Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 sep 2016 - Anul XXI, nr. 215 (6328)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

La Cacica

Tabără de pictură sub lumina aurie a începutului de toamnă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Cacica s-a desfăşurat cea de-a IV-a ediţie a Taberei de pictură organizată, sub egida Consiliului Judeţean Suceava, de Muzeul Bucovinei în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România  - Filiala Suceava.

 

„O echipă foarte armonioasă”

 Ca şi la ediţiile precedente, tabăra a reunit artişti plastici profesionişti suceveni şi invitaţi din alte judeţe din ţară.

Colectivul taberei din acest an a fost alcătuit din artiştii plastici Liviu Suhar, Daniela Grapă, Sorin Otînjac (Iaşi), Constantin Catargiu (Timişoara), Dumitru Macovei (Moineşti), Lucreţia Milea, Florica Ionescu (Ploieşti), Ştefan Potop (Piatra Neamţ), Vasile Crăiţă-Mândră, Silvia Tiperciuc (Bacău), Gheorghiu Georgeta, Camelia Rusu Sadovei şi Loredana Ceică (Suceava).

„O echipă foarte armonioasă”, aşa cum a caracterizat-o maestrul Liviu Suhar, care, după o nouă ediţie a Simpozionului Internaţional de Pictură şi Desen  „Iacobeni – particularităţi imagistice”, s-a reîntâlnit la Cacica cu câţiva dintre foştii săi elevi şi studenţi, urmând ca peste câteva zile să deschidă la Iaşi o expoziţie cu o selecţie din lucrările aflate în patrimoniul Asociaţiei de Artă şi Educaţie „Liviu Suhar”.

 

Încântaţi de peisaj, de liniştea binecuvântată şi de lumina nordului care încălzeşte culorile

Exemplul maestrului Suhar a rodit în această vară în judeţul Neamţ, unde pictorul Ştefan Potop, preşedintele UAP - Filiala Neamţ, a organizat prima ediţie a Taberei de pictură de la Tazlău.

Prezent la Cacica, Ştefan Potop, care a realizat în ulei portretele colegilor, pregăteşte deja două expoziţii cu lucrările taberei de la Tazlău.

Băcăuanii Vasile Crăiţă-Mândră şi Silvia Tiperciuc, pe care i-am reîntâlnit acum la Cacica (au participat şi la una dintre ediţiile anterioare ale taberei organizate la Călineşti) au fost încântaţi de peisaj, de liniştea binecuvântată şi de lumina nordului care încălzeşte culorile şi le virează spre auriu.

Lucreţia Milea, care a privit tabăra ca „o provocare” şi care a mărturisit că în anii studenţiei a făcut un stagiu de practică la Rădăuţi, a realizat câteva tablouri-colaj cu structuri vegetale, din fibre textile înecate în alb, cu discrete accente de culoare.

 

Fiecare participant va lăsa câte două lucrări care vor intra în colecţia de artă contemporană a Muzeului Bucovinei

Georgeta Gheorghiu şi Florica Ionescu, care au fost colege în facultate, s-au revăzut acum după patru decenii şi au pictat împreună în tabără.

Dacă Georgeta Gheorghiu, care prelucrează şi interpretează natura, şi-a ales ca subiect un cristal de sare, Florica Ionescu (care a schiţat portretele colegilor pe filele unui carneţel) a avut „o inspiraţie nouă” pentru peisaj în arealul sacru al mănăstirilor şi bisericilor din Bucovina.

Originar din Păltinoasa, graficianul Constantin Catargiu, prof. univ. dr. la Facultatea de Arte şi Design din cadrul Universităţii de Vest Timişoara (a participat şi la simpozionul de la Iacobeni al maestrului Suhar), care a lucrat la Cacica xilogravură, era deja cu gândul la expoziţia personală din Monterrey (Mexic), unde expune 15 lucrări de gravură în metal.

Artiştii din tabără, care au fost vizitaţi de o echipă a Centrului Cultural Bucovina, au lăsat câte două lucrări care au intrat în colecţia de artă contemporană a Muzeului Bucovinei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tabără de pictură sub lumina aurie a începutului de toamnă.
 Vizualizări articol: 1990 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Tabără de pictură sub lumina aurie a începutului de toamnă5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei