Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 46 (5253)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În Palatul de Justiţie

O grefieră de la Judecătoria Suceava falsifica chitanțe şi îşi băga în buzunar banii din cheltuielile judiciare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

O bună parte din banii încasaţi de la persoane judecate în dosarele penale şi obligate la plata cheltuielilor judiciare către stat ajungea în buzunarul unei grefiere de la Judecătoria Suceava, care, pentru a-şi acoperi mânărelile, falsifica chitanțe şi documente ale instanței la care era angajată de peste 20 de ani.

Culmea, falsurile au ieşit la iveală recent, chiar cu câteva zile înainte ca grefiera cu pricina, Mioara Gogălniceanu (59 de ani), să iasă la pensie.

Preşedintele Curţii de Apel Suceava, Cezar Hâncu, a prezentat acest caz, ieri, mass-mediei, precizând că se vor face verificări şi la celelalte instanţe din judeţ, pentru a se stabili dacă sunt şi alte grefiere cu astfel de îndeletniciri penale.

Întreaga poveste a fost descoperită dintr-o întâmplare şi, recunoaște chiar Cezar Hâncu, era cât pe ce ca grefiera să scape basma curată, odată cu ieşirea la pensie.

Grefiera, potrivit preşedintelui Curţii de Apel Suceava, avea un salariu de aproximativ 2.500 de lei pe lună.

 

Mânărelile grefierei, descoperite de o colegă de serviciu 

Afacerile ilegale ale grefierei care se „împrumuta” din banii pe care îi încasa în contul cheltuielilor de judecată au fost deconspirate de către o colegă de serviciu a acesteia, grefiera-şefă Carmen Costea.

Un bărbat a fost judecat pentru ucidere din culpă şi conducere fără permis şi a fost condamnat de instanţă la doi ani de închisoare cu suspendare, precum şi la plata sumei de 1.800 de lei reprezentând cheltuieli judiciare către statul român.

Săptămâna trecută, pe data de 15 februarie, respectivul bărbat s-a prezentat la biroul grefierului-şef al Judecătoriei Suceava, pentru a achita suma de 800 de lei din cei 1.800 de lei la care a fost obligat de instanţă.

Cel în cauză a povestit că aceasta este a doua rată şi că a mai plătit în luna septembrie a anului trecut încă 500 de lei, banii dându-i unei femei mai în vârstă, identificată ulterior în persoana grefierei Miora Gogălniceanu.

La acea vreme, a mai spus bărbatul, i s-a eliberat o dispoziţie de încasare cu suma de 500 de lei, iar el, crezând că ţine loc de chitanță, a plecat acasă.

În mod normal, cu acea dispoziție de încasare, trebuia să meargă la grefierul-şef, care îi tăia chitanţă, originalul mergând la dosar, iar copia rămânând la cel care a făcut plata.

Grefiera-şefă şi-a dat seama că ceva nu e în regulă şi a făcut verificări, constatând că în ziua în care bărbatul a plătit prima tranşă de bani, cei 500 de lei, nu era nici o chitanță eliberată pe numele respectivului.

Neregulile au fost aduse şi la cunoștința președintelui Curţii de Apel Suceava, Cezar Hâncu, care a dispus un control pe această linie, mai ales că grefiera Mioara Gogălniceanu nu avea în atribuţii încasarea sumelor reprezentând cheltuieli judiciare stabilite prin hotărâri judecătoreşti penale şi definitive.

Astfel, a anunţat ieri Cezar Hâncu, s-a descoperit că grefiera a încasat de la mai multe persoane bani în contul cheltuielilor judiciare, după care modifica chitanţele şi făcea menţiuni neadevărate în registru pentru a crea aparenţa că sumele au fost încasate de către stat şi pentru a nu se mai emite noi somaţii.

 

„ Am decis începerea cercetării disciplinare faţă de grefieră şi suspendarea din funcţie”

La o primă verificare s-au găsit nu mai puţin de 19 dosare penale în care grefiera Gogălniceanu ar măsluit chitanţele de plată a cheltuielilor judiciare.

De exemplu, într-un dosar în care s-au plătit 1.800 de lei cheltuieli judiciare, în vistieria statului au intrat doar 180 de lei, iar restul, se va stabili clar în urma anchetei ce va urma, se bănuieşte că au ajuns în buzunarul grefierei Gogălniceanu.

La chitanţa care a ajuns la dosar, grefiera a mai adăugat un zero după cifra de 180 de lei trecută iniţial, la rubrica „în litere” fiind scris însă „una sută optzeci lei”.

Preşedinta Judecătoriei Suceava, Iulia Gabriela Lulciuc, a depus plângere penală împotriva grefierei  Gogălniceanu, pentru fals în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals intelectual, abuz în serviciu contra intereselor publice şi înşelăciune.

„Din data de astăzi (n.r.-ieri), am decis începerea cercetării disciplinare faţă de grefieră şi suspendarea din funcţie până la finalizarea cercetării”, a anunţat ieri preşedintele Curţii de Apel Suceava.

 

Grefiera recunoaşte şi explică de ce a făcut fraudele

Într-o declaraţie dată superiorilor ei, grefiera Mioara Gogălniceanu îşi recunoapte faptele.

Ea explică că veneau persoane să plătească cheltuielile judiciare şi în afara programului stabilit (n.r.-zilele de joi şi vineri) şi îi lăsau ei banii, rugând-o să le facă ea plăţile, urmând să revină pentru a primi chitanţele.

Multe dintre aceste persoane nu s-au mai întors după chitanţe şi, în aceste condiţii, a fost tentată să se „împrumute” din acele sume de bani, pentru a-şi rezolva probleme financiare personale.

„De câţiva ani mă confrunt cu o problemă foarte gravă cu banii, nereuşind să rezolv acest aspect, au intervenit probleme de boală, au început să scadă salariile, eu aveam şi împrumuturi la bănci. Salariul era mai mic decât datoriile care le aveam, îmi trebuiau bani şi pentru casă, utilităţi, medicamentele pentru mama mea şi ajunsesem să împrumut dintr-o parte şi să dau în altă parte (...)”, se justifică grefiera, susţinând că a căzut pradă tentaţiilor şi că, iniţial, a luat din banii de cheltuieli judiciare, cu speranţa că va putea să-i restituie în scurt timp.

Suma s-a tot mărit şi grefiera nu mai reuşea să pună banii la loc, astfel încât a fost nevoită să falsifice chitanţe şi să măsluiască registrul instanţei.

„Am fost atât de disperată de problemele din viaţa mea, încât nu am mai conştientizat consecinţele. Îmi pare rău că i-am dezamăgit pe cei care au avut încredere în mine şi îmi pare rău că s-a finalizat astfel serviciul meu de-o viaţă, care mi-a plăcut mereu şi mi-a adus onor şi o mare satisfacţie profesională”, explică grefiera Gogălniceanu în declaraţia dată zilele trecute.

 

Declarația de avere a grefierei

Potrivit declaraţiei de avere din mai 2012 a grefierei, Mioara Gogălniceanu nu apare că deţine terenuri, clădiri ori autovehicule.

Mioara Gogălniceanu figurează cu trei credite la bănci, făcute în 2006, 2008, 2009, valoarea împrumuturilor fiind de 25.000, 30.000, respectiv 15.000 de lei. 

În 2011, grefiera a încasat salarii de la Judecătoria Suceava în valoare totală de 40.189 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O grefieră de la Judecătoria Suceava falsifica chitanțe şi îşi băga în buzunar banii din cheltuielile judiciare.
 Vizualizări articol: 6565 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.89/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 9 voturi
O grefieră de la Judecătoria Suceava falsifica chitanțe şi îşi băga în buzunar banii din cheltuielile judiciare3.959

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Javra trimis de
(26 feb 2013, 11:24:02
avea jigodia 2500 pe luna si mai fura.noi cu minim pe economie ce ar trebui sa facem?sa ia o p**a pensie jigodia dracului.
2.   S-a luat dupa ,,elita " politica! trimis de
(26 feb 2013, 11:27:24
Ce vor zice neamurile cind vor afla ca este hoata?! Cum poti sa-i determini pe oameni sa gindeasca !
3.   Si trimis de
(26 feb 2013, 11:37:24
sa speram ca o va condamna, si pe ia justitia, sau poate are vre-u inger pazitor pe la muma justitie
4.   Scuze bune.. trimis de
(26 feb 2013, 11:56:37
deoarece instantele se uita bine la motive...ea a stiut bine cu ce sa se motiveze...
5.   GOLANEALA .RO@''' trimis de
(26 feb 2013, 12:32:32
Dar la primarii nu cumva este la fel/???????????????
6.   * trimis de
(26 feb 2013, 13:10:38
să fie arsă pe rug ( sigur ) , ce-i mai rău să păţească
la 1.500 de ani de puşcărie să fie condamnată
noi n-am fi făcut niciunu' la fel..NUUU, ea e sonată
off, a dreq naţia asta .. românească ?!?! confused

repede s-o judecăm ( şi s-o condamnăm, de se poate)
repede noi suntem buni, iar ea..criminală
viaţa noastră-i perfectă , s-o tăiem pe-a ei .. pe diagonală
OoFff, să dea cu piatra cine n-are DELOC "fapte" !!!

7.   Lacomiaaa trimis de
(26 feb 2013, 14:17:19
Ca sa tii asa o ,,sandrama" de om nu iti ajung 600 ron,nu vezi ce fata are nesatula,acuma sa vedem daca suporta sistemul de detentie, daca nu, va trebui sa sune un ,,inger pazitor" si sigur o rezolva sigur cu suspendare,trebuie sa se gaseasca un ,,sfintisor"si pentru mititica de ea,ca altfel slabeste,ii scade sau creste glicemia si daca doamne fereste mai pateste ceva o sa fie acuzatie de tentativa de omor,determinat de stresul provocat in timpul anchetei.Vai ce nedreapta e si justitia asta,pentru atata lucru sa condamni un "om"!
8.   4321... trimis de
(26 feb 2013, 15:54:19
românul fură !!! ( nu doar din principiu )
fură cu fiecare posibilitate ce i se iveşte
fură decât Decebal şi Traian erau în marsupiu
e cu gândul la furat decând gândeşte..româneşt

dacă-i laş nu bagă mâna ( da' pune pe altu' ?
deranju' din mintea fiecăruia plan de furt se chiamă
însă ( din umbră ) îi place să facă pe inocentu'
fiindcă (încă) nu e prins .. CINSTIT se proclamă !!!happy

( nu fiţi ipocriţi , uitaţi-vă-n "diagramă" !!! )happy
9.   Comentariu trimis de
(26 feb 2013, 23:24:50
ROMANIA PLINA CU VIRF DE HOTI ,CORUPTI SI MINCINOSI = TARA LUI PAPURA-VODA .
10.   ... trimis de
(26 feb 2013, 23:52:21
Vinovat e cel de a angajat-o acu 20 de ani. Mai bine zis, vinovat e cel de a adus-o acu' 20 de ani, stiut fiind cum se faceau angajarile in acea vreme.
Daca stau si ma gandesc bine... oare cati angajati sunt "be bune", adica intrati prin concurs.
cati dintre ei sunt veniti "prin transfer", sau au fost incadrati pe perioada nedeterminata apoi au dat un concurs mai tarziu si au luat nota maxima ?
Cine lucreaza "la stat" stiu la ce ma refer.
Pentru cei care nu pricep: a se vedea concursul dat de sotia lui Baisanu. legal, doamna a dat concurs "pe bune", adevarul... il stie toata lumea.
10.1  RE: ... trimis de
(26 feb 2013, 23:54:56
Cati dintre ei ai intrat pe "studii medii" si apoi si-au preschimbat posturile pe "studii superioare" dupa ce si-au cumparat o diploma la "fara frecventa" sau "invatamant la distanta" ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei