Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 oct 2015 - Anul XX, nr. 229 (6041)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Bătaie de joc

Doi bătrâni, lăsaţi fără geamuri la casă, de o lună şi jumătate, de o firmă de termopane

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Doi oameni trecuţi de vârsta de 80 de ani, soţ şi soţie, trăiesc un adevărat coşmar după ce au semnat un contract cu o firmă de termopane, prin care urma să li se monteze geamuri cu tâmplărie din PVC la două apartamente, unul al lor, în care vor să se mute, şi unul al fiicei lor. Cea mai mare problemă este că la unul din apartamente, cel în care bătrânii vor să se mute, un muncitor al firmei a dat jos vechile geamuri de la cele două balcoane ale apartamentului. Se întâmpla la mijlocul lunii august, iar acum, în debut de octombrie, bătrânii stau cu un cearşaf în geam şi cu mobila acoperită, pentru a nu fi degradată de vânt şi umezeală. Abia după ce au semnat contractul bătrânii au aflat cu cine au de a face. Se numeşte Radu Ivaş, un personaj reclamat de-a lungul anilor pentru zeci de înşelăciuni şi eliberat în acest an din penitenciar, unde a fost închis pentru înşelăciune.

 

Momiţi cu un preţ mult sub cel al pieţei

Dumitru Rotariu, în vârstă de 82 de ani, şi soţia sa, Georgeta Rotariu, în vârstă de 83 de ani, locuiesc într-un apartament de pe strada Ana Ipătescu, în centrul Sucevei. Fostul lor apartament este la etajul 4 şi, cum sunt oameni în vârstă, au făcut un schimb, cu un vecin, pentru a se muta la etajul II în acelaşi bloc.

Dumitru Rotariu a căutat, în luna august, o firmă care să-i pună geamuri termopan cu tâmplărie din PVC la noul apartament. Printre altele, a intrat în sediul unei firme care are deschis un magazin pe bulevardul George Enescu. Preţul l-a făcut pe bărbat să aleagă această firmă.

„Mi-au garantat un preţ cu 300 de euro mai mic decât la alte firme dacă semnez cu ei contractul pentru schimbarea geamurilor de la cele două apartamente”, a povestit vârstnicul cum a fost convins să semneze contract cu această firmă.  

 

Un muncitor a demontat geamurile de la balcoane şi a plecat

Pe 14 august, între Dumitru Rotariu şi firma SC Transplast TOP SRL Suceava a fost încheiat un contract comercial, prin care firma se obliga să execute lucrări de montare a tâmplăriei PVC la două apartamente, în valoare de 11.277 de lei, cu TVA inclus. Bărbatul a achitat, conform contractului, un avans de nu mai puţin de 6.630 de lei.

„După 4-5 zile de la semnarea contractului, Radu Ivaş, cu care am discutat în nenumărate rânduri la telefon, a trimis un om să-mi dea jos geamurile. I-am zis să urgenteze cu balcoanele, că trebuie să vină zugravul la lucru, şi asta era prioritatea. Muncitorul a desfăcut geamurile vechi şi a plecat”, a povestit bărbatul.

 

Amânaţi sub diferite pretexte: în loc de depozit au găsit o gospodărie cu găini în curte

După ce vechile geamuri au fost date jos, pentru cei doi bătrâni a început o lungă aşteptare, care între timp a devenit insuportabilă. Primul pretext a fost legat de sosirea sticlei pentru geamuri.

„Vorbeam la telefon şi tot îmi spunea că nu a venit sticla. Aşa m-a purtat două săptămâni în telefoane cu promisiunea că imediat ce vine sticla îmi montează termopanele”, şi-a continuat relatarea Dumitru Rotariu.

Sub acest pretext, oamenii au fost amânaţi până după 1 septembrie. Apoi, li s-a spus că tâmplăria este finalizată şi va fi montată.

„Soţia lui Ivaş mi-a spus în mai multe rânduri că tâmplăria este venită de la producător şi se află în depozit. Am aflat că depozitul ar fi undeva pe strada Gheorghe Doja şi m-am dus acolo. Am găsit o casă, o găinărie, păsări, curte, dar nici urmă de termopane, sticlă, nimic...”, a povestit Dumitru Rotariu.

 

Bătrâna a reclamat că a fost bătută de soţia lui Ivaş

Disperaţi şi descumpăniţi, pe 15 septembrie, cei doi pensionari s-au dus din nou la sediul firmei din George Enescu. Georgeta Rotariu susţine că a fost agresată în această zi. La sediu cei doi au găsit-o pe soţia lui Radu Ivaş.

„I-am cerut explicaţii doamnei şi ne-a dat afară. Doamna Ivaş ne-a împins într-un gard viu, o femei înaltă, zveltă, iar eu o bătrână de peste 80 de ani... Am chemat poliţia, iar apoi a venit la faţa locului şi soţul ei”, a declarat Georgeta Rotariu.

Femeia şi-a scos un certificat medico-legal care atestă că a suferit contuzii cu echimoze şi entorsă interfalangiană la degetul V de la mâna dreaptă, ce s-au putut produce prin lovire, cu mijloace sau corpuri contondente şi prin răsucire, în data de 15 septembrie 2015. Conform certificatului medico-legal femeia a suferit leziuni care necesită 10-12 zile de îngrijiri medicale.

 

Contractul este încă în termen

Un detaliu important este că în contractul încheiat între cele două părţi firma şi-a luat obligaţia să finalizeze lucrarea într-un termen de 60 de zile calendaristice, adică până la jumătatea lunii octombrie. Asta nu înseamnă însă că un client poate fi ţinut fără geamuri la casă o perioadă atât de îndelungată. În mod normal, demontarea şi montarea noilor geamuri se face în aceeaşi zi.

Vârstnicii au depus reclamaţii împotriva firmei la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava şi urmează să se adreseze şi Comisariatului Judeţean de Protecţie a Consumatorilor Suceava.

Cert este oamenii nu s-au putut muta în noua casă, ba mai mult, au constatat că mobila expusă direct intemperiilor a început să se degradeze.

 

Cine este Radu Ivaş

Radu Alexe Ivaş a fost condamnat la un an de închisoare în mai 2014 pentru evaziune fiscală şi sustragere de sub sechestru. Faptele pentru care afaceristul a ajuns în spatele gratiilor s-au petrecut în perioada octombrie-decembrie 2009, când, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, acesta nu a înregistrat în contabilitate peste 60 de facturi fiscale.

Înainte de a fi închis pentru această faptă, dar şi ulterior, pe numele firmei sale de termopane s-au adunat zeci de reclamaţii de la suceveni care au dat sume în avans pentru lucrări, iar apoi s-au trezit că sunt duşi cu vorba de la o săptămână la alta. În perioada în care Radu Ivaş a fost închis, afacerea a fost preluată de soţia sa. După ce bărbatul a ieşit din închisoare, vechea societate a fost radiată. A apărut o nouă societate, Transplast Top SRL, cea care este reclamată acum din nou pentru înşelăciuni. În acte societatea este administrată de un anume Toader Strugariu, din Stroieşti, însă, în realitate, la telefonul pentru comenzi răspunde nimeni altul decât Radu Ivaş. De altfel, Radu Ivaş ar avea o împuternicire în baza căreia se ocupă de administrarea firmei.

 

12 reclamaţii la Protecţia Consumatorului Suceava

Şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava, comisarul-şef adjunct Vasile Latiş, a precizat că pe numele acestei firme, în ultimele două luni de zile, s-au adunat deja 12 reclamaţii din partea unor clienţi nemulţumiţi. Aceştia sesizează lucrări neexecutate şi, în unele situaţii, lucrări executate foarte prost. În mai toate contractele, firma a trecut ca termen de execuţie 60 de zile calendaristice, chiar dacă verbal oamenii au primit cu totul alte garanţii. O serie de contracte neonorate au ieşit însă şi din acest termen de 60 de zile.

Vasile Latiş a precizat că urmează ca firma să fie amendată şi să i se impună un termen de soluţionare a tuturor plângerilor. În caz contrar, se va aplica o a doua amendă, societatea va fi închisă, iar toate sesizările vor fi transmise la poliţie, pentru demararea unei anchete penale.

 

Radu Ivaş a garantat rezolvarea problemei în stilul său caracteristic

La punctul de lucru al societăţii, reporterii Monitorului de Suceava nu au găsit pe nimeni. Telefonic, însă, am reuşit să dăm de Radu Ivaş. Întrebat punctual de cazul soţilor Rotariu, Radu Ivaş a spus, în stilul său caracteristic, că problema se va rezolva în scurt timp.

„Săptămâna viitoare facem montajul, lucrarea este încă în termen”, a spus Ivaş. El a negat că vechile geamuri ar fi fost date jos de la mijlocul lunii august, spunând că asta s-a întâmplat mult mai târziu şi a dat vina pentru întârziere pe Dumitru Rotariu, care ar fi fost excesiv de pretenţios în alegerea tâmplăriei şi din această cauză nu ar avea încă geamuri la casă.

Rămâne de văzut dacă Radu Ivaş se va ţine de cuvânt, iar săptămâna viitoare va monta tâmplăria. Pentru ceilalţi păgubiţi care au avut de a face cu el, astfel de promisiuni nu mai au însă nici o valoare.

Ce doi soţi Rotariu spun că s-ar mulţumi dacă şi-ar recupera avansul dat, de peste 6.000 de lei, pentru a apela la o altă firmă, care să le pună geamuri la apartament, lucrare foarte urgentă, mai ales că iarna bate la uşă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi bătrâni, lăsaţi fără geamuri la casă, de o lună şi jumătate, de o firmă de termopane.
 Vizualizări articol: 5847 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Doi bătrâni, lăsaţi fără geamuri la casă, de o lună şi jumătate, de o firmă de termopane4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei