru a se asigura că nu sunt prezente organele de control.
Totodată, fiul ținea legătura atât cu furnizorii ucraineni, cât și cu cumpărătorii, stabilind modul de predare a țigaretelor, marca și cantitatea ce trebuia livrată, prețul de comercializare și traseele de deplasare utilizate.
Și soția lui Ilie Boiciuc este acuzată că a avut rolul de a supraveghea zona și de a-i anunța pe membrii grupului infracțional cu privire la eventuale patrule de poliție, precum și de a transmite membrilor indicațiile date de soțul său.
Mihai Boiciuc, frate cu Ilie Boiciuc, este acuzat că a participat la introducerea de țigări pe teritoriul României, și ulterior se ocupa și de transportul, depozitarea și predarea acestora către alți membri ai grupului.
Petru Boiciuc, un alt frate, aflat și el printre cei trei arestați preventiv, este acuzat că a participat la încărcarea și comercializarea de țigarete provenite din contrabandă și a supravegheat zona pentru a se asigura că nu sunt polițiști în zonă.
Inculpații se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o decizie definitivă a instanțelor de judecată.
Mandate judecători
Trei dintre sucevenii acuzați de contrabandă în grup organizat au fost arestați preventiv
