Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 iun 2015 - Anul XX, nr. 146 (5958)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Jubileu

40 de ani de activitate a Laboratorului Zonal de Conservare-Restaurare Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul Bucovinei, în parteneriat cu Asociaţia Conservatorilor şi Restauratorilor din România (ACCRO), a marcat ieri, la Muzeul de Ştiinţele Naturii, jubileul de 40 de ani de la înfiinţarea Laboratorului Zonal de Conservare-Restaurare de la Suceava.

 

O privire retrospectivă asupra activităţii desfăşurate pe parcursul a patru decenii

Evenimentul, la care conservatorii şi restauratorii activi suceveni s-au reîntâlnit cu foştii lor colegi, acum pensionari, sau care lucrează la alte laboratoare din ţară, precum şi cu invitaţi din alte judeţe, le-a oferit prilejul unei priviri retrospective asupra activităţii desfăşurate pe parcursul a patru decenii.

Cu ocazia acestui moment aniversar, ACCRO a conferit şi câteva „Diplome de merit” specialiştilor care lucrează în prezent, pensionarilor, dar şi reprezentanţilor familiilor celor au trecut în lumea de dincolo.

Cu acest prilej a avut loc vernisajul Salonului de postere cu genericul „40 de ani de restaurare românească”, care prezintă cele mai importante piese de patrimoniu restaurate în perioada 1975-2015 de restauratorii suceveni, alături de cele mai semnificative realizări în domeniu ale unor laboratoare de restaurare din Iaşi, Bucureşti, Sibiu, Craiova, Cluj, Bistriţa-Năsăud.

 

Panouri cu imagini şi texte explicative cu privire la conservarea-restaurarea unor piese de patrimoniu

Panourile cu imagini şi texte explicative, etalate pe palierul de la etajul Muzeului de Ştiinţele Naturii, oferă informaţii care evidenţiază principalele intervenţii de conservare-restaurare efectuate asupra icoanei „Maica Domnului cu Pruncul”, aspecte din timpul lucrărilor de conservare-restaurare a două icoane din colecţia Mănăstirii Probota („Sfântul Apostol Filip” şi „Sfântul Apostol Pavel”), restaurarea acoperământului de mormânt al Mariei Asanina Paleologhina sau a iconostasului Bisericii Vama din incinta Muzeului Satului Bucovinean.

Sunt de asemenea ilustrate intervenţiile de restaurare de la iconostasul şi pictura murală originală de la Biserica Banu din Iaşi, o serie de aspecte din timpul intervenţiilor de conservare-restaurare a suportului iconostasului Bisericii „Sfânta Treime şi Sfinţii Voievozi” de la Talpa, judeţul Botoşani, sau restaurarea acoperământului de cap descoperit la Biserica Mirăuţi.

Unul dintre panouri poartă eticheta „In memoriam Dionisie Mora (1956-2013)”, expert restaurator pictură în intervalul 1984-2013 la laboratorul din Suceava, cu detalii asupra restaurării icoanei de hram „Adormirea Maicii Domnului” a bisericii din Humor.

 

Masă rotundă şi excursie de documentare

Organizatorii evenimentului au realizat şi un „Catalog de expoziţie” cu posterele expuse, dar şi o amplă broşură, „Restaurare şi restauratori. Jubileu - 40 de ani de la înfiinţarea Laboratorului Zonal de Conservare-Restaurare”, un remember în imagini al pieselor de patrimoniu deosebite restaurate la Suceava, piese deţinute atât de Muzeul Bucovinei, cât şi de alte instituţii (muzee şi mănăstiri din judeţul Suceava, din zona Moldovei şi din ţară), completate de portretele în timp ale tuturor specialiştilor laboratorului sucevean, oamenii care au readus la viaţă şi au salvat patrimoniul naţional.

Jubileul a cuprins şi o masă rotundă la care au participat specialişti suceveni şi restauratorii invitaţi de la laboratoare de restaurare din ţară.

Astăzi, participanţii la eveniment efectuează o excursie de documentare, vizitând mai multe mănăstiri din Bucovina care deţin piese restaurate de laboratorul de la Suceava, prilej cu care se va realiza un schimb de experienţă între specialişti şi se vor evalua o serie de aspecte care vizează conservarea şi restaurarea contemporană românească.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 40 de ani de activitate a Laboratorului Zonal de Conservare-Restaurare Suceava.
 Vizualizări articol: 1419 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
40 de ani de activitate a Laboratorului Zonal de Conservare-Restaurare Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei