Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 feb 2012 - Anul XVII, nr. 38 (4943)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Vernisaj

„Anotimpuri bucovinene”, la Galeria „Millenium”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Galeria „Millenium”, din incinta Inspectoratului de Poliţie al Judeţului  Suceava, s-a deschis ieri expoziţia de acuarelă şi artă decorativă cu genericul „Anotimpuri bucovinene”, realizată de artiştii plastici Ioan Bodnar şi Radu Bercea.

 

„Doi sportivi ai esteticului... care performează în domeniul frumosului”

Expoziţia, organizată sub egida Prefecturii Suceava, a Uniunii Ucrainenilor din România Ţinutul Bucovina şi a Direcţiei pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României, care etalează un număr 66 de lucrări, se circumscrie, aşa cum a spus la vernisaj subprefectul Angela Zarojanu, suitei de manifestări care se desfăşoară în cadrul Anului Îmbătrânirii Active şi al Solidarităţii între Generaţii, proiect de amploare lansat recent de Comisia Europeană, care are ca scop menţinerea pe piaţa muncii a celor în vârstă şi creşterea calităţii vieţii celor trecuţi de vârsta de 65 de ani.

O expoziţie în care doi prieteni, care lucrează şi expun de mult timp împreună, se prezintă, aşa cum a remarcat prof. Roman Istrati, ca „doi sportivi ai esteticului”, doi artişti care „merg cot la cot ca Ţiriac şi Năstase şi performează în domeniul frumosului”.

 

„Peisaje senzuale” şi lucrări „mai elaborate şi criptice”

Expoziţia constituie totodată o premieră pentru Ioan Bodnar, care se prezintă numai cu lucrări de acuarelă, tehnică pe care a exersat-o până acum cu timiditate. Cunoscut ca un peisagist al culorilor de ulei, Ioan Bodnar s-a „molipsit”, se pare, de la prietenul său Radu Bercea, apreciat ca un „poet al acuarelei”, al culorilor diafane şi distilate.

Lucrările lui Ioan Bodnar, „peisaje senzuale” care surprind cu o cromatică delicată anotimpurile Bucovinei, se adresează, aşa cum a spus prof. Roman Istrati, „mai mult ochiului”, spre deosebire de lucrările „mai elaborate şi criptice” ale lui Radu Bercea, realizate în relief cu chituri şi gleturi cromatizate, care se adresează intelectului.

 

„Ziua porţilor deschise la poliţie”

Excelenţele Lor Vasyl Boiechko, consulul general al Ucrainei la Suceava, şi consulul Vasyl Nerovnyi au salutat manifestarea şi deschiderea către publicul iubitor de frumos a IPJ Suceava, iar scriitorul şi publicistul Cezar Straton, care este silvicultor, a felicitat „gazdele şi vecinii” pentru această „Zi a porţilor deschise la poliţie” întru împlinirea unui act cultural.

Ca vechi colaborator cu Radu Bercea în cadrul unor acţiuni similare, organizate de Direcţia Silvică Suceava, Cezar Straton, care cu ani în urmă i-a oferit acestuia seminţe de arbori din Bucovina pe care artistul le-a transportat peste Atlantic, în Brazilia, a spus cu umor că parcă l-ar fi zărit la televizor între dansatoarele de samba la Carnavalul de la Rio. O reverenţă  amicală în faţa unui „artist polivalent, optimist şi plin de vitalitate” la vârstă septuagenară.

 

„Ziua porţilor deschise ale sufletelor noastre”

În acelaşi context al tinereţii fără bătrâneţe, Cezar Straton a remarcat relaţia de prietenie creativă a acestui „tandem bine sudat”, care poate constitui un exemplu pentru cei tineri.

Sintagmei „Ziua porţilor deschise la poliţie”, Ioan Bodnar i-a alăturat-o pe cea a „Zilei porţilor deschise ale sufletelor noastre”, ale sufletelor lor de creatori plastici. „Prin expoziţia noastră - a spus el - nu dorim decât să vă oferim câteva clipe de relaxare, să vă desprindem de presiunea vieţii cotidiene. Vă dăruim ceva din sufletul nostru!”.

La rândul lui, Radu Bercea, care le-a mulţumit celor prezenţi pentru participarea la vernisaj, şi-a anunţat următoarea expoziţie, care este programată pentru data de 7 martie, în Salonul Alb al Casei de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Anotimpuri bucovinene”, la Galeria „Millenium”.
 Vizualizări articol: 466 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Anotimpuri bucovinene”, la Galeria „Millenium”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei