Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 mai 2011 - Anul XVI, nr. 109 (4707)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Spectacol

Tenorul Antonio Furnari şi Ansamblul „Di nuovo insieme”, pe scena suceveană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Asociaţia Italienilor din România RO.AS.IT., care a deschis luni la Suceava, de Ziua Europei, la Galeria „Bucovina” de la Palatul Administrativ, expoziţia foto-documentară cu genericul „De la emigrare la integrare”, a organizat seara, în Sala „Dom Polski”, un spectacol de cântece şi dansuri tradiţionale.

 

„Un moment de bucurie, menit să deschidă sufletele”

Manifestarea, prezentată de actorul Adrian Păduraru ca „un moment de bucurie”, realizat „fără formalism”, un moment „menit să deschidă sufletele”, i-a adus pe scenă pe tenorul Antonio Furnari şi pe membrii ansamblului de dansuri tradiţionale italiene „Di nuovo insieme” („Din nou împreună”).

Spectacolul, care s-a deschis cu un moment folcloric oferit de gazde, o suită de dansuri tradiţionale poloneze susţinută de Ansamblul „Solonczanka”, a prezentat, ca o punte de legătură cu expoziţia foto-documentară care ilustrează istoria italienilor care s-au împământenit în România, un film despre minoritatea italiană realizat de Anca Filoteanu.

 

„Un film despre rădăcini”

Filmul, în care câţiva membri ai comunităţii etnice italiene din România prezintă istoria familiilor lor (istorie susţinută vizual de imagini de arhivă, fotografii care se regăsesc în expoziţia „De la emigrare la integrare”), este, aşa cum l-a prezentat Adrian Păduraru, „un film despre rădăcini”, rădăcini familiale ale unor membri RO.AS.IT., între care şi personalităţi ale comunităţii italiene din România, cum este artista plastică Angela Tomaselli.

Filmul cuprinde şi secvenţe cu români din Italia, români plecaţi la lucru sau stabiliţi definitiv acolo.

Aşa cum pentru italieni România era un El Dorado în sec. al XIX-lea, un loc câtre care se îndreptau cu speranţa unei vieţi mai bune, aşa este Italia astăzi pentru mulţi români.

Fondul sonor al filmului este asigurat cu înregistrările tenorului Antonio Furnari.

 

Moment muzical de ghitară clasică şi dansuri tradiţionale italiene

Filmului i-a urmat un moment muzical de ghitară clasică susţinut de cel mai tânăr protagonist al spectacolului, elevul Ştefan Lupu (clasa a V-a la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava), după care au intrat în scenă membrii Ansamblului „Di nuovo insieme”, coordonat de maestrul coregraf Petre Şuşu, ansamblu alcătuit în cea mai mare parte din studenţi.

A fost prezentată o suită de dansuri tradiţionale italiene; o evoluţie perfectă, profesionistă, care a atras aplauzele spectatorilor.

 

Antonio Furnari, de la canzoneta italiană, la „Ţărăncuţă, ţărăncuţă” şi „Trandafir de la Moldova”

Prezenţa pe scena sălii „Dom Polski” a tenorului de talie internaţională Antonio Furnari a constituit momentul forte al spectacolului.

Artistul şi-a început programul prezentând publicului sucevean „cea mai frumoasă tarantella napolitană”, „Funiculi, Funicula”. Au urmat apoi cântece cunoscute „Guarda che luna, guarda che mare” (cântat în premieră în România, cu ani în urmă, pe scena Teatrului „Constantin Tănase”), „Marina, Marina”, dar şi, aşa cum a spus el „la canzone piu bella di tutti tempi”, „L’amore e una cosa meravigliosa”.

Antonio Furnari a cântat de la faimoase canzonete din repertoriul lui Enrico Caruso („O sole mio”), la piese muzicale de pe albumul său „Best of Antonio Furnari”, album care conţine şi cântece româneşti, pe care le interpretează cu multă plăcere.

Cântecele italieneşti s-au împletit apoi într-un potpuriu cu cântece româneşti („Ţărăncuţă, ţărăncuţă”, „Of, inimioară!”, „M-a făcut mama oltean”, „Trandafir de la Moldova”).

Momentul special al spectacolului l-a constituit interpretarea la final (pe scenă fiind şi membrii Ansamblului „Di nuovo insieme”) a imnului RO.AS.IT. „Frumoasă eşti Italie”, pe versurile lui Grigore Vieru.

 

Antonio Furnari, „cea mai frumoasă voce italiană” din anii ’60

Născut în Catania, în urmă cu aproape şapte decenii, Antonio Furnari, care a scos până acum peste 40 de albume vândute în milioane de exemplare, s-a remarcat în anul 1960, când RAI i-a oferit premiul pentru „cea mai frumoasă voce italiană”.

În anul 1965 Antonio Furnari, care a venit ca prim-solist la Teatrul „Constantin Tănase” din Bucureşti cu un contract pentru două luni, a rămas în România pentru...13 ani.

A plecat apoi în Japonia, SUA, Canada... a participat la mari festivaluri şi a obţinut premii prestigioase, dar, în 1998, după o revenire în România şi după un turneu întreprins alături de artişti precum Dan Spătaru şi Sofia Vicoveanca, a rămas în ţară.

Aşa cum a mărturisit el la vernisajul expoziţiei foto-documentare de la Galeria „Bucovina”, „iubesc această ţară şi vreau să îmbătrânesc aici”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tenorul Antonio Furnari şi Ansamblul „Di nuovo insieme”, pe scena suceveană.
 Vizualizări articol: 886 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Tenorul Antonio Furnari şi Ansamblul „Di nuovo insieme”, pe scena suceveană5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei