Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 46 (5253)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

Ateneul Artelor

„Caravana jurnaliştilor” în „Ţara lui tercea-Bercea”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

La„Ateneul Artelor” de la pensiunea „Casa Albă” din Vama, locaţie care, din această lună, a reintrat în circuitul cultural bucovinean, s-a desfăşurat sâmbătă cea de-a doua manifestare din cadrul programului elaborat de membrii grupului de iniţiativă pentru reactivarea acestui centru de agregare şi iradiere culturală.

 

Umor şi bună dispoziţie, bufonadă, înţepături amicale, discuţii libere (în limitele political correctness)...

Manifestarea s-a axat pe vernisajul expoziţiei de grafică satirică a artistului plastic Radu Bercea, expoziţie care, sub genericul „Ţara lui tercea-Bercea” a prezentat, înşirate pe sfoară, o suită de lucrări din seria celor care au constituit substanţa cărţii cu acelaşi titlu, editată în anul 2011, prefaţată şi „ilustrată epigramistic” de scriitorul Ion Drăguşanul.

Momentul a constituit prilejul unei reîntâlniri pentru câţiva veterani ai Ateneului Artelor, în frunte cu patronul şi amfitrionul Corneliu Petreanu, reîntâlnire cu toate „ingredientele” specifice acestei locaţii: umor şi bună dispoziţie, bufonadă, înţepături amicale, discuţii libere (în limitele political correctness)...

Protagonişti: Corneliu Petreanu (cu pălărie din garderoba ateneului), graficienii satirici Radu Bercea şi Ovidiu Ambrozie Bortă - BOA (primul ca expozant, cel de-al doilea în calitate de caricaturist de serviciu care a făcut portretele participanţilor), jupânu' Roman Istrati (în postură de...lingurar), artiştii plastici Viorel Grigoraş şi Ioan Bodnar, scriitorul şi epigramistul Gheorghe Solcan, Acsu Sheref (turcu' plăteşte)...

 

„Caravana jurnaliştilor” s-a intersectat şi s-a conjugat cu acţiunea băştinaşă

Şi cum stăteau ei aşa, a venit peste dânşii „Caravana jurnaliştilor”, 24 de gazetari ucraineni şi români, scăpaţi din blocajul hibernal de pe drumul Pojorâta - Rarău din care-au fost scoşi, cu o zi înainte, de „comando-ul” de intervenţie care a reunit reprezentanţi ai ISU, poliţişti şi jandarmi montani.

Caravana, coordonată de Iurie Levcic, preşedintele Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi (un proiect în derulare al Centrului de Afaceri din Cernăuţi, care vizează promovarea turismului montan în Bucovina), a poposit la pensiune, intersectându-se şi conjugându-se cu acţiunea băştinaşă.

Moment propice pentru o seară folclorică susţinută de şapte fetiţe (Ursz Ana Maria, Mândrilă Daniela, Mândrilă Tatiana, Mândrilă Ella Kallone, Dominte Andreea, Prahuza Andreea, Casian Ioana), din grupul „Floare de colţ” din Câmpulung Moldovenesc, condus de prof. Liviu Boşneag.

Şi cum gazetarii (mai de blog, mai de gazetă tipărită, dar şi de televiziune) erau „înarmaţi” cu camere de filmat şi aparate de fotografiat, s-au luat imagini de la spectacol, dar şi de la vernisajul expoziţiei lui Radu Bercea pentru difuzarea transfrontalieră a evenimentului.

 

Linguriţa cu care mănâncă oamenii de rând şi linguroiul cu care se înfruptă politicienii...

Sub mirajul camerelor de luat vederi, Corneliu Petreanu şi Roman Istrati şi-au asumat rolul de lingurari, adică de...purtători de linguroaie de lemn din recuzita pensiunii.

Purtători cu folos, pentru că Roman Istrati, după ce a prezentat asistenţei linguriţa cu care mănâncă oamenii de rând şi linguroiul cu care se înfruptă politicienii, a utilizat linguroiul pentru colecta de răsplătire a prestaţiei artistice a copiilor.

Prestaţie care s-a soldat cu o invitaţie în Ucraina, Iurie Levcic spunându-le copiilor şi profesorului îndrumător că îi aşteaptă în luna iunie pe scena cernăuţeană.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Caravana jurnaliştilor” în „Ţara lui tercea-Bercea”.
 Vizualizări articol: 1013 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
„Caravana jurnaliştilor” în „Ţara lui tercea-Bercea”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   AMFITRIONUL ;; TERCEA PETREANU'' trimis de
(26 feb 2013, 12:16:38
O manifestare super dar o locatie nu pe masura ei,poate urmatoarea o faceti la ;SPANIOL; [EXCELSIOR] IN catacombe, cu acelasi renume rau flamat////?????????

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei