Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 160 (5367)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Improvizaţii

Cultură la lighean, de nevoie, la Biblioteca din Câmpulung Moldovenesc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lansările de carte și alte evenimente culturale organizate la Biblioteca Municipală din Câmpulung Moldovenesc au parte de asistența unor instrumente neobișnuite: niște ligheane. Nu sunt folosite de gazde pentru a se produce cine știe ce efecte sonore pentru o atmosfera new age, nici nu sosesc cumva în sălile instituției pline cu gogoși ori sărățele pentru un protocol de după evenimentul cultural. Pur și simplu obiectele în cauză sunt absolut necesare acolo pentru a se colecta în ele apa de ploaie care curge din tavan.

Situația dramatică în care se află instituția a fost semnalată și oficial aleșilor câmpulungeni, în plenul Consiliului Local, de consilierul local Virgil Macovei, liderul municipal al PRM. Macovei a povestit că nu i-a venit să-și creadă ochilor când a participat la o lansare de carte cu ligheanul în decor, derulată într-o clădire din centrul Câmpulungului, mai ales că în ultima perioadă legislativul local a găsit resurse pentru a ajuta prompt, constant și consistent alte instituții, precum biserici de pretutindeni care au solicitat sprijin. Deși este un personaj profund credincios și a susținut întotdeauna sprijinirea unor unități de cult de către legislativul local, de această dată Macovei a făcut un apel serios către colegii săi pentru a-și mai apleca bunăvoința și spre scopuri culturale pământene din propriul oraș: ”Să ne ierte Dumnezeu și să nu se supere părintele, dar cred că de biserici de peste tot ne-am ocupat destul deocamdată și ar cam fi cazul să facem ceva pentru acoperișul de la bibliotecă, că e rușinos să fie asemenea situație într-o instituție de cultură în centrul orașului”.

Secretarul Primăriei câmpulungene, Toader Mândrilă, este de acord că biblioteca și muzeul sunt ”două prestigioase instituții de cultură și avem obligația să ne implicăm cu toții”, dar a precizat că acolo se impun lucrări ample, reparații capitale și deocamdată nu s-a putut stabili când se vor putea face.

 

O treime din clădire, 70.000 de euro

Clădirea este situată chiar în centrul localităţii şi găzduieşte de decenii instituţia culturală. O treime a fost revendicată de foştii proprietari şi a trebuit să fie retrocedată.

Proprietarii, cetăţeni evrei domiciliați în Israel, şi-au manifestat imediat intenţia de a vinde bucata de imobil şi au recurs la serviciile unui avocat din Ploieşti. Pentru că, potrivit legislaţiei în vigoare, autoritatea locală are drept de preemţiune la astfel de vânzare, avocatul proprietarilor a făcut o ofertă administraţiei locale: 70.000 de euro, deşi bucata de clădire este în stare avansată de degradare.

Edilii câmpulungeni au constituit o comisie de negociere şi au purtat corespondenţă cu reprezentanţii proprietarilor, dar aceştia au anunţat că nu cedează nici un leu din preţul iniţial. Oficialii câmpulungeni s-au simțit chiar șantajați pentru că, la un moment dat, li s-a dat un ultimatum pentru a cumpăra bucata de clădire. Păstrarea clădirii a fost însă considerată esențială pentru dăinuirea instituției.

Biblioteca locală a fost fondată la 1896, prin trei societăţi culturale, iar în timp a schimbat mai multe sedii, pentru că dezvoltarea fondului de carte şi creşterea numărului de cititori au impus-o. În 2007 ajunsese la peste 95.000 de volume şi 5.000 de cititori. Deși apetitul câmpulungenilor pentru lectura convențională a scăzut în ultimii ani, colectivul bibliotecii reușește să păstreze un nucleu consistent de utilizatori ai instituției și diversifică activitatea cu numeroase acțiuni culturale atractive, în pofida condițiilor precare în care încă se lucrează în clădire. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cultură la lighean, de nevoie, la Biblioteca din Câmpulung Moldovenesc.
 Vizualizări articol: 1079 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cultură la lighean, de nevoie, la Biblioteca din Câmpulung Moldovenesc5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei