Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 160 (5367)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În faţa infractorilor

Comune păzite de un singur agent sau posturi de poliţie fără maşină de serviciu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Mai multe comune din judeţul Suceava sunt păzite de către un singur poliţist, care, în timpul programului, când nu e în concediu, bolnav ori chemat pe la şedinţe la subunităţi ori la sediul poliţiei judeţene, trebuie să fie şi la post, să se deplaseze şi la intervenţiile 112 şi să mai şi patruleze prin satele care i-au fost date în grijă.

Totuşi, respectivii poliţişti se pot considera norocoşi pe lângă alţi colegi de-ai lor, care trebuie să se deplaseze la intervenţiile 112 cu maşinile personale, cu benzina lor, pentru că postul la care sunt încadraţi nu are nici o maşină de serviciu.

Situaţia se întâmplă de luni de zile, în unele cazuri chiar de peste un an, şi a fost sesizată de inspectorul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ de când s-a reîntors la comanda Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, după perioada de aproape un an cât a fost detaşat la conducerea poliţiei judeţului Călăraşi.

Pe jos sau cu mijloace personale trebuiau să se deplaseze în teren şi poliţiştii secţiei Iacobeni, în parcarea căreia nu se află de luni de zile nici o maşină cu girofar şi sirenă.

 

Mutările lui Todiruţ

Reîntors în fruntea IPJ Suceava, comisarul-şef Todiruţ a cerut o analiză a tuturor acestor probleme constatate.

„Urmare a analizei efectuate la solicitarea şefului inspectoratului au fost identificate posturi de poliţie rurală la care activa un singur lucrător, dar şi posturi de poliţie care aveau în gestiune situaţii operative complexe, necesitând un număr superior de poliţişti în vederea asigurării şi menţinerii unui climat de siguranţă publică”, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, inspectorul principal Ionuţ Epureanu.

Acesta a explicat că în perioada ianuarie-iunie 2013 au fost încadrate cu un singur agent trei posturi de poliţie: Fundu Moldovei, Moldova Suliţa şi Muşeniţa.

„În prezenţa şefului inspectoratului, la data de 8 iulie, un număr de 14 agenţi de poliţie au fost repartizaţi către posturile de poliţie rurală care activau cu un singur lucrător sau care prezentau o situaţie operativă complexă. În afara celor trei posturi care erau încadrate cu un singur poliţist, ceilalţi agenţi au fost repartizaţi la Vicovu de Sus, Ulma şi Siret, în vederea creşterii capacităţii de gestionare a problematicii rutiere şi a faptelor asociate fenomenului  de contrabandă, la Arbore, Dorneşti, Muşeniţa şi Vultureşti pentru eficientizarea activităţilor pe linia infracţionalităţii contra patrimoniului, dar şi la Putna şi Suceviţa pentru creşterea gradului de siguranţă în aceste zone turistice”, a arătat purtătorul de cuvânt al poliţiei judeţene, precizând că la ora actuală nu sunt posturi de poliţie la nivelul judeţului încadrate cu un singur agent de poliţie. 

Inspectorul principal Epureanu a declarat că au fost constatate deficienţe şi în privinţa dotării cu autospeciale de poliţie la mai multe posturi de poliţie din judeţ.

„Au fost dotate cu autospeciale de poliţie în vederea creşterii capacităţii de intervenţie şase posturi de poliţie. La Postul de Poliţie Valea Moldovei, având în vedere natura terenului accidentat şi situaţia operativă complexă, a fost repartizată o autospecială Dacia Duster 4x4. La Posturile de Poliţie Şcheia, Gălăneşti, Arbore şi Berchişeşti au fost repartizate autospeciale Dacia Logan,iar la Postul de Poliţie Bălăceana a fost repartizată o autospecială Dacia 1310 ”, a detaliat ofiţerul de la Biroul de Presă al IPJ Suceava.

 

Unii fără nici o maşină, alţii cu jeep-ul

Un vehicul de teren Geep Grand Cherokee Limited 4x4 din dotarea IPJ Suceava, care era folosit mai mult pentru delegaţiile care ajungeau în zona de munte a judeţului, a fost scos de la „protocol”, la cererea inspectorului-şef Todiruţ, şi dat în dotarea secţiei de  poliţie de la Iacobeni, având în vedere zonele greu accesibile de pe raza comunei. 

Cum de la Bucureşti nu sunt aprobate achiziţiile de noi autospeciale de poliţie, trei posturi de poliţie din judeţ au rămas totuşi fără nici o maşină de serviciu: Comăneşti, Burla şi Iaslovăţ.

„În aceste trei situaţii, intervenţia la evenimente şi activităţile specifice sunt asigurate cu sprijinul autoturismelor de serviciu din cadrul  structurilor coordonatoare, conducerea inspectoratului depunând toate diligenţele pentru identificarea unor soluţii în vederea dotării cu maşini de serviciu a tuturor posturilor de poliţie”, a completat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, inspectorul principal Ionuţ Epureanu.

 

Cu maşina personală a primarului, la intervenţiile 112

La Iaslovăţ, comuna cu peste 4.000 de suflete, de peste un an de zile nu există maşină de poliţie.

Primarul comunei, Ion Cotoară, spune că în urmă cu mai mulţi ani poliţiştii aveau un Aro, însă autovehiculul a fost casat, iar de atunci nu s-a mai pomenit maşină cu girofar şi sirenă în parcarea postului de poliţie, care se află în aceeaşi clădire cu sediul primăriei.

„Nu avem posibilitate să achiziţionăm maşină şi mergem şi noi cu ce putem. Poliţiştii se duc la intervenţii cu maşinile personale, n-am aşteptat să-şi facă hoţul de cap. Cu benzina lor, din buzunarul lor, din salariul cât îl au... Câteodată au luat şi maşina mea”, declară primarul, arătând că lunar consiliul local al comunei alocă câte 100 de litri de benzină Poliţiei oraşului Milişăuţi, pentru a le mai trimite câte o maşină să patruleze prin comună.

Periodic, colegii de la Milişăuţi le împrumută pentru câteva ore una dintre autospecialele lor.

Şi la acţiunile punctuale, filtre în trafic, poliţiştii din Iaslovăţ ies în trafic tot cu maşinile personale, mărturiseşte primarul Cotoară.

„Puneţi-vă dumneavoastră problema, în momentul în care vedeţi un poliţist coborând dintr-o maşină privată... eu nu mai vreau să comentez. Una este când se vede la stradă sau în curte la o instituţie o maşină de poliţie, altfel priveşte infractorul...”, completează edilul, sperând cât mai curând într-o minune, să vadă pe uliţele din Iaslovăţ maşina de poliţie a comunităţii. 

 

„E o ruşine a comunei, merge poliţaiul şef de post cu maşina lui de acasă”

Sătenii din Iaslovăţ sunt şi ei de aceeaşi părere. „E o ruşine a comunei, merge poliţaiul şef de post cu maşina lui de acasă”, e nemulţumit Viorel Sireteanu.

„Atâta lume prin comună şi pe drum şi nici o maşină de poliţie”, completează şi Victoria Şuiu.

„Poliţia ar trebui să circule mai mult noaptea, dar cu ce, dacă nu au maşină”, e de părere şi Andrei Mandici, fost paznic comunal.

Un bătrân, aşezat pe o bancă în faţa unui magazin, e „gică-contra”: „Nu trebuie maşină de poliţie, că e mică comuna. Şi ar fi cheltuieli prea mari”. (Reporterul: „Şi dacă noaptea vine hoţul peste dumneavoastră?”) Îl iert, că-s bătrân, singur...”.

 

Uşa la post închisă. „Şefu'de post e în concediu, iar celălalt poliţist e liber”

La Comăneşti, vineri, în jurul orei 10.30, uşa postului de poliţie, închisă. Pe geam, însă, sunt afişate numerele de telefon ale celor doi poliţişti din comună. Şi aici trăiesc aproximativ 4.600 de oameni, iar agenţii din comună au uitat cum e să conducă o maşină cu girofar şi sirenă.

Au avut o Dacie veche inscripţionată cu „Poliţia”, însă, de prin 2011, sunt pe cont propriu.

„Şefu'de post e în concediu, iar celălalt poliţist e liber”, ne spune un sătean văzând că încercăm uşa postului de poliţie.

Primarul comunei, Grigoraş Păstrăv, ne spune că apelează la cei de la poliţia comunei învecinate, Botoşana, atunci când e nevoie de deplasare în teren şi, lunar, le alocă o cotă de benzină: între 50 şi 75 de litri.

„Avem foarte multe apeluri la 112, dar maşina e la Botoşana. Se ajunge cu întârziere sau se foloseşte maşina personală a poliţistului. La Botoşana sunt doi poliţişti, unul dintre ei, o doamnă poliţist, e în concediu maternal, iar la Comăneşti, tot doi, iar unul e în concediu. Cei doi rămaşi pe cele două comune fac împreună sau prin rotaţie, pentru că au şi program de noapte. Probabil că a fost azi noapte de serviciu, de asta nu aţi găsit pe nimeni la post”, susţine primarul Păstrăv, sperând şi el ca şi primarul din Iaslovăţ în aceeaşi minune: o maşină proprie de poliţie în comună.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comune păzite de un singur agent sau posturi de poliţie fără maşină de serviciu.
 Vizualizări articol: 5316 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Comune păzite de un singur agent sau posturi de poliţie fără maşină de serviciu4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Biciclete biciclete trimis de
(13 iul 2013, 11:13:57
Unele posturi de politie au fost dotate cu biciclete.. unele din ele au fost duse acasa de politisti.. acum bagati pedala pe jos..aveti burtile cat casul! si oricum va doare in pix.. daca primiti masina o folositi pe post de "ocazie" in sat asa cum fac multi.. se plimba cu masina de la postul de politie ptr interese personale
1.1  RE: Biciclete biciclete trimis de
(13 iul 2013, 13:52:47
SI masina de POLITIE din COMUNA BOROAIA ar trebui vopsita alta culoare aventual sa fie galbena pentru ca seful de post VASILE APARASCHIVEI cred ca are atestat de taximetrist nu de politist , iar uneori trebuie o culoare de camuflaj pentru a nu se obserVa din padurea DE LA TEODOR cand face gratar cu PRIMARU' si PE USA SUB POLITIE sa scrie LAKTO BOROAIA transport special ...atunci cand umple portbagajul de branza sa le duca PREAINALTILOR de la conducerea din FALTICENI ...
1.2  RE: Biciclete biciclete trimis de
(13 iul 2013, 13:57:03
LUKANU ar fi bine cu bicicleta ca o sa cada in ce au mai SEC si NEFOLOSITOR adica CAPUL ACOPERIT DE PREAMARITA CASCHETA...:) POATE ASA O SA SE MAI RAREASCA DIN EI ..DECAT MULTI SI PROSTI MAI BINE PUTINI SI BUNI ...
1.3  RE: Biciclete biciclete trimis de
(13 iul 2013, 14:16:12
Nu trebuie sa mergem pana la Boroaia pentru a vedea politisti care folosesc Loganul de politie pe post de masina personala. Avem si in Suceava! Probabil la fel, ar trebui vopsita masina in galben, tinand cont ca e folosita pentru transportul copiilor/sotiilor "din dotare" spre serviciu ori scoala. De asemenea, si defectiunile la masina personala (pana de cauciuc, baterie slaba, schimbat anvelope etc) se rezolva tot cu masina de Politie, tot in uniforma si tot in timpul serviciului...
Si dupa aia tot ei se plang ca nu au alocata destula benzina. Nu-i (mai) cred pentru ca vad ce fac cu ea. Asa ca din partea mea un calduros "PE JOS BA!", sa le scada "muschii".
1.4  RE: Biciclete biciclete trimis de
(13 iul 2013, 14:33:32
oare domnu' TODIRUT stie cum in BOROAIA se facea campanie electorala cu LOGANUL POLITIEI si cum SEFUL DE POST APARASCHIVEI VASILE impartea in fiecare zi brichete si veste reflectorizante cu insigna UrmeazaSfarsituLumii adica USL
1.5  RE: Biciclete biciclete trimis de
(14 iul 2013, 23:53:25
Mai Dorele,ai cumva o problema cu seful de post de la Boroaia? Ce tot ii porti sambetele? Nu ti-a rezolvat favorabil vreo problema,si acum il denigrezi? "Sa arunce cu piatra cel ce nu a gresit niciodata"....Si politistii sunt oameni.Greseli facem toti.
2.   * trimis de
(13 iul 2013, 15:43:27
popa-i păzeşte pe stranierii ce vin în sat
pe primar şi pe oamenii (eventual ) de afaceri
cele măriatate-s atente cu cine-s prinse-n pat
iar dom'şoarele ?! să nu rămână gravide..cu fraieri

fiecare are grijă de el şi de neamu' lui
fiecare ştie cât să fure să nu fie prins
astfel că, dragi tovarăşi, rolu' poliţistului
e să simuleze (la o infracţiune) că-i surprins

poliţistu' oricum se reproduce ( au ei "stil" )happy
când e unu' fermentează lent, când îs mulţi..bubuie
(cum spunea cineva mai sus) unu' dacă e util
e suficient ( că n-are şef direct ... pentru mu*ehappy

3.   LOGANUL M.A.I.pauza.... trimis de
(13 iul 2013, 16:20:59
Nici la sectia de politie din comuna BOROAIA nu sa mai vazut de mult loganul politiei . nu ca nu ar exista ci pentru simplu fapt ca in caz de nu e la gratar , prin padure, sau face taximetrie seful de post Aparaschivei are grija sa ascunda bine masina M.A.I in spatele blocului unde primarul din comuna I-a donat un apartament ca el "saracu" n-are bani .. si cand il cauti pe acasa iese nevastasa si spune ca ii plecat in misiune ...pe cand el e in casa si sta toata ziua conectat la Facebook si din 5 in 5 minute mai posteaza cate o rugaciune ...eu zic ca si-a gresit cariera trebuia sa se faca calugar ....
3.1  RE: LOGANUL M.A.I.pauza.... trimis de
(13 iul 2013, 20:43:42
am vazut in multe sate cum politistii cara persoane la ocazie.. ( nevasta copii neamuri sau vecini) dar am vazut si la suceava cum politisti parcheaza masina de serviciu in fata blocului..si asta nu o data. iar cei de la politia comunitara i-am vazut in suceava cum carau scaune ( mobilier) a cui o fi fost nu stiu..dar spun ce am vazut. Ei inca nu au inteles ca acele masini sunt pentru serviciu si nu pentru servicii !!
4.   Politistii-complicii infractorilor... trimis de
(14 iul 2013, 09:47:35
S-au furat in tara asta capace de canal.statui din parc,produse petroliere cu cisternele,reteaua de irigatii de pe camp,ouale de sub closca si mai tot ce se putea fura.Avem in Suceava 108 camere de supraveghere inutile,sute de politisti platiti destul de bine pentru nimic...Politistii circula fara centura de siguranta,vorbesc la telefon cand sunt la volan si incalca mai toate regulile de circulatie.Ati mai vazut sectoristi patruland noaptea?Trag Loganul la umbra si trag cu porcu"....Sa le cumparam masini de serviciu,iar infractorii sa le faca plinul,sa-i poata pazi de alti hoti!
5.   E jale mare trimis de
(14 iul 2013, 12:09:32
politia Brosteni....4 lucratori.....si cu sefu 10 care ii intrece...unul in concediu, unul in medical, unul de zi, unul liber = calculati voi....POLITIA ORASULUI.....de rassul lumiiiiiiiii......oras cu doi politisti.......
6.   Ba nu-i așa titlul! trimis de
(14 iul 2013, 15:08:20
shame on you
Realitatea INDUBITABILĂ a ruralității fanariote impune ca articolul de mai sus să poarte titlul:
„COMUNE CARE TREBUIE SĂ SE PĂZEASCĂ SINGURE DE AGENTUL SAU AGENȚII DE LA POSTURILE DE POLIȚIE.”
7.   Pur si simplu Romani! Sau Rromani? trimis de
(14 iul 2013, 19:31:25
Politistul este imaginea societatii in care traim!
Cu totii stim sa barfim, sa spunem de rau de altii, dar uitam sa ne mai si privim propria personalitate in oglinda!
Cati dintre voi recunosc ca trag chiulul la munca, sau ca nu isi fac datoria cum trebuie???
Intotdeauna ne luam de cei mai mici, iar pe cei mari ii pupam in dos si ii ridicam in slavi.
De ce nu spune nimeni de un parlamentar care isi schimba masina o data pe an si face mii de km pe banii nostri?
De ce nu ne revoltam impotriva lor? Pestele de la cap se impute!
Nimeni nu are dreptul sa comenteze despre alta meserie, decat atunci cand a lucrat in acel domeniu si stie cum este, si ce riscuri implica, sau ce beneficii ai.
Atunci s-ar vedea cati dintre cei care vorbesc pe langa subiect ar mai comenta, sau mai bine cati ar rezista psihic.
Mai ales politistii de la unele posturi sunt vai mama lor, si mai ales sunt inconjurati de niste oameni fara cultura, niste huligani cu legea junglei in mana.
Sunt si politisti care nu isi merita locul in politie, dar asta nu inseamna ca toti sunt la fel!
Asta se intampla ca peste tot, ca in orice meserie.
Aaa... dar stati ca noi suntem romani, si suntem mandri si orgoliosi, si ne batem in piept ca suntem cei mai tari si cei mai buni, pana la proba contrarie!
8.   Lui ALEX _SV trimis de
(15 iul 2013, 08:54:44
ESTI politist...sunt si politisti care n au ce cauta in politie....pai ei ,,cauta " in afara Politiei, ca doar n or face afaceri intre ei...Cand te impiedici de un politist - politist,de la mama lui...anunta ne si pe noi...Atatea comune il asteapta...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei