Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 mar 2014 - Anul XIX, nr. 72 (5581)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

La Biblioteca Bucovinei

O carte-eveniment: „Nicolae Labiş - Opera Magna”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava a avut loc marţi, în ziua de sărbătoare a Bunei Vestiri, lansarea volumului „Nicolae Labiş - Opera Magna”, ediţie îngrijită de criticul şi istoricul literar Nicolae Cârlan.

 

O „carte masivă”, care „oferă o imagine aproape exhaustivă a operei lui Nicolae Labiş”

Aşa cum a remarcat dr. Alis Niculică, moderatorul evenimentului, momentul a marcat o dublă sărbătoare, o sărbătoare creştină, dar şi o sărbătoare a cărţii, în care, „după o muncă intensă”, criticul şi istoricul literar Nicolae Cârlan „şi-a văzut, în sfârşit, visul realizat, prin prezentarea, între coperte de carte, a Operei Magna a lui Nicolae Labiş”.

Scriitorul Ioan Ţicalo („singurul rătăcitor printre atâţia doctori prezenţi la lansare”, aşa cum a spus el) a apreciat lucrarea, care are peste 1.200 de pagini, ca fiind „un cărţoi cu greutate”, care reprezintă „Opera Magna şi pentru Nicolae Labiş, şi pentru Nicolae Cârlan, în acelaşi timp”.

Este vorba despre „o carte-eveniment”, cum a subliniat poetul şi redactorul-şef al revistei „Bucovina literară”, dr. Alexandru Ovidiu Vintilă, o „carte masivă”, care „oferă o imagine aproape exhaustivă a operei lui Nicolae Labiş”. „Nicolae Cârlan - a remarcat el - restaurează, ca un autentic arheolog, chipul lui Nicolae Labiş şi izbuteşte să facă lumină în ceea ce priveşte opera lui”.

 

„Nicolae Cârlan a mutat centrul de greutate al ţării, cu privire la judecata şi opera lui Nicolae Labiş, la Suceava”

Prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, coleg, cu ani în urmă, la Muzeul de Istorie Suceava, cu Nicolae Cârlan, a spus că acesta, în calitatea lui de muzeograf care a conceput şi a realizat Casa memorială a poetului de la Mălini, „l-a descifrat pe Labiş din manuscrise şi l-a confruntat cu ceea ce a publicat”.

„Istoria literaturii române - a subliniat dr. Mihai Iacobescu - îl va reţine pe Nicolae Cârlan nu numai ca cel care a făcut o ediţie completă a operei lui Nicolae Labiş, dar şi ca cel care a meditat profund asupra operei lui”.

„Nicolae Cârlan - a accentuat el - a mutat centrul de greutate al ţării, cu privire la judecata şi opera lui Nicolae Labiş, la Suceava”.

Monahia scriitoare Elena Simionovici, care a spus că trăim un moment în care „aprindem o făclie pentru sufletul poetului Nicolae Labiş, unul dintre sfinţii poeziei noastre”, l-a apreciat pe Nicolae Cârlan ca fiind „un harnic, un ostenitor şi un dăruitor”, în ceea ce priveşte opera labişiană.

 

Un „moment de sărbătoare pentru cei care se hrănesc din cuvântul scris sau rostit din poezia românească”

Preotul Gheorghe Brădăţan a pus şi el accentul asupra acestui „moment de sărbătoare pentru cei care se hrănesc din cuvântul scris sau rostit din poezia românească”, subliniind faptul că „în această carte găsim cu adevărat, după tipicul şi canonul literaturii adevărate, opera lui Nicolae Labiş în toată structura ei”.

Nicolae Cârlan (despre care dr. Alis Niculică a spus că, prin editarea acestei lucrări, „se află la sfârşitul unuia dintre drumurile pe care-a pornit”) le-a mulţumit celor prezenţi la eveniment, spunând în încheiere că „anul 2013 a fost pentru Labiş cel mai fast an din posteritatea lui”, întrucât este anul în care a apărut primul volum din tetralogia lui Mircea Coloşenco, precum şi această carte, care s-a vrut a fi „o integrală Labiş”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O carte-eveniment: „Nicolae Labiş - Opera Magna”.
 Vizualizări articol: 2648 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O carte-eveniment: „Nicolae Labiş - Opera Magna”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei