Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 ian 2011 - Anul XVI, nr. 14 (4612)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Celebrare

PIM - 65

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Graficianul, jurnalistul, dascălul şi animatorul cultural Mihai Pânzaru PIM (despre care cineva spunea că poate fi „învinuit” oricând pentru „delictul de exemplaritate”) a fost sărbătorit, cu două zile în urmă, cu prilejul împlinirii vârstei de 65 de ani.

 

„Poetry from Bucovina”, o carte închinată prof. Gica Pânzaru

Celebrarea publică, organizată la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, a constituit totodată prilejul lansării volumului „Poetry from Bucovina”, carte închinată de Mihai Pânzaru PIM memoriei soţiei sale, prof. Gica Pânzaru, care, aşa cum scrie redactorul de carte şi postfaţatorul Ion Drăguşanul, „a păşit în sfinţenie”, în luna noiembrie 2010.

O aniversare pe care Mihai Pânzaru PIM a trăit-o cu bucuria de a se afla între prieteni, între oamenii care-l preţuiesc ca artist, ca dascăl, ca polarizator de energii creatoare, dar şi cu regretul că cea care l-a însoţit pe drumul vieţii vreme de mai bine de patru decenii lipseşte acum pentru prima dată de la aniversarea lui şi de la lansarea cărţii, carte pe care o cunoştea aproape în întregime, întrucât, cea mai mare parte a lucrărilor grafice care ilustrează volumul, au fost realizate de PIM în prezenţa ei.

 

Onor purtătorului Ordinului Naţional pentru Merit Artistic în rang de Cavaler cu Cruce de Argint

O celebrare la care ceremonialul rostirilor, care a antrenat un număr mare de vorbitori, l-a avut ca moderator pe directorul Centrului Cultural „Bucovina”, poetul Vasile Ursache, ceremonial care a debutat cu cuvântul vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Ilie, care, emoţionat (deşi îi leagă o prietenie de peste 30 de ani) i-a prezentat lui PIM (care este purtător al Ordinului Naţional pentru Merit Artistic în rang de Cavaler cu Cruce de Argint (acordat de Preşedintele României în anul 2000) onorul şi i-a urat „La mulţi ani!”.

O prezenţă deosebită a fost cea a Ex. Sale consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyli Boeciko, care l-a apreciat pe PIM ca pe „un mare prieten”, pe care l-a cunoscut încă din perioada primului său mandat consular la Suceava, un artist care l-a onorat cu prietenia sa.

 

O carte care oferă poeziei bucovinene o poartă spre universalitate

Directorul Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, pentru care PIM era o legendă încă din copilărie („M-am născut cu PIM şi am avut bucuria ca drumurile noastre să se intersecteze”) a subliniat buna relaţie de colaborare în care se află, relaţie care s-a soldat întotdeauna cu rezultate excelente.

PIM, aşa cum a spus şi cel care s-a aflat „la timona de moderator al manifestării”, poetul Vasile Ursache, are statutul unui „artist complex”, care, prin activitatea pe care o desfăşoară sub sigla Centrului Cultural „Bucovina”, „ne-a reprezentat cu cinste, atât în România, cât şi în lume”.

„PIM - a accentuat el - are ca şi Ion Drăguşanul memoria fabuloasă a numelor, faptelor şi locurilor”, iar cartea lansată, „Poetry from Bucovina”, „ne oferă o altă dimensiune a poeziei bucovinene, cea neoiconaristă”, o carte care, prin traducerea în limba engleză a textelor cuprinse în lucrările grafice, „oferă poeziei bucovinene o poartă spre universalitate”.

 

PIM, „un brad al Bucovinei”

De pe terenul artelor plastice a vorbit pictorul Constantin Ungureanu BOX, pentru care PIM, care este cu zece ani mai mare („un deceniu, care creează însă între noi, ca artişti, o distanţă de 1.000 de ani”), reprezintă un „monstru sacru”, iar prietenul cernăuţean Vasile Bâcu, preşedintele Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu”, şi-a exprimat stima deosebită pe care i-o poartă lui Mihai Pânzaru PIM pentru „mâna de ajutor şi grija prietenească pe care a oferit-o întotdeauna românilor din nordul Bucovinei”.

PIM, „un brad al Bucovinei”, cum a spus prof. Roman Istrati („pentru că nu-i suficient un brand cu afinată, păstrăv afumat în cobză de cetină şi muzică populară...ci reprezentarea prin oamenii de idee şi de conţinut, nu prin cei de ambalaj...”) rămâne personajul care face ca perimetrul bucovinean să fie în domeniul artistic un spaţiu al metamorfozelor continue.

 

Transfer de „ştafetă”

Mihai Pânzaru PIM şi-a salutat cu emoţie prietenii şi, între altele, pentru că, inevitabil, va veni şi momentul ieşirii la pensie, a mărturisit că unul dintre cei căruia ar dori să-i transfere „ştafeta” este Constantin Ungureanu BOX, „care are calităţile necesare, este poet, grafician şi dascăl”.

Desigur că au fost şi alţi vorbitori, precum şi unii care ar fi vrut la rândul lor să vorbească, dar aceasta ar fi sinteza evenimentului de la Biblioteca Bucovinei, eveniment care s-a încheiat cu un „La mulţi ani!”, intonat în picioare de participanţi, şi cu acordarea de autografe de către autor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PIM - 65.
 Vizualizări articol: 2033 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
PIM - 655.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei