Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 ian 2016 - Anul XXI, nr. 13 (6126)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

La Iulius Mall Suceava

Creativitate, ingeniozitate şi diversitate la primul Târg de handmade din acest an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Iulius Mall Suceava s-a desfăşurat în acest weekend primul Târg de handmade din acest an, manifestare care a reunit câţiva artizani care au captat atenţia publicului prin produsele prezentate.

 

Oferta creatorilor de obiecte confecţionate manual se detaşează de uniformitatea industrială

Într-o perioadă în care sezonul reducerilor de iarnă atrage un număr sporit de cumpărători, oferta creatorilor de obiecte confecţionate manual, piese unicat care se detaşează de uniformitatea industrială şi de banalitatea lucrurilor realizate în serie, constituie o oază de creativitate, ingeniozitate şi diversitate în care fiecare vizitator poate găsi ceva care să corespundă parţial sau întru totul gustului său.

Dispuse într-un careu care permitea publicului vizualizarea şi accesul neîngrădite, standurile de prezentare au oferit un tablou multicolor, în care, pe registre delimitate, erau etalate obiecte de podoabă manufacturate, decoraţiuni, accesorii vestimentare, o gamă variată de confecţii pentru copii, toate realizate cu un remarcabil simţ al detaliului.

 

„Am început făcând mici cadouri pentru prieteni şi apoi nu m-am mai putut opri”

La unul dintre standuri erau expuse micro-macrameurile Mihaelei Albumiţa Irimia (cercei, brăţări, coliere, curele de ceas...), realizate prin împletire şi înnodare din fire sintetice (superlon), împodobite cu mărgele, dar combinând totodată şi mici piese din porţelan sau sticlă fuzionată. Preţurile variau între 4 lei (brăţară copii) şi 150 lei (colier adulţi), în funcţie de complexitatea împletiturii şi de piesele inserate. Tehnica de lucru a descoperit-o pe internet, şi-a procurat materialele necesare şi, înarmată cu răbdare, a purces la lucru. „Am început - mărturiseşte ea - făcând mici cadouri pentru prieteni şi apoi nu m-am mai putut opri”. Acum participă la târgurile de handamade (Suceava, Bucureşti...), dar, prin intermediul Facebook-ului, primeşte şi comenzi din străinătate (Italia, SUA...).

 

„Totul este făcut manual, cu aceste instrumente, un ac şi un cuter”

Filoteia Mănăstirean confecţionează, de vreo şase ani, piese de podoabă (cercei, broşe, brăţări, coliere, coroniţe...) modelând diverse forme dintr-o pastă colorată, pe care o „coace” apoi, pentru solidificare, în cuptorul de la aragaz.

Fixate pe mici suporturi („baze”) din bronz (pe care le comandă la alţi producători), formele (cu precădere flori) sunt realizate cu multă migală.

„Totul este făcut manual, cu aceste instrumente, un ac şi un cuter”, îmi arată ea. Preţurile sunt aproape simbolice, fiind cuprinse între 5 lei (cercei) şi 30 de lei (colier). Am întrebat-o dacă are concurenţă pe piaţă. „Este concurenţă - spune ea - dar fiecare artizan are alt stil, iar eu încerc mereu să fac altceva!”.

 

„Îmi doresc ca oamenii să accepte provocări, să aibă curajul de a fi altfel”

Papioanele Magdei Sniatowschi sunt piese unicat şi sunt confecţionate manual, fără utilizarea maşinii de cusut. Materialul textil variat (ţesătură de mătase, stofă de lână...), cu model şi cromatică de o mare diversitate, este procurat în mici eşantioane din atelierele de croitorie şi din câteva magazine dotate din Cluj. Papioanele, pentru copii şi adulţi, au preţuri de 20 - 30 lei. Pentru atragerea clientelei, papioanele se vând cu răvaşe, iar pentru diversificarea ofertei standul etalează şi brăţări din piele (15 lei) sau cu mărgele (30 lei). 

„Papionul - spune Magda Sniatowschi - are un fel aparte de a fi purtat, care conferă eleganţă”.

O idee care va fi pusă în practică în curând va combina papioanele cu vinul („O sticlă de vin cu un papion mi se pare o idee elegantă, care cred că va prinde”).

„Cred - spune ea - în viitorii clienţi, nu doar în cumpărători ocazionali, şi îmi doresc ca oamenii să accepte provocări, să aibă curajul de a fi altfel”.

 

Confecţii pentru copii realizate „în stil tradiţional-modern”

Standul Corinei Agarafinei prezintă publicului confecţii pentru copii realizate, aşa cum precizează ea, „în stil tradiţional-modern”. Cusute sau împletite cu mult meşteşug, piesele vestimentare (valorificate şi în compleuri pentru fetiţe şi băieţei: rochiţă, ie, batic - pantalonaşi, cămaşă, vestă) sunt atractive prin croială şi prin cromatica materialelor folosite (rochiţele sunt confecţionate din baticuri). Oferta mai cuprinde papioane „în stil tradiţional-modern”, precum şi piese împletite sau croşetate din lână de mama ei - căciuliţe şi botoşei asortaţi. Corina Agarafinei a învăţat să lucreze în atelierul de croitorie de la Palatul Copiilor Suceava, iar acum are deja clienţi fideli sau îşi prezintă produsele pe Facebook.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creativitate, ingeniozitate şi diversitate la primul Târg de handmade din acest an.
 Vizualizări articol: 2206 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Creativitate, ingeniozitate şi diversitate la primul Târg de handmade din acest an5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ouă scoțiene Un fel de chiftele gigant, cu un ou fiert în mijloc, savuroase, ușor de făcut și comod de transportat dacă vrem să le luăm cu noi pe post de gustare... Pentru petrecerile "cu ștaif”, dacă nu vrem să șocăm invitații cu uriașe... Citeşte