Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 dec 2015 - Anul XX, nr. 300 (6112)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   23 imagini |   ø fişiere video

Ediţia a XV-a

„Sfânta seară de Crăciun”, tradiţie şi caritate la Poiana Stampei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria, Consiliul Local, Casa de Cultură şi Şcoala Gimnazială din Poiana Stampei au organizat vineri, 25 decembrie, cea de-a XV-a ediţie a spectacolului artistic “Sfânta seară de Crăciun”, una dintre cele mai complexe manifestări ale spiritualităţii româneşti din Bazinul Dornelor. Peste 800 de spectatori au putut urmări în moderna Casă de Cultură din comună, timp de mai bine de patru ore, obiceiurile legate de sărbătorile de iarnă, manifestarea desfăşurându-se sub forma unei parade care scoate în evidenţă frumuseţea portului popular şi a măştilor din zonele pe care le reprezintă şi a unui spectacol care oferă colindătorilor posibilitatea de a se afla în mijlocul gazdelor, localnicilor, dar şi al turiştilor veniţi în zona de munte a judeţului, care în fiecare an îi primesc cu mare drag, mai ales că în vechime se credea că aceşti colindători sunt încărcaţi cu energie magică, pe care o transmit gazdelor.

 

La Poiana Stampeiau venit să colinde copiii şi maicile de peste munţi

Pe lângă colinde, cântece de stea, urări şi alte elemente definitorii ale tradiţiilor prezentate, jocuri ritual-ceremoniale ale mascaţilor în care s-au împletit riturile precreştine cu cele creştine, colindul, ca formă de reînnoire spirituală, a fost adus din judeţul Bistriţa-Năsăud de Corul de maici al Mănăstirii Piatra Fântânele şi de Ansamblul folcloric ”Flori de pe Dorna”, condus de prof. Dorina Paicu.

“Deşi suntem de cealaltă parte a muntelui şi cu toate că vitregiile vremurilor ne-au dezbinat şi ne-au împărţit, credinţa nu a putut nimeni să ne-o ia din suflet. O păstrăm împreună cu tradiţiile frumoase, cu colindele acestea care duc la ieslea Mântuitorului Hristos. Dacă dumneavoastră aţi urcat de atâtea ori la mănăstire şi v-aţi aplecat în faţa altarului, am hotărât să venim şi noi în mijlocul dumneavoastră să vă vestim Naşterea Mântuitorului. Mănăstirea Piatra Fântânele este puntea de legătură între Ardeal şi Bucovina, lucru care se vede şi în piesele colindate de măicuţe”, a spus preotul duhovnic protosinghel Gavril Horţ, de la Mănăstirea Piatra Fântânele.

Şi copiii de la Piatra Fântânele au prezentat un frumos spectacol de colinde acompaniaţi de chitare. „La Poiana Stampei ne strângem de pe mai multe meleaguri, ne purtăm cu sfinţenie comorile neamului românesc primite de la Dumnezeu. A venit aici să vadă acest spectacol şi părintele David de la Ierusalim, care poartă în suflet mesajul Mântuitorului Iisus Hristos chiar de la locul naşterii”, aşa a mai precizat preotul Gavril Horţ. La finalul spectacolului, după interpretarea unui emoţionant cântec patriotic, “Lacrimi înapoi”, colindătorii de la Piatra Fântânele au fost răsplătiţi cu aplauze, dar şi cu nuci, mere, cozonac şi plăcinte. 

Nu au lipsit nici colindele instrumentale interpretate la nai şi chitară de duetul Raluca Vasiluţ şi Ovidiu Todaşcă, cele interpretate de corul Şcolii Gimnaziale Poiana Stampei, coordonat de profesorul Costel Lostun, grupul de copii îndrumaţi de profesoara de religie Petronela Vasiluţ sau cele interpretate de grupul folk Amy-M, rezultatul efortului de voinţă şi dăruire a două persoane iubitoare de frumos, prof. Vasile Chiforescu, directorul şcolii din Poiana Stampei, şi prof. Ovidiu Todaşcă, doi oameni care au dorit să cultive şi să împărtăşească tainele chitarei şi ale muzicii folk în sufletele copiilor din comuna de la graniţa cu judeţul Bistriţa-Năsăud.

 

Ansamblul „Poieniţa” s-a întors acasă din turneul naţional

Partea a doua spectacolului, dedicată obiceiurilor de Anul Nou, a început în acordurile muzicii de taraf cu Dansul babei şi al moşului de la Ansamblul „Coşnencuţa” al Căminului Cultural al comunei Coşna, pregătit de Cristian Doroftiesei, urmat de jocul caprelor, jocul urşilor şi dansul ţiganilor. Apoi au urcat pe scenă cei mai mici copii din Poiana Stampei, care vor să ducă mai departe tradiţiile primite de la înaintaşi, Ansamblul “Poieniţa junior”, pregătit de Sânziana Roşuş, profesor la Şcoala Populară de Arte “Ion Irimescu” Suceava.

Cel mai aşteptat moment al serii a fost evoluţia Ansamblului „Poieniţa”, întors recent dintr-un turneu naţional. Spectacolul a început cu urătura plugarilor, ceata de colindători, urmată de dansul moşnegilor în costume populare şi cu măşti autentice, după care au fost scoase la joc de bacii Petrică şi Neculai caprele şi cerbul.

Atmosfera de voie bună a fost întreţinută de Neculai Rusu şi Petrică Chiforescu, cu două urături, una prezentată în spectacolele pe care ansamblul le-a susţinut pe scenele din ţară şi care are la bază balada “Mioriţa” şi a doua, mult aşteptată de toţi locuitorii comunei, în care sunt satirizate evenimentele petrecute în comună în anul 2015, dar nu sunt uitaţi primarul, preotul, angajaţii din administraţia locală sau din diverse instituţii, guvernanţii sau agenţii economici din comună, medicii veterinari, proprietarii de pensiuni sau cei plecaţi la muncă peste hotare.

Conform urătorilor, care au studiat Codul fiscal, anul 2015 este ultimul în care banii din urat nu sunt impozitaţi. “De la anul care vine / Porţi chitanţier la tine / Sau când mergi la semănat / Trebuie casă de marcat / Ca să ştie fiscul neîncetat / Cât grâu sau orez ai dat / Celui care l-ai sorcovit / Ca să-l faci fericit”.

“Mesajul acestei seri este pentru milostenie. S-a început, s-a făcut temelia şi ne va ajuta Dumnezeu prin darul său şi al dumneavoastră. Din dragoste aţi venit la acest spectacol şi pentru milostenia pe care o veţi da. Să nu uităm că mântuitorul Iisus Hristos s-a născut în familie şi familia este nucleul şi demnitatea societăţii, iubirea, prosperitatea şi dăinuirea neamului românesc şi creştinesc. El s-a născut în simplitate şi doar în simplitate există curăţenie şi binecuvântare”, a precizat preotul Domiţian Tătaru.   

 

Vin fiert şi plăcinte pentru toţi participanţii la festival

Seara s-a încheiat cu un frumos foc de artificii, cu vin fiert şi plăcinte pentru toţi participanţii şi cu Balul Gospodarilor, prilej de întâlnire a fiilor satului care au venit să petreacă sărbătorile acasă.

Faţă de ediţiile anterioare, când spectacolul şi vinul fiert de după acesta erau oferite gratuit de administraţia locală şi de sponsori, în acest an evenimentul din seara primei zile de Crăciun a fost unul caritabil, fiecare spectator donând, după posibilităţi, o sumă de bani pentru construcţia bisericii din sat.

Primarul comunei, Viluţ Mezdrea, a declarat: “Vă mulţumim că aţi ales să fiţi astăzi aproape de noi pentru a sărbători cele mai frumoase şi creştine momente din an. Este al doilea spectacol caritabil care are loc la Poiana Stampei anul acesta, în care strângem fonduri pentru construcţia bisericii distruse de un puternic incendiu. Primul spectacol a fost cel din Săptămâna Mare, în care invitată specială a fost Paula Seling. Încercăm să ne unim forţele şi să avem cât mai curând cu putinţă un nou lăcaş de cult. În zi sfântă de Crăciun organizăm un spectacol caritabil, iar banii vor fi folosiţi tot pentru noua biserică. Astăzi, fiecare dintre dumneavoastră poate contribui la construirea unei noi biserici în comuna Poiana Stampei, obiectiv la care s-a pus deja piatra de temelie”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Sfânta seară de Crăciun”, tradiţie şi caritate la Poiana Stampei.
 Vizualizări articol: 1420 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Sfânta seară de Crăciun”, tradiţie şi caritate la Poiana Stampei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tort “Diplomat” Dintre toate torturile, acesta este probabil preferatul românilor pentru masa specială de Revelion. A devenit atât de popular, încât este deja, de câteva decenii, o adevărată tradiție culinară pentru masa de la cumpăna... Citeşte