Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 mar 2014 - Anul XIX, nr. 72 (5581)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Semnal

Revista „Obcina Literară”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primul număr pe anul în curs al revistei „Obcina Literară”, publicaţie a ONG-ului „Muzeul Rural Emilianus - Horodnic”, care prezintă pe copertă chipul lui Eminescu (spre a-i cinsti memoria, ca la fiecare început de an, dar şi pentru că artista plastică Marcela Larionescu - membră a colectivului de redacţie - a fost onorată cu „Premiul de excelenţă” la Expoziţia-concurs Internaţional de Creaţie Plastică „Eminesciana”), se deschide abrupt, cu o incursiune în romanul cenzurat şi nepublicat „Refugiaţii”, de Vasile Ţigănescu.

Incursiune pe care ne-o propune Elisabeta Prelipcean „pentru a nu lăsa să piară amintirea unor adevăraţi români patrioţi, care au avut curajul să înfrunte destinul”.

O răsfoire în continuare a revistei este o adevărată călătorie în lumea antologiilor realizate de colaboratorii revistei: „Antologia de umor rural” (2012), „Antologia de umor galinaceu” şi „Antologia de umor politic” (2013).

Stau apoi, faţă-n faţă, într-un duel de sonete umoristice, Ion Bolocan şi Emil Ianuş, iar prozatorul Dumitru Parasca ne spune cum putem să învingem un... extraterestru.

Profesorul Emil Simion publică o proză scurtă despre... riscurile adrenalinei, iar Decebal Alexandru Seul scrie despre „Viaţa între săbii!”.

Pagina lirică îi aparţine Oltei Lungoci, iar Gheorghe Dolinski ne prezintă, din calendarul manifestărilor anului precedent, două activităţi organizate cu sprijinul Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina.

Cronica plastică îi aparţine subsemnatului şi-l vizează pe artistul bucovinean Radu Bercea, care „Înfăşurat în iarnă, cu privirea spre flori” a expus, în ziua de Înainteprăznuirea Naşterii Domnului, la Casa de Cultură din Gura Humorului.

Vichentie Nicolaiciuc (ale cărui repere bio-bibliografice sunt prezentate de Ion Cozmei şi Ion Prelipcean) ne propune o „precuvântare cu unele lămuriri” despre o operă literară în proză („Devenire”), iar Gavril I. Crăciun ne prezintă efigia omului politic şi patriotului unionist Vasile Bodnărescu.

Încheierea o face Emil Ianuş cu „Urătura Horodniceanului”, din care repoducem finalul: „Iar de-aici până-n Osoi / Un ogor de păpuşoi / Cu ştiuleţi de Euroi / Poate-aşa scăpăm şi noi / De necazuri şi nevoi”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Revista „Obcina Literară”.
 Vizualizări articol: 1726 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Revista „Obcina Literară”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei