Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 mar 2014 - Anul XIX, nr. 64 (5573)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Calendarul popular

Alexiile. Anul Nou Apicol - Purificarea rituală a spaţiului gospodăresc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Calendarul popular a marcat, în ziua de 17 martie, Alexiile, sărbătoare în care omul societăţii tradiţionale, prin rit şi credinţă, îşi ferea gospodăria de „gujulii” (insecte, reptile şi rozătoare).

Numele sărbătorii vine de la Alexie, o reprezentare mitică, „patron - aşa cum spune etnograful bucovinean Mihai Camilar - al vieţuitoarelor care au hibernat în ascunzişurile subterane, în scorburi, sub coaja copacilor şi care, în această zi, încep să se dezmorţească”.

 

Purificarea rituală a spaţiului gospodăresc

„În Bucovina - scrie Mihai Camilar în lucrarea „Calendarul popular bucovinean: punte peste veacurile misterului existenţei” (Editura Muşatinii, Suceava, 2012) - această zi era cea mai importantă pentru aprinderea focurilor rituale... În ziua de Alexii, pentru instalarea liniştii în rândul oamenilor, pentru imunitatea acestora în faţa agresiunii dăunătoarelor, se făceau focuri prin livezi, focuri ce aveau ca scop purificarea rituală a spaţiului gospodăresc, precum şi de a ajuta soarele să depăşească momentul critic al echinocţiului de primăvară”.

Această zi de martie este cunoscută şi ca Ziua Şarpelui, reptilă care, după perioada de hibernare, iese la lumina solară. În zorii acestei zile „se măturau şi se greblau curţile şi livezile, iar gunoaiele şi resturile vegetale se aprindeau cu iasca şi amnarul, în credinţa că gospodăria şi spaţiul aferent vor fi ferite de insecte, livezile şi semănăturile de boli şi dăunători, oamenii şi vitele de muşcătura şerpilor”.

 

Protejarea spaţiului locuibil de invazia „gujuliilor” şi scoaterea stupilor de la iernat

Tinerii săreau peste focurile aprinse, cu strigături rituale, iar femeile (care în această zi nu aveau voie să toarcă, să depene sau să folosească foarfecele) înconjurau casele de trei ori, cu jar şi tămâie, într-un ritual de marcare a spaţiului locuibil şi protejare a acestuia de invazia „gujuliilor”.

„Pentru a fi sigure că vietăţile dăunătoare nu se vor apropia de casă sau de grădină - scrie Mihai Camilar - femeile făceau un amestec de făină şi crupe cu apă pe care-l împrăştiau la hotarele grădinii drept ofrandă, afumând totodată toţi pomii din livadă”.

Ziua de 17 martie marchează şi începutul Anului Apicol.

„Ritualul începerii anului apicol - menţionează etnograful bucovinean - cuprindea elemente de mare vechime. Stupii de albine erau scoşi de la iernat, se aşezau în faţa casei, la soare şi se treceau peste focul care se aprindea prin frecarea a două lemne uscate”.

Din această zi urdinişul stupilor (care erau amplasaţi în prisacă după ce erau purificaţi prin stropire cu apă sfinţită sau prin afumare cu tămâie) se deschidea câte puţin, în funcţie de evoluţia vremii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alexiile. Anul Nou Apicol - Purificarea rituală a spaţiului gospodăresc.
 Vizualizări articol: 872 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Alexiile. Anul Nou Apicol - Purificarea rituală a spaţiului gospodăresc5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei