Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 feb 2011 - Anul XVI, nr. 36 (4634)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Lansare de carte

„Opere” (vol. I), de Leca Morariu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În Sala de Arte „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava a avut loc, joi după-amiază, lansarea primului volum „Opere” (Istorie şi critică literară) de Leca Morariu, ediţie îngrijită de Liviu Papuc.

 

„O personalitate extrem de puternică, care a aparţinut vârstei entuziaste a criticii şi istoriei literare româneşti”

Cartea, care a apărut la Editura „Tipo Moldova” Iaşi, în Colecţia „Opera Omnia” (coordonată de prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu), este, aşa cum a spus directorul editurii, Aurel Ştefanachi, prima din seria celor circa 15 volume estimate spre a cuprinde scrierile lui Leca Morariu.

Evenimentul lansării acestei cărţi s-a făcut în prezenţa preşedintei Fundaţiei Culturale „Leca Morariu”, Maria Olar, şi a scriitorului Liviu Papuc, „doi oameni deosebiţi - cum a subliniat dr. Alis Niculică, moderatorul manifestării - care au menţinut vie memoria lui Leca Morariu”.

Aşa cum a remarcat prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, decanul Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, Leca Morariu (doctor în filologie la Viena, profesor la Catedra de literatură modernă şi folclor de la Universitatea din Cernăuţi şi decan - pentru o perioadă - al Facultăţii de Litere şi Filozofie) a fost „o personalitate extrem de puternică care a aparţinut vârstei entuziaste a criticii şi istoriei literare româneşti”.

„O personalitate fascinantă”, care „ilustrează un anumit fel de enciclopedism”, preocupările sale vizând critica şi istoria literară, dialectologia, analiza stilistică, folclorul sau genealogia.

 

„O personalitate fascinantă, dar contradictorie, cu multe suişuri şi coborâşuri”

Criticul şi istoricul literar Nicolae Cârlan, care a apreciat „actul de eroism” al editorului pentru întregul proiect al Colecţiei „Opera Omnia”, şi care, ca muzeograf, a gestionat Fondul „Leca Morariu” din cadrul Muzeului Bucovinei, a mărturisit că a rămas uimit de biblioteca acestuia, referindu-se doar la cărţile care au mai rămas după refugiul din Cernăuţi.

„Prin această carte ni se relevă - a spus Nicolae Cârlan, uzând de aceeaşi sintagmă ca şi Mircea A. Diaconu, predecesorul său la cuvânt - o personalitate fascinantă, dar contradictorie, cu multe suişuri şi coborâşuri”.

Maria Olar, preşedinta Fundaţiei Culturale „Leca Morariu” şi păstrătoarea valoroaselor documente care au aparţinut familiei Leca şi Octavia Lupu Morariu, le-a adresat invitaţia celor interesaţi de a veni să se documenteze la sediul fundaţiei.

Bucuria mărturisită la final de Liviu Papuc (doctor în filologie cu o teză dedicată vieţii lui Leca Morariu, autorul lucrării „Leca Morariu - Studiu monografic”, Editura „Timpul”, Iaşi, 2004) a fost că această personalitate culturală complexă „a intrat în conştiinţa publică a bucovinenilor, sau măcar a sucevenilor”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Opere” (vol. I), de Leca Morariu.
 Vizualizări articol: 1034 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
„Opere” (vol. I), de Leca Morariu5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei