Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 138 (5345)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

Ediţia a III-a

“Ziua culturii fălticenene”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sâmbătă, 15 iunie, în ziua în care este comemorat poetul naţional Mihai Eminescu, la Fălticeni s-a derulat a treia ediţie a manifestării “Ziua culturii fălticenene”, iniţiată de Asociaţia Fălticeni Cultural.

La biserica de lemn din curtea viitoarei Catedrale “Învierea Domnului”, preoţii Ioan Argatu, Ionuţ Suditu, Neculai Lăzărică şi Ştefan Chetroi au oficiat un serviciu religios în cadrul căruia au fost pomenite 50 din marile personalităţi ale culturii fălticenene.

Preotul paroh Ioan Argatu a spus: “În această zi ne-am adus aminte de cei care au poposit pe aceste meleaguri şi cu care ne mândrim. Poate este singurul oraş din Moldova în care avem o galerie a oamenilor de seamă ai urbei. Poate unii nu au fost destul de credincioşi, poate alţii nu au crezut în Dumnezeu şi au trecut printr-o perioadă foarte grea, în care credinţa era interzisă, dar cei care trăiesc în această urbe îşi aduc aminte de ei”.    

La slujba de pomenire au participat aproape 30 de persoane, majoritatea membri ai Asociaţiei Fălticeni Cultural, dar şi cadre didactice, elevi, reprezentanţi ai Poliţiei Municipale şi regizorul Gheorghe Balint.

Preotul Liviu Mihăilă, iniţiatorul manifestării “Ziua culturii fălticenene”, a precizat: “Această pomenire s-a născut odată cu Festivalul de Teatru <Grigore Vasiliu Birlic>. În urmă cu trei ani, pe 15 iunie, cu ajutorul doamnei Draga Olteanu Matei, al maestrului Eusebiu Ştefănescu, al doamnei Catrinel Dumitrescu şi al regretatului actor Emil Hossu am pornit  Festivalul <Birlic>. De atunci ne adunăm în fiecare an pentru a face pomenirea personalităţilor fălticenene. Cred că trebuie să mai treacă ceva timp pentru ca la această pomenire să vină toată suflarea”.  

După slujba religioasă au fost depuse coroane de flori din partea Asociaţiei Fălticeni Cultural, a Poliţiei Municipiului Fălticeni, a Şcolii Gimnaziale “Al. Ioan Cuza”, a Şcolii Gimnaziale “Ion Irimescu”, a Şcolii Gimnaziale “Ioan Ciurea”, a Colegiului Naţional “Nicu Gane”, a Colegiului Tehnic “Mihai Băcescu” şi a deputatului Sanda-Maria Ardeleanu, la monumentul lui Mihai Eminescu din curtea Muzeului de Artă “Ion Irimescu” şi la mormintele personalităţilor din cimitirele Grădini şi Oprişeni.

 

Seară culturală cu versuri eminesciene şi muzică folk

“Ziua culturii fălticenene” a mai avut în program o seară culturală, în cadrul căreia poeta Clara Mărgineanu şi cantautorul Andrei Păunescu au demonstrat celor aproape 200 de spectatori la Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic” ingredientele esenţiale ale unui “medicament spiritual”: poezia lui Nichita Stănescu şi a lui Mihai Eminescu şi muzica interpretată de Adrian Păunescu.

Dacă versurile citite de Clara Mărgineanu au ajuns la sufletul şi inimile celor prezenţi, melodiile pe versuri proprii şi rememberul “Cenaclul Flacăra” realizat de poetul şi cantautorul Andrei Păunescu au ridicat sala în picioare.

„Cinstirea lui Eminescu trebuie făcută şi invocându-l, citindu-l şi citându-l, dar, foarte important, aducând fiecare câte ceva din ceea ce poate crea, din ceea ce poate gândi în limba lui Eminescu. De aceea am să vă cânt şi cântece de dragoste, şi cântece de supărare şi de speranţă”, a spus Andrei Păunescu înainte de a urca pe scenă.

Şi pentru că la Fălticeni a fost un minicenaclu, pe scenă au mai urcat Sorin Poclitaru, care a adus zâmbetul în rândul celor prezenţi prin versurile sale, multe din ele sursă de inspiraţie pentru folkişti, şi preotul Liviu Mihăilă, care a recitat din lirica eminesciană. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Ziua culturii fălticenene”.
 Vizualizări articol: 1200 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
“Ziua culturii fălticenene”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei