Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 iun 2012 - Anul XVII, nr. 142 (5047)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Vernisaj

Expoziţia „Dobrogea - Pitoresc şi exotism la ţărmul Mării Negre”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Saloanele dedicate expoziţiilor temporare de la parterul Muzeului de Istorie Suceava găzduiesc, începând de ieri, expoziţia de pictură cu genericul „Dobrogea - Pitoresc şi exotism la ţărmul Mării Negre”.

 

38 de lucrări în ulei şi acuarelă

Expoziţia, pe care directorul general al Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, a prezentat-o ca fiind „expoziţia de pictură cea mai importantă ca valoare de asigurare organizată la Suceava după 1990”, etalează 38 de lucrări în ulei şi acuarelă, din Galeria de artă românească a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu.

Organizată în cadrul parteneriatului dintre cele două muzee, care se concretizează anual la Suceava cu două expoziţii cu piese deosebite din patrimoniul muzeului sibian, expoziţia prezintă publicului sucevean lucrări care aparţin maeştrilor picturii româneşti Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Nicolae Dărăscu, Iosif Iser, Francisc Şirato, Ion Th. Romanaţi, Vasile Popescu, Marius Bunescu, Rodica Maniu, Jean Al. Steriadi, Ştefan Dimitrescu, Magdalena Rădulescu, Petre Iorgulescu Yor, I. Theodorescu-Sion şi Rudolf Schweitzer-Cumpăna.

 

Suceava, „centru viu de cultură”

Prezent la vernisaj, primarul reales al municipiului Suceava, Ion Lungu, i-a felicitat pe organizatori pentru această „expoziţie deosebită” şi, apreciind că în mandatul anterior „au existat restanţe la activităţile culturale”, a subliniat faptul că acest domeniu „se va bucura de mai multă atenţie”, iar infrastructura culturală a Sucevei se va întări cu câteva obiective noi. Prezentatorul expoziţiei, prof. univ. dr. Gheorghe Macarie, a accentuat faptul că Suceava este un „centru viu de cultură” prin punerea în circuit a unor expoziţii de mare valoare, cum este şi aceasta, realizată prin colaborarea cu Muzeul Naţional Brukenthal, „unul dintre primele muzee din Europa”.

 

„Foamea de lumină şi exotism”

Remarcând faptul că „foamea de lumină şi exotism” i-a determinat pe mulţi pictorii români interbelici să-şi îndrepte atenţia către Balcic şi către Dobrogea, prof. univ. dr. Gheorghe Macarie a subliniat că acest lucru a creat „un alt tip de receptivitate a artei”.

„Dobrogea a însemnat lumina - a spus el - un târâm în care se simţea Orientul”, iar pictorii care s-au adaptat acestei lumini au creat lucrări în care echilibrul liniei, al cromaticii, al compoziţiei s-a armonizat cu „senzaţiile vizuale care s-au asociat cu cele tactile”.

 

„Suntem la porţile Orientului, unde totul este luat uşor”

Făcând referire la câteva dintre lucrările expuse (la atmosfera caldă, moleşitoare din peisaje, la „modul de rezolvare plastică fără preţiozităţi” din naturile statice, la portretele specifice zonei - cum este cel al lui Osman, pictat de Jean Al. Steriadi, „cu privirea vicleană de negustor”), profesorul şi criticul de artă ieşean a uzat de vorbele lui Raymod Poincare, care, la începutul secolului trecut, ca avocat al antreprenorului francez Hallier (aflat în litigiu cu statul român privind concesiunea Portului Constanţa), a exclamat: „Nous sommes aux portes de l’Orient, où tout est pris à la légère” („Suntem la porţile Orientului, unde totul este luat uşor”).

 

Lucrările, din categoria Tezaur, au o valoare de asigurare de 1 milion de euro

Expoziţia intitulată „Dobrogea - Pitoresc şi exotism la ţărmul Mării Negre”,

circumscrisă programului „Muse - Train” („Multilateral Training for Museum Professionals”) cofinanţat de Uniunea Europeană şi Republica Turcia, a fost prezentată mai întâi la Casa Albastră din municipiul Sibiu. Cele 38 de lucrări în ulei şi acuarelă din categoria Tezaur, care au ajuns la Suceava cu un transport securizat, au o valoare de asigurare de 1 milion de euro, poliţa de asigurare fiind încheiată cu partenerul unic Astra Asigurări.

Expoziţiapoate fi vizionată până pe data de 8 iulie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Dobrogea - Pitoresc şi exotism la ţărmul Mării Negre”.
 Vizualizări articol: 704 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Expoziţia „Dobrogea - Pitoresc şi exotism la ţărmul Mării Negre”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei