Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 dec 2011 - Anul XVI, nr. 287 (4885)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Manifestare

„Sub semnul demnităţii creştine”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Colegiul Tehnic „Petru Muşat” a organizat marţi, în cantina şcolii, o manifestare închinată deopotrivă sărbătorii „Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul României Mari” şi Zilei Naţionale a României, „1 Decembrie, Ziua Marii Uniri”.

 

„Tot ce are omul mai frumos şi mai demn îşi are pecetea în învăţătura creştină”

ÎPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, invitatul de onoare al manifestării, a aşezat, în cuvântul pe care l-a rostit la deschidere, cele două sărbători „sub semnul demnităţii creştine”.

Subliniind faptul că Ziua Naţională a României este „ziua demnităţii naţionale”, înaltul ierarh a accentuat că „demnitatea naţională se făureşte prin demnitatea personală a fiecărui om”, a omului care preţuieşte învăţătura creştină. „Tot ce are omul mai frumos şi mai demn îşi are pecetea în învăţătura creştină”, a spus el adresându-se dascălilor şi elevilor prezenţi la manifestare. „De demnitate - a spus ÎPS Pimen - ţine tot ceea ce face cinste unui om, de demnitate depinde tot ceea ce înseamnă valoare, iar ziua naţională a unei ţări se sărbătoreşte tot în duhul demnităţii”.

 

„O adunare înălţătoare”

Elevii colegiului au prezentat apoi un program care a circumscris momentul istoric al Marii Uniri, program care a cuprins o prezentare PowerPoint, susţinută de eleva Georgiana Gherman, urmată de un moment artistic cu genericul „Veniţi la Alba Iulia, în Ardeal!”, realizat de un grup de elevi din clasele a X-a şi a XII-a, îndrumaţi de prof. Ştefania Macovei, care a cuprins un grupaj de cântece şi versuri care au însufleţit cu aproape un secol în urmă ostaşii români în războiul de reîntregire şi făurire a României Mari.

Manifestarea, „o adunare înălţătoare”, aşa cum a remarcat ÎPS Pimen Suceveanul, a continuat cu prezentarea expoziţiei de pictură a artistului plastic Vasile Anghel Siminiuc.

 

„Popas în Bucovina”

Cu genericul „Popas în Bucovina”, expoziţia, care a asigurat cadrul vizual de desfăşurare a manifestării, a etalat într-un discurs cromatic, care a accentuat vibraţia emoţională a cântecelor istorice interpretate anterior, o suită de lucrări cu semnificaţie simbolică pentru spaţiul bucovinean.

De la portretele Dreptcredinciosului voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, la bisericile şi mănăstirile care păstrează de secole sacralitatea în nordul Moldovei, de la umila chilie a lui Daniil Sihastru, la casele ţărăneşti din satele răsfirate printre Obcinile Bucovinei, de la codrii seculari şi pâraiele care-şi poartă apele repezi printre munţi, până la bogăţia floricolă din perimetrul bucovinean, toate tablourile au oferit o satisfacţie vizuală deosebită.

 

„Un arc peste timp”

Vasile Anghel Siminiuc, care, aşa cum a remarcat prof. Roman Istrati, „pictează deopotrivă cămătari şi îngeri”, este artistul care „ne-a redat Suceava veche” într-un ciclu memorabil de lucrări, care reconstituie vizual un topos din care multe repere au dispărut.

Este artistul care, aşa cum a spus prof. Ioan Bodnar, a reuşit să creeze „un arc peste timp”, din care „auzim parcă dangătul clopotelor” sfintelor lăcaşuri creştine.

O expoziţie care a rotunjit perfect manifestarea care, prin modul în care a fost concepută şi derulată, face cinste profesorilor şi elevilor Colegiului Tehnic ”Petru Muşat”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Sub semnul demnităţii creştine”.
 Vizualizări articol: 768 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Sub semnul demnităţii creştine”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei