Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 nov 2014 - Anul XIX, nr. 264 (5773)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Muzeul de Ştiinţele Naturii

Expoziţia documentară „Bucovina în Marele Război”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul de Ştiinţele Naturii din municipiul Suceava s-a deschis marţi expoziţia foto-documentară cu genericul „Bucovina în Marele Război”. Manifestarea, organizată de Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei şi Arhivele Naţionale - Serviciul Judeţean Suceava, marchează un secol de la declanşarea Primei Conflagraţii Mondiale (Marele Război) şi este realizată de dr. Mihai Aurelian Căruntu.

 

Un conflict sângeros, soldat cu milioane de victime

Expoziţia, aşa cum a remarcat la deschidere muzeograful Benonia Jităreanu, se încadrează comemorării la nivel mondial a acestui eveniment istoric, care a antrenat întreaga omenire într-un conflict sângeros, soldat cu milioane de victime.

Documente, fotografii, hărţi, imagini ale unor piese de patrimoniu, provenind din colecţiile Muzeului de Istorie, sau de la diverşi colecţionari particulari, oferă o imagine cât mai veridică a ceea ce a însemnat Marele Război pentru Bucovina şi locuitorii săi.

Istoricul dr. Mihai Aurelian Căruntu, care a spus că această conflagraţie „a fost generată de o criză locală - criza sârbă”, a accentuat faptul că, spre deosebire de vestul Europei, unde la un moment dat a fost un război de poziţii, „în Bucovina a fost un război de mişcare”, marcat totodată şi de o represiune austro-ungară asupra naţionalităţilor din dezagregatul imperiu.

 

16 panouri foto-imprimate care permit o lectură cronologică

Cele 16 panouri foto-imprimate prezintă, într-o desfăşurare care permite o lectură cronologică, Marele Război de la momentul declanşator (atentatul de la Sarajevo din data de 28 iunie 1914), până la Pacea de la Brest-Litovsk (9 februarie 1918). Sunt reproduse imagini care-l prezintă pe împăratul Franz Joseph, dar şi harta Europei cu conturul Imperiului Habsburgic, manifestul imperial prin care suveranul anunţă intrarea în război („Către popoarele Mele”), sunt prezentate dotările infernalei maşinării de distrugere (armament şi echipament de luptă, utilaje militare pentru săpat tuneluri...) şi sunt surprinse scene ale confruntărilor armate.

Accentul pe spaţiul bucovinean este punctat cu fotografiile unor ofiţeri superiori ai armatei austriece (colonelul Fischer – comandantul jandarmeriei din Bucovina, dr. Anton Norst Nussbaum - comandantul oraşului Cernăuţi), alături de figurile unor români bucovineni (preotul Mihai Sîrbu - salvatorul oraşului Suceava, Liviu Marian în uniformă austriacă sau prof. Severin Procopovici - o victimă a represiunii austriece).

 

Expoziţia poate fi vizionată până pe data de 12 decembrie a.c.

Putem vedea din fotografiile etalate cum arăta un adăpost pentru ofiţeri încropit în pădurile Bucovinei, cum se prezenta câmpul de exerciţii militare din Mahala, cum au intrat ruşii în Cernăuţi în anul 1914 sau cum înaintau husarii prin pădurea de la Cernauca. Sunt reproduse hărţi militare, file cu informaţii detaliate despre luptele din zona Siret, imagini cu prizonieri ruşi la Vatra Dornei şi la Prislop, militari bucovineni răniţi în spitalul din Vama sau fraternizarea trupelor austro-ungare cu cele ruseşti la Molid. Panourile conţin şi imagini cu diverse obiecte din Marele Război aflate în colecţiile muzeului (o cască militară cu stema ţaristă, un pumnal cerchez, o insignă militară şi o plăcuţă matricolă sau o trusă medicală de front), precum şi o serie de tipărituri (afişe de propagandă pentru împrumutul de război, poliţe de asigurare de război, cărţi poştale cu mesaj antirusesc...).

Multe dintre fotografiile circumscrise acestei expoziţii sunt inedite. Expoziţia poate fi vizionată până pe data de 12 decembrie a.c. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia documentară „Bucovina în Marele Război”.
 Vizualizări articol: 1416 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 3 voturi
Expoziţia documentară „Bucovina în Marele Război”4.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei