Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 oct 2015 - Anul XX, nr. 229 (6041)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Ediţia a XXI-a

Premiile Fundaţiei Culturale a Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” a găzduit, cu câteva zile în urmă, festivitatea anuală de decernare a Premiilor Fundaţiei Culturale a Bucovinei (FCB).

Juriul celei de-a XXI-a ediţii de premiere (alcătuit din Dumitru Cucu - preşedinte, Vasile Rusu, Nicolae Cârlan, Dumitru Teodorescu, pr. Gheorghe Brădăţan, Cezar Straton, Vasile Păvăleanu şi Alis Niculică - membri), întrunit la data de 14 septembrie, a analizat şi a evaluat valoarea lucrărilor publicate şi activitatea de creaţie şi cercetare din arealul bucovinean din anul 2014 şi a decis acordarea premiilor, care au fost conferite în cadrul festivităţii.

 

Premii de Excelenţă pentru  prof. univ. dr. Mihai Iacobescu şi monahia Elena Simionovici

Au fost acordate două Premii de Excelenţă, un Premiu Opera Omnia şi un Premiu Special, precum şi o serie de premii pentru critică literară şi de artă, memorialistică, proză, proză scurtă, poezie, poezie pentru copii, epigramă, investigaţie biblică, ediţie îngrijită, volum monografic, publicaţie ştiinţifică şi artă plastică.

Premiile de Excelenţă au fost conferite prof. univ. dr. Mihai Iacobescu („pentru remarcabila activitate desfăşurată în viaţa culturală a Sucevei şi a Bucovinei, pentru zelul cu care, iubind istoria neamului, a scris, ca nimeni altul, despre durerile şi bucuriile românilor bucovineni”) şi monahiei Elena Simionovici, la moment aniversar („pentru iubirea creştină arătată semenilor, pentru înţelepciunea din fiecare cuvânt scris sau rostit şi pentru modestia cu care, de la Sfânta Mănăstire Voroneţ, se roagă pentru Neam şi Ţară”).

Cu Premiul Opera Omnia a fost onorat scriitorul Mircea Nanu Muntean „pentru importanta contribuţie la dezvoltarea literaturii SF în Bucovina”, iar Premiul Special a răsplătit „valoroasa contribuţie adusă, de-a lungul anilor, în cadrul Fundaţiei Culturale a Bucovinei” a poetului Ion Cozmei.

 

Gheorghe Solcan şi Radu Bercea au fost premiaţi pentru volumul de epigrame ilustrate „Ca trenul de Gura Humorului”

Conf. univ. dr. Sabina Fînaru a primit Premiul pentru volum de critică literară şi de artă pentru lucrarea „Translucidităţi”, iar Coca Maria Udişteanu a primit Premiul de memorialistică pentru cartea „Retrăiri”.

Premiul pentru proză i-a fost conferit la această ediţie prof. Emil Simion, pentru volumul „Furtună în liniştea gândului”, iar pentru proză scurtă au fost premiaţi scriitorii Ioan Mugurel Sasu, pentru cartea „Alături dar nu împreună”, Ioan Ţicalo, pentru volumul „Zarea de sub amurg”, şi Emanoil Rei, pentru volumul „Nuvele”.

Premii pentru poezie au primit Mihaela Grădinariu („Risipiri în alb pe alb”) şi Constantin Hluşneac („Iubire de Creştin”), iar Premiul de poezie pentru copii i-a fost atribuit poetului Gheorghe Vicol, pentru volumul „Lăutarii din zarzăr”.

Humorenii Gheorghe Solcan şi Radu Bercea au fost premiaţi pentru volumul de epigrame ilustrate intitulat „Ca trenul de Gura Humorului”, iar pr. Laurenţiu Nicolae Stamatin a primit Premiul pentru investigaţie biblică pentru cel de-al II-lea volum al lucrării „Eternul feminin în lumina Sfintei Scripturi şi în tâlcuirea Sfinţilor Părinţi”.

 

Artistul sucevean Vasile Anghel Siminiuc a primit Premiul pentru artă plastică

Premiile pentru ediţie îngrijită au vizat volumele „George Tofan - Publicistica (Vol. I) - Viaţa culturală în Bucovina”, realizat de Gheorghe Giurcă, Gavril Irimescu şi Traian Duminică, şi „Dragoş Vitencu - Viaţa lui Ciprian Porumbescu”, ediţie îngrijită de dr. Aura Brădăţan.

Pentru volum monografic au fost premiaţi Niculai Strugariu, Cezar - Vasile Strugariu şi Ioan Ieţcu („Educaţia fizică şi activitatea sportivă în comuna Pârteştii de Jos. Suceava”) şi dr. Ion Mareş („Biserica Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul din Suceava”), iar pentru volum ştiinţific Daniela Argatu („Ghidul bibliotecarului şcolar. Eurocompetenţe profesionale”) şi (post-mortem) Florin Hău („Studii de arheologie”). Publicaţia ştiinţifică premiată a fost „Suceava. Anuarul Muzeului Bucovinei” (vol. XLI), iar Premiul pentru artă plastică i-a fost conferit (cu doar câteva zile înaintea

aniversării vârstei de 66 de ani) artistului plastic sucevean Vasile Anghel Siminiuc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Premiile Fundaţiei Culturale a Bucovinei.
 Vizualizări articol: 2007 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.6 din 5 voturi
Premiile Fundaţiei Culturale a Bucovinei3.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei