Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 46 (5253)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni

Manifestări cultural-artistice la 110 ani de la naşterea Maestrului Ion Irimescu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Duminică, 24 februarie, cu prilejul aniversării a 110 ani de la naşterea Maestrului Ion Irimescu, au fost organizate la Fălticeni mai multe manifestări cultural-artistice.

În prima parte a zilei, la Biserica “Sf. Voievozi” din Oprişeni, singura biserică pictată de Maestrul Ion Irimescu, a avut loc slujba de pomenire a “Patriarhului artelor româneşti”. Serviciul religios a fost oficiat de Arhimandritul Timotei Aioanei – Mare Ecleziarh al Catedralei patriarhale şi Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi de preoţii Camil Dăscălaşu, parohul Bisericii Oprişeni, şi Neculai Apostol, de la Parohia “Grădini”.

Ca şi în anii precedenţi, la slujba de pomenire a celebrului artist au participat oficialităţile locale şi judeţene, artişti plastici, scriitori, câţiva apropiaţi ai Maestrului. După slujba parastasului, cei prezenţi s-au recules la mormântul din Cimitirul Oprişeni. Maestrul Ion Irimescu a încetat din viaţă în noaptea de 27 spre 28 octombrie 2005, în locuinţa sa din Fălticeni, la vârsta de 102 ani.

 

Personalităţi marcante prezente la Fălticeni

Manifestările, organizate sub genericul “Irimescu - 110”, au continuat în sala de festivităţi „Pictor Aurel Băeşu” a Muzeului de Artă „Ion Irimescu”. Alături de zeci de prieteni ai Maestrului Ion Irimescu, personalităţi ale culturii naţionale, judeţene şi locale, au participat senatorul Ovidiu Donţu, Alexandru Rădulescu – vicepreşedinte al CJ Suceava, primarul Cătălin Coman, viceprimarul Gheorghe Aldea, vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România – Vasile Tolan şi mulţi alţii.

Timp de peste două ore, în alocuţiunile lor, invitaţii au vorbit despre rolul şi locul maestrului Ion Irimescu în cultura românească. Un punct comun al discuţiilor s-a axat pe vizibilitatea şi promovarea celei mai mari colecţii de autor din România.
În partea a doua a evenimentului a fost redeschisă pinacoteca Muzeului de Artă “Ion Irimescu”, care propune vizitatorilor o incursiune în universul picturii, prin operele unora dintre pictorii fălticeneni.

 

Propunere - 27 februarie, ziua Fălticeniului

Vicepreşedintele CJ Alexandru Rădulescu a propus ca ziua de 27 februarie să fie declarată zi a Fălticeniului, pentru că “nu există o personalitate, o clădire sau un eveniment care să personalizeze, să identifice mai bine oraşul Fălticeni. Cred că datele de identitate ale municipiului Fălticeni sunt datele de identitate ale Maestrului Ion Irimescu şi ale Muzeului <Ion Irimescu>”.

Despre “amprenta pusă de Ion Irimescu asupra municipiului Fălticeni” prin cea mai mare colecţie de autor a vorbit senatorul Ovidiu Donţu, după care primarul Cătălin Coman a dat citire unui mesaj de respect şi admiraţie de la câţiva prieteni recenţi ai muzeului.

Vasile Tolan, vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, a declarat: “Acest muzeu este o realizare unică în ţară. Nicăieri nu s-au ordonat lucrările unui artist într-un singur loc cu atâta grijă, este un merit şi al forurilor locale, care au înţeles că trebuie să facă acest lucru”.

Pentru prima dată, după aproape zece ani, invitaţii şi toţi cei prezenţi la manifestările aniversare au vizitat Muzeul de Artă “Ion Irimescu”, bucurându-se de recitalul susţinut de Corala Fundaţiei Culturale “Ion Irimescu”, tenorul Florin Ormenişan şi naistul moldovean Vasile Iovu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Manifestări cultural-artistice la 110 ani de la naşterea Maestrului Ion Irimescu.
 Vizualizări articol: 784 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Manifestări cultural-artistice la 110 ani de la naşterea Maestrului Ion Irimescu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei