Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 nov 2012 - Anul XVII, nr. 262 (5167)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Casa de Cultură Suceava

Sală plină şi aplauze la scenă deschisă pentru „Maitreyi”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Spectacolul „Maitreyi” s-a bucurat de un mare succes, marţi seară, la Suceava. Sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava a fost plină, iar publicul a aplaudat la scenă deschisă, la finalul spectacolului, evoluţia actorilor. S-au auzit şi ovaţii, iar actorii au revenit cu generozitate pe scenă, de mai multe ori, pentru a-şi primi răsplata: binemeritatele aplauze.

Povestea de dragoste dintre un român (Mircea Eliade) şi o indiancă (Maitreyi Devi), care pornește de la romanul omonim al lui Mircea Eliade și este completat de fragmente din cartea “Dragostea nu moare” scrisă de Maitreyi, personajul real din India, a trezit interesul iubitorilor de teatru din Suceava.

Prezenţa marii actriţe Maia Morgenstern, care a interpretat rolul Maitreyi la 60 de ani, în mijlocul sucevenilor, la propriu, pentru că a trecut printre spectatori, până să ajungă pe scenă, la debutul spectacolului, misterioasă, îmbrăcată în sari, a emoţionat şi a fascinat. 

 

O iubire care a depăşit prejudecăţile

Publicul a fost fascinat de exotismul poveştii de iubire dintre Allan (Mircea Eliade), interpretat de actorul Vlad Zamfirescu, şi Maitreyi, rol interpretat extraordinar de actriţa Aylin Cadîr, pe care scriitorul o cunoaşte pe când aceasta avea 16 ani. Maitreyi ea fiica lui Narendra Sen, rol interpretat de Doru Ana, inginer din Calcutta. Narendra îi oferă lui Allan o nouă slujbă, spunându-i că-i este foarte drag lui şi familiei lui şi că nu ar fi rău să se mute în casa lor. În acest fel o cunoaşte mai bine pe Maitreyi, de care se îndrăgosteşte.

Trăirile dintre cei doi, dramatismul poveştii de dragoste, care a trecut graniţa prejudecăţilor, a culturii, a religiei, au fost foarte bine puse în valoare de regizoarea Chris Simion.

Aceasta a făcut un colaj din textele celor doi autori, Mircea Eliade şi Maitreyi, punând în evidenţă valoarea actorilor, a personajelor: Maia Morgenstern - Maitreyi la 60 de ani, Aylin Cadîr - Maitreyi la 16 ani, Vlad Zamfirescu – Allan (Mircea Eliade), Doru Ana – Narendra Sen, Anca Sigartău – Srimati Devi, Jasmine Iliescu – Chabu, Marius Chivu – Mantu, Carla Maria Teaha – Lilu, Radu Micu – Harold, Teodora Calagiu – servitoarea.

Consultant: Daniela Tane, asistent scenografie: Marius Fieroiu, ilustraţia muzicală: Chris Simion şi Carmen Pesantez, scenografia: Adina Mastalier, coregrafia: Carmen Pesantez. Dramatizarea şi regia: Chris Simion.

 

Povestea de iubire, „aşa cum s-a întâmplat”

Luminile, muzica, coregrafia, decorul, costumele, toate au fost alese cu mare atenţie, astfel că o poveste exotică de iubire s-a transformat într-un spectacol de teatru de un real succes. „Maitreyi” este de fapt povestea de iubire dintre Mircea Eliade şi Maitreyi Devi. Eliade a scris Maitreyi după ce a fost dat afară din casa familiei lui Narendra Sen. În replică, ea a scris „Dragostea nu moare”, supărată, indignată de apariţia romanului lui şi de toate fanteziile de amor pe care le mărturiseşte şi care o au ca personaj central.

Maia Morgenstern, întruchipând-o pe Maitreyi la 60 de ani, tocmai asta face, din fotoliul pe care stă pe tot parcursul spectacolului, dă citire, din scrierile ei, adevărului poveştii lor de iubire, „aşa cum s-a întâmplat”, prin vocea-i inconfundabilă. După mai multe amânări, spectacolul „Maitreyi” s-a bucurat, la Suceava, de succesul pe care-l merită, protagoniştii piesei de teatru fiind „notaţi” de public cu nota 10, dovadă stând aplauzele care nu se mai terminau, târziu, în noapte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sală plină şi aplauze la scenă deschisă pentru „Maitreyi”.
 Vizualizări articol: 760 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Sală plină şi aplauze la scenă deschisă pentru „Maitreyi”5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei