Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 86 (5293)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

Lansare carte & moment de lectură

„Zidul de Hârtie”, la Festivalul „Lectora”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Festivalul literar germano-român „Lectora”, organizat de Institutul pentru Relații Externe (IFA) Stuttgart, Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei şi Centrul de Instruire „EduMax”, în colaborare cu Universitatea „Ștefan cel Mare”, Forumul Democrat al Germanilor din România - Forumul Democrat Bucovina şi Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană şi Peisaj „Uzina de Apă” Suceava, s-a încheiat cu o suită de manifestări coorganizate de cenaclul literar „Zidul de Hârtie”.

 

„Zidul de Hârtie” şi-a marcat participarea prin lansarea unor volume şi printr-un moment de lectură

Festivalul, în desfăşurarea căruia s-au conjugat literatura cu artele vizuale şi muzica (bine dozate într-un program de workshopuri şi ateliere de scriere creativă, lansări de carte şi sesiuni de lectură, expoziţii de pictură, fotografie artistică şi proiecţii video), a avut ca locaţie de final sala de festivităţi a Muzeului de Istorie din cadrul Muzeului Bucovinei, în care membrii Cenaclului „Zidul de Hârtie” şi-au marcat participarea prin lansarea unor volume şi printr-un moment de lectură publică.

Cele două cărţi, care poartă marcajul „Zidul de Hârtie”, „Avatarurile domnului Oanea”, de Dan Cristian Iordache, şi „Animalele”, de Victor Ovidiu Rusu, au fost prezentate de Vlad Sibechi şi Florin Dan Prodan.

 

Un autor care „are tot ce-i trebuie pentru a fi considerat un poet adevărat”

Dacă, în conturarea profilului autorilor, despre Dan Cristian Iordache, care este inginer şi nu un om care vine din zona literelor, criticul literar Mircea A. Diaconu susţine că „are tot ce-i trebuie pentru a fi considerat un poet adevărat”, iar Claudiu Komartin subliniază faptul că este „unul dintre scriitorii bucovineni de azi pe care se poate conta”, despre Victor Ovidiu Rusu s-a spus că este „un prozator foarte discret” (Florin Dan Prodan), „care-şi construieşte universul livresc din cotidian” (Vlad Sibechi).

Un poet pentru care este esenţială atitudinea faţă de destin (Dan Cristian Iordache a mărturisit că s-a regăsit în cuvintele lui Wilhelm von Humbold, reproduse ca motto pe cartea lui Octavian Paler „Viaţa pe un peron”: „Modul în care un om îşi acceptă destinul este mai important decât însuşi destinul său”) şi un prozator, Victor Ovidiu Rusu, „supranumit un Bulgakov al Bucovinei”, al cărui volum („Animalele”) este „un roman puzzle”, cantonat „între proza fantastică şi realism, cu inserţii poetice” (Florin Dan Prodan).

 

„O săptămână cu lecturi, lansări de carte, expoziţii şi muzică bună”

Momentul de lectură publică a aparţinut, deopotrivă, celor doi autori (care au citit din cărţile lor), dar şi altor patru membri ai cenaclului: Matei Hutopilă (cel mai nou membru al „Zidului de Hârtie”, un autor ironic, caustic, neiertător), Florin Dan Prodan (care a citit câteva poezii din volumele sale „Poem pentru Ulrike” şi „On the Road”), George Serediuc (cinci secţiuni dintr-un mare poem intitulat „Eclipsa”) şi Vlad Sibechi (texte noi, între care „un poem dedicat prietenului imaginar Gellu Naum”).

Un moment de lectură, aşa cum a remarcat la final George Ostafi, în calitate de gazdă şi organizator al festivalului din partea Muzeului Bucovinei, cu care s-a încheiat „osăptămână cu lecturi, lansări de carte, expoziţii şi muzică bună, într-o diversitate ambientală cu înalte valenţe culturale”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Zidul de Hârtie”, la Festivalul „Lectora”.
 Vizualizări articol: 1368 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Zidul de Hârtie”, la Festivalul „Lectora”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Va rog sa imi corectati numele... trimis de
(13 apr 2013, 23:38:18
Ma numesc George Serediuc. Nici pe departe Gheorghe. Va rog sa corectati. Va multumesc!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei