Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 sep 2016 - Anul XXI, nr. 215 (6328)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pericol iminent

Sistemul centralizat de încălzire şi furnizare a apei calde riscă să intre în colaps

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sistemul centralizat de încălzire şi furnizare a apei calde în municipiul Suceava riscă la modul cel mai serios să intre în colaps. Datoriile acumulate de Thermonet către SC Termica SA par a fi bomboana pe coliva unui sistem care nu a funcţionat niciodată normal, iar datoriile acumulate, în special de populaţia rău-platnică, au fost uriaşe, asta în ciuda subvenţiilor de milioane şi milioane de euro care s-au dus fie către Termica, fie către Thermonet mai nou.

Ieri la amiază a expirat ultimatumul dat de reprezentanţii administratorului judiciar al SC Termica SA către Thermonet privind plata sumei de 400.000 de lei, bani care ar urma să ajungă în conturile E.ON pentru consumul de energie electrică de la pompele staţiei prin care se livrează apa caldă către sucevenii racordaţi la sistemul centralizat al oraşului.

Plata nu a fost făcută la termenul solicitat, iar după lungi parlamentări în care s-au implicat administratorii judiciari ai Termica, ai Primăriei, ai Thermonet, dar şi ai Bioenergy (societate care produce agentul termic şi furnizează apa caldă în oraş) s-a convenit să se aştepte ziua de astăzi.

Asta în condiţiile în care Thermonet s-a obligat să vireze în conturile Termica suma de 100.000 de lei, adică un sfert din datoria acumulată în ultima perioadă şi care nu a fost achitată.

„Miercuri (n.a. - astăzi), de la ora 11.00 va avea loc Adunarea Creditorilor de la Termica, ocazie cu care se va discuta oferta Primăriei Suceava prin care se doreşte achiziţionarea conductelor dintre CT 1 şi CT 2, staţia de pompe şi utilajele pentru exploatare din proprietatea Termica. Există o diferenţă semnificativă între evaluarea făcută, de 9 milioane de euro, şi oferta de 1,8 milioane de euro a Primăriei, ofertă care are girul Consiliului Local Suceava. Rămâne de văzut ce vor stabili reprezentanţii Adunării Creditorilor, pentru că potrivit actelor actuale aproape întreaga sumă de 1,8 milioane de euro ar urma să intre în contul datoriilor către ACET. Iar principalul creditor nu era ACET, ci Unicom Holding şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava. Din punctul nostru de vedere, dacă oferta de vânzare pică există două variante: fie sistemul centralizat de încălzire din municipiul Suceava dispare, fie vor fi acceptate eventuale garanţii bancare oferite de Thermonet sau Bionergy şi activitatea va continua”, au declarat reprezentanţii administratorului judiciar al SC Termica SA Suceava, cei care sunt în contact permanent cu lichidatorul judiciar, firma ieşeană MGA Insolvency SPRL.

 

Din partea Thermonet, doar tăcere

Ieri la amiază am încercat să luăm legătura şi cu reprezentanţii firmei Thermonet pentru a afla şi punctul lor de vedere vizavi de această problemă delicată care ar putea lovi în cele 18.000 de familii racordate la sistemul centralizat de încălzire al oraşului. Mugur Corlăţan, directorul general al SC Thermonet SRL, nu a răspuns la telefon, în timp ce administratorul societăţii, Raluca Roşca, a fost extrem de lapidară. „Relaţia cu presa se face în scris pentru că în trecut au fost interpretări greşite la ceea ce s-a transmis şi nu mai dorim acest lucru”, a spus Raluca Roşca, care a indicat o adresă de e-mail la care să solicităm datele pe care dorim să le aflăm.

Ieri, la ora 14.18, emailul a fost trimis către adresa office@thermonet-sv.ro, aşa cum ni s-a transmis, iar conţinutul acestuia îl redăm în cele ce urmează:

„Buna ziua,

Numele meu este Sandrinio Neagu, redactor şef-adjunct al cotidianului Monitorul de Suceava, şi vă rog să-mi comunicaţi o serie de informaţii care-mi sunt necesare pentru redactarea unui articol de presă referitor la situaţia furnizării apei calde în municipiul Suceava. Mai exact, vă rog să-mi comunicaţi care sunt datoriile Thermonet faţă de Termica şi dacă aţi convenit un grafic de plată al acestor sume restante. De asemenea, doresc să-mi comunicaţi dacă Termica, prin administratorul judiciar, a trimis somaţii de plată şi care sunt motivele pentru care s-a ajuns la aceste restanţe financiare. În cazul în care Termica va decide sistarea alimentării cu energie electrică a pompelor de alimentare cu apă, Thermonet va mai putea furniza apă caldă în sistemul centralizat al municipiului Suceava? Care credeţi că este soluţia pentru a nu se ajunge la o eventuală nedorită sistare a furnizării apei calde către populaţia municipiului Suceava?

Vă mulţumesc anticipat pentru răspuns şi vă rog să-mi transmiteţi un răspuns în cursul acestei zile pentru a putea informa în timp util şi cât se poate de corect şi transparent populaţia municipiului Suceava. Vă rog să-mi transmiteţi confirmarea de primire a acestui e-mail”.

Până aseară nu am primit nici confirmarea primirii acestui e-mail şi, fireşte, nici un răspuns la întrebările legitime care privesc un întreg oraş. Această tăcere spune multe despre atitudinea firmei Thermonet faţă de suceveni şi o eventuală sistare a apei calde. Şi nu trebuie uitat faptul că iarna bate la uşă.

 

Datoriile rostogolite şi neachitate prevedeau această criză

Criza actuală a fost generată de datoriile acumulate treptat de Thermonet către Termica, iar la un moment dat buba nu are cum să nu crape, chiar dacă spre binele locuitorului municipiului Suceava ar fi de dorit o rezolvare pe termen lung a problemelor care se succed mereu pe marginea acestui subiect.

Datoriile actuale de 400.000 de lei sunt doar o parte a celor existente şi care i-au determinat pe administratorii judiciari ai SC Termica SA să emită somaţii de plată în urmă cu aproape 3 săptămâni. Din debitul iniţial de 500.000 de lei s-a achitat doar 100.000 de lei, dar care s-a dovedit insuficient pentru a dezamorsa criza.

Nici soluţia propusă ulterior Thermonet nu a fost acceptată de lichidatorul judiciar MGA Insolvency SPRL.

Mai exact, Bioenergy, producătorul de energie termică, la care unul din acţionarii principali este Adrem Invest, acelaşi ca la Thermonet, i-a cesionat acestuia din urmă o creanţă de un milion de lei la Termica. Asta în ideea ca din acei bani să se acopere datoriile restante pentru energia electrică consumată, ba chiar şi pentru o parte din facturile viitoare.

Ideea, care din punct de vedere logic pare în regulă, nu este realizabilă din punct de vedere legal, conform lichidatorului judiciar. Asta deoarece datoria pe care Termica o are către Bioenergy, din care o parte a fost cesionată celor de la Thermonet, este făcută în perioada de insolvenţă a fostei societăţi de termoficare, iar consumul de energie electrică de acum este o datorie apărută după intrarea Termica în faliment.

Drept urmare, propunerea celor de la Thermonet, de stingere reciprocă a datoriilor, a fost respinsă în totalitate de creditorii Termica şi lichidatorii judiciari, ce o consideră drept un artificiu financiar nepermis de legea insolvenţei.

 

Răspunsul Thermonet, primit la ora 20.30

În prezent există două facturi care au ajuns la scadenţă, iar în cursul zile de astăzi, 13.09.2016, a mai fost efectuată o plată parţială. Pe măsura încasării contravalorii energiei termice furnizate atât populaţiei, cât şi agenţilor economici, în continuare vom depune toate eforturile pentru a ajunge la zi cu plăţile restante. În condiţiile unui grad foarte scăzut al încasărilor în lunile de vară pe segmentul populaţie, când prioritare nu sunt plăţile utilităţilor, lipsa lichidităţilor a condus la această situaţie de imposibilitate a efectuării plăţilor în timp util, iar de aceea au fost întârzieri în plata facturilor emise de furnizorii noştri. În acest context, menţionăm că sunt asociaţii de proprietari care au acumulat restanţe mari la energia termică, şi anume asociaţiile nr. 52, nr. 17, nr. 25, 12 Areni, nr. 39 şi nr. 59. În perioada următoare, Thermonet va proceda la măsurile ce se impun pentru recuperarea debitelor scadente acumulate de aceste asociaţii care au neachitate facturi pentru căldura consumată încă din luna martie.

Una din cauzele situaţiei actuale, pe lângă datoriile mari ale asociaţiilor de proprietari, o constituie nepredare de către Municipiul Suceava către Thermonet nici până la această dată a staţiilor de pompare treapta I şi treapta II, a reţelei de transport cuprinsă între CET şi CT2, a infrastructurii amplasate în incinta CT2 şi a instalaţiilor electrice aferente staţiei de 6 kV şi 0,4 kV, bunuri ce fac parte din SACET şi care sunt strict necesare prestării serviciului public de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pe raza municipiului Suceava. Predarea completa a SACET trebuia încheiată cel târziu la data de 31.12.2015, conform contractului de delegare de gestiune semnat în 15.10.2015.

Consecinţa nepredării întregului SACET este susţinerea financiară, din propriul buget, de către Thermonet a tuturor pierderilor cu energia termică, a costurilor cu utilităţile şi a costurilor cu reparaţiile şi mentenanţa acestor bunuri aflate în patrimoniul Termica. Totodată, TVA-ul aferent cheltuielilor tronsonului cuprins între CET şi CT2 nu sunt deductibile deoarece aceste pierderi nu pot fi incluse în categoria pierderilor tehnologice. Valoarea pierderilor pe aceste reţele de la data semnării contractului privind delegarea gestiunii prin concesionare a serviciului public de transport, distribuție și furnizare a energiei termice produse în sistem centralizat în municipiul Suceava sunt de aproximativ 2 milioane de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sistemul centralizat de încălzire şi furnizare a apei calde riscă să intre în colaps.
 Vizualizări articol: 4185 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Sistemul centralizat de încălzire şi furnizare a apei calde riscă să intre în colaps5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(14 sep 2016, 11:27:02
Va felicit pentru obiectivitatea acestui articol foarte important pentru toti sucevenii, domnule Sandrinio NEAGU!
2.   Comentariu trimis de
(14 sep 2016, 11:34:41
Pentru functionarea sistemului de termoficare din Suceava, in momentul de fata sunt absolut necesare urmatoarele instalatii energetice foarte scumpe din patrimoniul Termica: 1. Conductele de termoficare magistrale tur-retur din incinta Termica si dintre Termica si AMBRO (CT2). 2. Cele doua statii de pompare treapta I si II din CET, in componenta carora intra 12 electropompe de mare debit si presiune, inclusiv partea de constructii, vane, supape de siguranta, clapeti, zavor hidraulic, separator de namol, instalatiile electrice si de automatizare respective cu un sistem electric complex de alimentare din diferite statii electrice de medie tensiune ale Termica, ce implica aparataj si transformatoare de mare putere 110/6 KV , cu mai multe celule de inalta si medie tensiune, gospodaria de cabluri aferenta, etc… 3. Instalatiile de apa de adaus in termoficare cu mai multe pompe si rezervoare. 4. Statia de inalta tensiune de 110 KV cu barele de racord la Sistemul Energetic National cu mai multe cellule de inalta tensiune. 5. Statiile de medie tensiune cu celulele aferente pompelor de transport in termoficare, respectiv cele 12 pompe de termoficare din statiile treapta I si II de termoficare CET. 6. Bateriile de acumulatoare si instalatiile de distributie de curent continuu aferente instalatiilor de transport in termoficare. 7. Conducta de racord apa bruta dintre Termica si CT2. 8.Grupul Diesel si statiile de 0,4 KV consumatori vitali pentru statia de 110KV si statiile de medie tensiune. 9. Electricieni specializati de la Termica pentru deservirea si mentenanta instalatiilor, etc...
3.   Comentariu trimis de
(14 sep 2016, 11:35:37
Grija mare a primarului Lungu trebuia sa fie aceea ca Termica sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si in faliment, deoarece acum pentru Thermonet, Bioenergy sau Primarie, care nu au si trebuie sa cumpere sau sa inchirieze de la Termica instalatiile foarte scumpe necesare transportului energiei termice si electrice enumerate mai sus, problemele se complica si mai mult. Oare de ce dorinta mare a edilului sucevean Lungu si a marilor directori generali de la Termica - Placinta si Gemanari - a fost tot timpul falimentarea societatii Termica?
4.   Comentariu trimis de
(14 sep 2016, 11:36:39
In concluzie, firma bucuresteana Adrem Invest, actionar majoritar la Bioenergy si Thermonet Suceava, producatorul si respectiv distribuitorul de energie termica din Suceava, ajunsi (incurcati) cu "proptelele" primarului Ion Lungu si a marilor directori generali de la TERMICA, Constantin Placinta si Silviu Gemanari sa monopolizeze termoficarea Sucevei, dau din colt in colt si incearca tot felul de smecherii sa nu dispara acum de pe aceasta piata a energiei termice unde incearca pe totoate caile sa-i faca captivi pe cei 18000 de consumatori care au mai ramas la sistemul centralizat de termoficare, ca aproximativ 20000 si-au luat lumea-n cap si s-au debransat. Pana la urma se vede foarte clar ca apa calda si caldura in Suceava vine tot de la falimentata si decapitalizata TERMICA, a Primariei Suceava, producatorul, transportatorul si distribuitorul de energie electrica si termica din Suceva, decapitalizata si pusa pe chituci de primarul Lungu si fostii directori generali, Placinta si Gemanari, firma acum in postura de transportator strategic de energie termica si electrica, precum si furnizor de multe utilitati pentru Bioenergy. Marele consilier al lui Placinta si Gemanari, Ovidiu Dumitescu, jubileaza acum pe un salariu de 100 de milioane de lei vechi, in spatele firmelor de insolventa, care speram ca vor duce la bun sfarsit misiunea ingrata de a-l determina pe Lungu si pe cei de la Adrem Invest, Thermonet si Bioenergy sa urmeze caile legale, dar si rezolvarea alimentarii cu apa calda si caldura, probleme vitale pentru locuitorii Sucevei bransati la sistemul de termoficare centralizata.
5.   Comentariu trimis de
(14 sep 2016, 11:37:48
Reprezentantii Thermonet, unii dintre ei mari specialisti in frigotehnica, trebuie sa stie ca debransarea celor 20.000 de suceveni in ultimii ani de cand primar este Ion Lungu, nu a produs dezechilibre decat in mintea lor si in ultimul timp, pe diverse cai FORTEAZA LOCATARII SA RAMANA CAPTIVI AI SISTEMULUI DE TERMOFICARE CENTRALIZAT PE CARE L-AU ADUS INTR-O SITUATIE DEPLORABILA DIN MULTE PUNCTE DE VEDERE. Pacat ca s-au platit cu bani grei studii cu privire la eficientizarea sistemului de termoficare din Suceava. Greselile si lipsa de viziune pe termen lung ale Primariei si ale celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani in frunte cu marii directori generali Constantin Placinta si Silviu Gemanari, si-au spus cuvantul. Pacat ca noua centrala Bioenergy care MERGE CU PADURI, unde au fost incurcati de Placinta si Lungu sa investeasca cei de la Adrem Invest Bucuresti - „bijuteria ” edilului -, nu are autonomia necesara si instalatiile de transport pentru energia termica si electrica, producand usurel la gard si fiind amenintata sa ramana fara consumatori de energie termica, doar ca un minuscul producator de energie electrica, fara cogenerare, pe lemne carate din 4 judete cu camioane, distrugand padurile, drumurile nationale si ingreunand circulatia rutiera. Termica a avut personal foarte competent, unii dintre ei doctori in energetica, dar acolo a condus/consiliat un grup care au fost interesati doar de propriile averi si rezultatele s-au vazut: incalzirea orasului, problema vitala a locuitorilor Sucevei este aproape zilnic subiect de discutie si pe rolul instantelor de judecata. Niciunul dintre responsabilii - mereu iresponsabili -, care considera ca si-au facut datoria in termoficarea Sucevei nu fac decat sa-si dovedeasca incapacitatea si lipsa de eficienta. Imbuibarea le-a intunecat mintea si le-a anihilat ratiunea.
6.   De s-ar duce in cap mai repede trimis de
(14 sep 2016, 12:28:05
Astia ne cred atat de prosti si tot invoca grija fata de cetatean.Daca dispare incalzirea centralizata nu mai au ei pe cine jumuli. Pe vremea lui Ceasca era mult mai rau , apa calda o data pe saptamana, caldura pe sponci si culmea ca oamenii erau mult mai sanatosi. Prea mult confort slabeste organismul si-l face mult mai vulnerabil la boli. Vrei apa calda , iti cumperi un robinet instant si ai rezolvat problema. Consumi putin si te restrangi. Nu platesti metri cubi de apa calda aiurea. Vrei caldura si ai blocul anvelopat termic, dai drumul jumate de ora la o aeroterma si nu mai probleme. Nu mai platesti la nesimtitii aia de la termomet cate 400 de ron pe luna incalzirea pentru o amarata de garsoniera.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei