Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 56 (5263)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Lansare de carte

„Nelinişti în amurg”, sau o seară de suflet la Bogdăneşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Bogdăneşti a găzduit vineri, în prima zi de martie, evenimentul lansării volumului de versuri „Nelinişti în amurg”, care poartă semnătura prof. Mioara Beraru.

 

O seară de suflet întâmpinată şi receptată cu bucurie, ca un binemeritat dar de Mărţişor

Manifestarea, care a reunit în localul şcolii seculare din Bogdăneşti (şcoală vegheată, la intrare, de Monumentul Învăţătorului, operă a artistei plastice Ioana Nistor) intelectualitatea locală (cu precădere cadre didactice şi slujitori ai bisericii), le-a prilejuit băgdăneştenilor şi invitaţilor lor satisfacţia unei întâlniri culturale, o seară de suflet întâmpinată şi receptată cu bucurie ca un binemeritat dar de Mărţişor.

Trăind emoţia lansării celei de-a treia cărţi, autoarea (profesor de biologie şi fost director adjunct al şcolii pe care o conduce acum soţul său, prof. Gabriel Beraru) a fost înconjurată de membrii familiei, de colegi şi de foşti elevi, de toţi cei care o preţuiesc ca dascăl, dar şi ca poet, poet care, cu 11 ani în urmă, prin apariţia cărţii „Dincolo de cuvinte”, le-a oferit consătenilor săi primul eveniment al lansării unei cărţi în comună.

 

O „recidivă lirică”, scrisă „în tonul deja consacrat al liricii feminine contemporane”

Cartea, prezentată de scriitorul Ion Drăguşanul (care este şi autorul unei monografii a Bogdăneştilor, lucrare care circumscrie - într-un capitol dedicat oamenilor şi cărţilor din comună - şi numele Mioarei Beraru, caracterizată ca fiind „un poet sincer şi autentic, în ciuda timidităţii şi a modestiei excesive”), constituie o împlinire care se adaugă volumelor anterioare, fiind cea de-a treia carte a autoarei, o „recidivă lirică”, scrisă „în tonul deja consacrat al liricii feminine contemporane”.

O carte care dezvăluie un suflet plin de lumină, „care trăieşte cu bucurie veşnic adolescentină tot ceea ce este viu şi luminos în viaţă”, o carte de „poezie feminină, în care sufletul cântă”.

 

Căutând “Dincolo de cuvinte” a găsit “Lacrima din lumină” pentru a naşte “Nelinişti în amurg”

Apreciind evenimentul care a reunit „o lume frumoasă”, graficianul Mihai Pînzaru PIM a evocat-o pe Ioana Budeanu, creatoarea unor tapiserii monumentale, „artistul plastic care a înţeles arta - aşa cum scrie Ion Drăguşanul în lucrarea monografică „Bogdăneştii” - ca pe un simbol al Durerii, al Bucuriei, al Memoriei şi al Veşniciei”.

Într-un „Cuvânt despre poet” rostit la lansare, prof. Vasile Solcanu a pus în aceeaşi ecuaţie titlurile volumelor Mioarei Beraru, poetul care „căutând <Dincolo de cuvinte> a găsit <Lacrima din lumină> pentru a naşte <Nelinişti în amurg>”, iar preotulFlorentin Loghinoaia a subliniat faptul că „între poezie şi rugăciune există o legătură adâncă”.

 

Luările de cuvânt au fost alternate cu recitarea unor poezii şi epigrame

Ceilalţi vorbitori au pus accentul pe raritatea unor astfel de evenimente în lumea satului (prof. Maria Holban), pe nevoia de hrană spirituală în localităţile rurale şi pe rolul şi rostul cadrului didactic care, ca intelectual al satului, „trebuie să lase ceva în urmă” (prof. Corneliu Solcanu), pe faptul că cei care scriu sunt „oameni din degetele cărora izvorăşte lumina” (profesoara şi poeta Mihaela Grădinariu).

Preotul Marcel Ursuţu, care a fost elevul prof. Mioara Beraru, a spus că aceasta „are un dar aparte” şi a subliniat rolul familiei de dascăli din care face parte, „o familie deosebită a şcolii şi comunei Bogdăneşti”.

Luările de cuvânt au fost alternate cu recitarea unor poezii şi epigrame (Ion Drăguşanul şi Mihaela Grădinariu) şi cu momentul înmânării unei plachete din partea Grupului Editorial „Muşatinii” Suceava (managerul general Geta Apopei).

 

Un moment deosebit în viaţa poetei Mioara Beraru, dar şi în viaţa şcolii şi a comunei Bogdăneşti

Un moment deosebit în viaţa profesoarei şi poetei Mioara Beraru, dar şi în viaţa şcolii şi a comunei Bogdăneşti. Moment încheiat cu alocuţiunea autoarei, care a mărturisit ce înseamnă pentru ea poezia („linişte şi nelinişte, iubire, bucurie de viaţă”) şi le-a mulţumit tuturor celor care au fost alături de ea şi au împărtăşit bucuria acestei frumoase împliniri. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Nelinişti în amurg”, sau o seară de suflet la Bogdăneşti.
 Vizualizări articol: 2122 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
„Nelinişti în amurg”, sau o seară de suflet la Bogdăneşti3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei