Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 oct 2017 - Anul XXII, nr. 232 (6648)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Filatelie

Emisiunea de mărci poştale „Ciuperci”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Romfilatelia a emis şi a pus în circulație filatelică, începând cu data de 6 octombrie a.c., emisiunea de mărci poştale intitulată „Ciuperci”.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,50 lei este ilustrată Amanita caesarea, o specie de ciuperci comestibile care creşte în România, dar şi în alte regiuni ale Europei, cu precădere în zonele mai calde. Acestea cresc în păduri de foioase sub stejari şi mai rar în cele de conifere pe lângă pini, dezvoltându-se numai în locuri calde, în special pe soluri nisipoase şi acide, din iunie până în septembrie. Denumită popular şi Burete domnesc, Roiniţă, Crăiţă sau Ciuperca lui Cezar, este una dintre cele mai apreciate specii, fiind considerată o ciupercă de calitate superioară şi o delicatesă chiar şi în stare crudă.

Amanita rubescens este o ciupercă comună ce creşte pe teritoriul ţării noastre, se poate găsi pe sol în păduri de foioase şi de conifere, câteodată chiar prin parcuri sau grădini, din iunie până în octombrie şi poartă denumirea populare de Plopenchi.

Ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei, Plopenchiul este o specie comestibilă ce coabitează, formând micorize pe rădăcinile arborilor. Ciuperca este uşor de recunoscut după culoarea roz care se găseşte în partea de jos a piciorului. Pălăria este de mărime medie cu un diametru de aproximativ 5-15 cm, mai mult sau mai puţin cărnoasă şi fixată central peste picior, de culoare gălbui maronie şi este acoperită de solzi.

Leccinum aurantiacum face parte din familia Boletaceae şi are denumirea de Hribă de plop, Pâlnioară de plop sau Pitarcă portocalie şi este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 8,00 lei. Este unul dintre cei mai căutaţi bureţi care cresc în ţara noastră. Pălăria, la început semisferică, apoi convexă, cu margini regulate, măsoară un diametru între 6 şi 20 cm, în funcţie de vârsta ciupercii. Piciorul poate creşte până la 20 cm înălţime şi o grosime de până la 5 cm, de formă cilindrică şi puţin dilatată în partea superioară, albicios până la alb-cenuşiu, acoperit cu solzi bruni-cenuşii dispuşi în şiruri longitudinale. Aceasta creşte şi se dezvoltă în păduri de foioase în special sub plopi tremurători, din iunie până în octombrie.

Macrolepiota procera, reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 15,00 lei, este o specie comestibilă pe care o putem găsi pe pajişti, în păduri sau locuri cu iarbă în timpul verii şi toamnei. Este cunoscută sub denumirile populare de Burete şerpesc sau Pălăria şarpelui. Este o ciupercă mare, spectaculoasă, cu pălăria de 10-30 cm diametru, ovoidă la început apoi semisferică, întinsă, central mamelonată. Culoarea pălăriei variază de la alb, la exemplarele tinere, până la gri sau cenuşiu, brun-închis; este netedă în centru, acoperită în rest cu solzi bruni, dispuşi concentric, iar pe margine cuticula prezintă franjuri. 

Emisiunea filatelică are un tiraj total de 48.608 timbre, fiind realizate şi 467 de plicuri (FDC), echipate cu timbrele emisiunii, obliterate cu ştampila „prima zi”, din care 267 se găsesc în album filatelic (echipat cu blocul de patru timbre şi plicul „prima zi”, cu ştampila aplicată în clar în folio roşu).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emisiunea de mărci poştale „Ciuperci”.
 Vizualizări articol: 1068 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Emisiunea de mărci poştale „Ciuperci”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei